Solveig написа:
Човече, не е така. Почти всяка голяма група /с изключение на тези, произведени в някое риалити шоу/ е започнала като дълбок, дълбок ъндърграунд в някой гараж или мазе и са ги слушали само майките, гаджетата и приятелите им в промеждутъците между смените им в ресторанти за бързо хранене, музикални магазини и бензиностанции или през ваканциите между два семестъра. И така - дълги години. Може днес само аз да се кефя на някой изпълнител, а утре той да постигне мечтания breakthrough и да му се кефи цял континент, а след някоя и друга година - целият свят. Успехът и неуспехът не са константи. Да обобщим, за да е максимално ясно - не е вярно, че ако един човек се кефи на група, а никой друг - не, това значи, че групата не струва.
Ами че ти по тази логика отричаш почти цялото indie на тоя свят! The Killers са почнали като свръхзабутано инди, а виж днес къде са. Лили Алън и тя е тръгнала от майспейс, а днес е върхът на комерса в Обединеното кралство. И още много други.
Ако бях гадна, щях да те посъветвам да си разшириш малко кръгозора, но понеже не съм, ще кажа само, че прекомерно опростяваш нещата, независимо за какво става дума.
Има разлика между любителските гаражни банди и инди-бандите. Вторите са продаваеми. Ако дадена група има 3 фена (истински фенове), а друга 10 - то втората е по-добра. Дори и двете да са на ниво "гараж".
Просто комерсиалната музика не е бич, а музиката, която се харесва и съответно - се купува. Ако бандата Х е добра, тя ще пробие и ще се продава в милиони, ако са добри. Ако не са ще си стоят в гаража с баби и дядовци да ги слушат. И не всички банди, които са добри са почнали така от нищото. Последно четох за Лед Цепелин и Дженезис, как са били създадени. Никой не отрича успехите им, но те са защото музиката им се харесва и се купува.
пс: уточнението за инди-музиката - идва от тва, че лейбъла, който я издава, не е собственост на някой от 4 мейджър компании - Еми, Сони, БМГ и Юнивърсил, а е независим от тях, в такъв смисъл, казваме, че бандата е инди - че не се издава от голяма компания. Но това не пречи да са мега-комерсиални и да продават като луди. Като конкретен пример се сещам за Фейтлес в един период....