Аз кандидатствах с история и имах същия проблем. Зависи каква е личната ти нагласа и в какво се чувстваш по-сигурна..запаметяването или логическата връзка. На мен лично процесът на запаметяване ми беше голям проблем и затова ходех при учителка, която ми даваше основни структурирани планове, по които да бъде построена темата. Така не се налага да зазубряш текста и едновременно си сигурна, че не си пропуснала важен детайл.
Относно ученето...ами гадно си е:>Аз лично не се отнесох особено сериозно от самото начало и се озовах в ситуация месец и половина преди изпита да се налага да си наливам всичко с фуния. Но твърдо вярвам, че за мен това бе по-добрия вариант.Това време е напълно достатъчно за да подготвиш солидно фактологията на два от разделите (да речем Средновековие и Възраждане). Според мен за предварителния изпит така или иначе не ти трябват всички теми и късметът до известна степен ще играе роля, но това е по-добрият вариант пред всички теми подготвени на 50%( в крайна сметка "колкото повече(знаеш), толкова повече (забравяш)"
Самият изпит...ами знам ли..всичко е много относително. Аз не бях учила нито една тема(ако под учене на тема се разбира наизустяването й). Само с фактология, без историография и тук-там някой извор, използван за подкрепа на фактите имам 5.00. + съвсем се бях отдалечила от плана и импровизирах в построяването на темата. Затова не се отчайвай, не е толкова тежко.Когато отидох да си видя рецензията, единият от проверителите на работата ми каза:"Личи си, че си мислила".5 листа.Не бях разписвала тема преди това(,което се оказа голяма грешка, защото имах 40 мин до края на изпита, а още не бях започнала същинската част=>разпиши ПОНЕ 1 тема, за да видиш как се вместваш втв времето).А въпросният проверяващ ми е писал над 5, защото работата е ходила на арбитър и той е оставил по-ниската.
Относно процеса на учене.Разказвай.

Аз лично си вадех датите на листчета, договорите на други, и започвах да разказвам, на глас, вкъщи, пред огледалото.Когато решиш, че знаеш фактологията на дадена тема, седни и се опитай да изредиш на 1 лист всички дати от нея.Това ще ти бъде и своеобразния преговор, когато се върнеш отново към темата. Ще се учудиш, че понякога, както стоиш пред листа и не можеш да превключиш..датите сами ще излизат пред теб

На самия изпит те съветвам да направиш същото...Първо си направи планче с датите, защото в хода на разписване на темата много от тях ще ти убегнат.
Ами...май това е от мен..Не се притеснявай и да забравиш някоя дата, все пак си има вълшебна думичка за тая работа :МЕЖДУВРЕМЕННО рулз!!

И най-важното, бъди безрезервно убедена в успеха си, вярата в успеха ще ти донесе успех. Пожелавам ти го