Александър написа:
Защото, "батка", ти не искаш да проумееш един много прост факт, който, надявам се, се учи още в първи курс културология и антропология (макар че никога не съм бил там, че да знам

... и като са ми ясни преподавателите, сигурно не го кават) - масовостта е обратнопропорционална на качеството, защото
не съществува общество, чието болшинство да е съставено от елити. Във всяко общество преобладават глупаците и е против всички закони на логиката те да предпочетат високостойностен продукт. Но ти това не го и разбираш, защото според теб:
Kristo написа:
Качествена музика = Музика, направена така, че да радва МАКСИМАЛЕН брой хора
Колко далеч от истината!...
А как това изказване си кореспондира със следното:
Kristo написа:
А не следването на тенденции
просто не ми става ясно. При положение, че за да радва максимален брой хора дадено нещо трябва да следва задължително тенденциите. Дори сам си противоречиш.
Но пак ще ти кажа, че твоята позиция е само пазарната, и срещу подобни бизнес-аргументи не мога да кажа и копче. За щастие обаче бизнесът е в изкуството едва отскоро и не го определя.
Не винаги масовостта е лошо нещо, ше ме прощаваш. Инак изборите, щяха да се гледат кой има по-малко гласове, а не кой има повече. Друг пример - болшинството българи, са искали независимост от Турция, да не би тяхната кауза като е била масова, да е била кофти? Повече застъпници = по-успешна кауза = по-голямо качество. Съгласен съм че няма общество от елити, и че повечето хора са глупаци. Но как определяме коя музика си струва и коя не? Нима тази която слушам аз е за глупаци, а твоята - за разбирачи. Ще ме прощаваш, но ако всеки, които си има определен вкус е глупак, то май всички сме глупаци. Аз твърдя, че музиката, която аз не слушам е за глупаци. Иди ме опровергавай, ако искаш... Смешно е...
Нима, би слушал музика, която не те кефи, само за да ме опровергаеш, че хората слушат музика, която ги кефи? И колкото повече хора слушат дадена музика, толкова по-кефеща и "качествена" е тя? Щом нещо се слуша и купува, значи си струва парите и е по-добро от нещо, което не се купува. Примерно с хляба е така, защо музиката да е по-различна? Изкуството е измислено с цел облаги - били те духовни или финансови или и двете. И ние можем да отчетем наличието само на финансова облага, и затова само тя е критерии в наши дни.
Колкото до тенденциите - лошо е да се следват, но те нямат връзка с масовостта. Една конкретна песен може да радва МАКСИМАЛЕН брой хора по различни начини. Мене заради мелодията, тебе заради текста, а трети заради клипа примерно. Да направиш тази песен популярна сред много хора, не значи да следваш тенденция, а да си креативен и добър в музиката. Защото хората не биха предпочели да слушат 200 еднакви по стил, послания и визия метъл-банди. А по-скоро 1, но уникална и оригинална такава, която не следва тенденции, но музиката и' е добра и е масово-популярна.
И като обобщение по темата - комерсиалната музика е като комерсиалния хляб - щом се купува и се консумира, значи е добър, щом не се - значи не става...