Дата и час: 21 Яну 2026, 17:25

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 99 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Как влязохте право в СУ?
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2008, 03:18 
очарователен тормозник
Аватар

Благодарил (а): 410 пъти.
Тоя пост стана като книга-игра, ама не си включил опцията "Аз вече съм приет право, иди на страница 5"

you've arrived at panic station!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2008, 12:57 
Пишете, о, братя

Благодарил (а): 0 пъти.
Как влязох право...

Ами влязох без кандидатстудентски изпити :))) Без изпити, без курсове и без теми...
Кандидатствах в Германия с успеха от дипломата си за средно образование от България. Приемът в Германия е без кандидатстудентски изпити, а само на база успеха от дипломата за средно образование.
Как влязох право в СУ - след първи курс в Германия си подадох молба за прехвърляне в СУ.
Таксата за прехвърляне бе далеч по-ниска от цената на всякакви курсове и разработени теми и далеч по-висока от цената на кандидатстудентски изпити( които отиват в касата на СУ) - и Аз доволен и СУ доволен :) Отделно, че не съм се тормозил да уча за кандидатстването :)
Сега съм редовно и си плащам нормална семестриална такса.

П.П. Между другото не е нужно отписване от немския университет и по този начин се оказах студент по право в два университета едновременно без кандидатстудентски изпити.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2008, 19:27 
В началото бе словото
Аватар

ShadowsInBlue написа:
Оф, ужас - и аз ще се пъна за право, Бог да ни е на помощ :lol: Лично според мен е добре човек да се запише на курсове - дори и да не помогнат, няма да попречат. Отделен е въпросът, че яко се оръсваш... Аз записах курса по история към СУ, който почва октомври, така че още не знам нищо. Дано е добър. 400 лв. от октомври до февруари... Колкото до л-рата, още се чудя какво да правя, понеже по принцип ми се отдава, но това си е ПО ПРИНЦИП... Ох, ужас, ужас :shock:

В понеделник с една приятелка също се записахме на този курс по история. Харесахме си събота от 9 часа, а ти? :) По литература мисля да ходя на частен учител.

Иначе на мен вече не ми се струва толкова трудно да влезеш с право. Забелязвам, че баловете с всяка изминала година спадат. Пък и аз май съм се ориентирала към задочното, така че... ще ми бъде още по-лесно и не се впрягам кой знае колко. :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2008, 21:45 
The girl with the kaleidoscope eyes
Аватар

Inchetoo написа:
В понеделник с една приятелка също се записахме на този курс по история. Харесахме си събота от 9 часа, а ти? :) По литература мисля да ходя на частен учител.

Иначе на мен вече не ми се струва толкова трудно да влезеш с право. Забелязвам, че баловете с всяка изминала година спадат. Пък и аз май съм се ориентирала към задочното, така че... ще ми бъде още по-лесно и не се впрягам кой знае колко. :D

И аз същия, ще бъдем колежки :lol: Ами, не знам. Всички казват колко ще е трудно и влизането и ученето и т.н. и аз вече съм почнала да се панирам, а то това хич не е добре, особено след като дори още не е почнал Големият Зор :shock: По литература се чудя отново за курса към СУ, но ще видим..

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2008, 21:07 
В началото бе словото
Аватар

В крайна сметка след всичко което прочетох тук в тази тема....аз си купих темите по история и ги имам...няма нужда в такъв случай да ходя на курсове специално по история ами да сядам и да ги уча нали? Също искам да попитам коя тема се е паднала тази година по литература?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2008, 21:17 
The bombardier
Аватар

Благодарил (а): 125 пъти.
Цитат:
няма нужда в такъв случай да ходя на курсове специално по история ами да сядам и да ги уча нали?

да, успех :wink:

Clevinger was dead. That was the basic flaw in his philosophy.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2008, 21:20 
В началото бе словото
Аватар

Мерси мн имах нужда от тази подкрепа :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2008, 15:11 
Master Of Puppets
Аватар

Lord написа:
Изобщо не съм такъв човек :mrgreen:

Потвърждавам. :P
Все пак, към останалите - ако не сте поне на половина толкова умни, колкото е Lord, не разчитайте на неговия начин. :P

And it's not my last life at all...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2008, 21:35 
В началото бе словото
Аватар

мхм ще я видим тая работа :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2008, 00:00 
лейди британска котка
Аватар

Благодарил (а): 315 пъти.
ShadowsInBlue написа:
Всички казват колко ще е трудно и влизането и ученето и т.н. и аз вече съм почнала да се панирам, а то това хич не е добре, особено след като дори още не е почнал Големият Зор :shock:

Ученето не е толкова трудно. Нещата се научават. Трудното идва от други две неща:
1. Напрежението дали ще се справиш. Дали ще успееш. Неизвестносста. Това е основен стрес фактор, а стресът на края на годината може да е супер прее*аващ, така че трябва да се внимава с него.
2. Субективността при оценяването на изпитите. Никой не може да ти гарантира, че ако учиш и знаеш, и можеш - ще получиш висока оценка. Така аз изкарах по литература четворка... беше огромно разочарование. А предметът ми вървеше, обичах го и други такива глупости. По мое мнение това със субективността е най-гадното.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2008, 10:12 
Бостънски адвокат
Аватар

Благодарил (а): 1 пъти.
По мое скромно мнение един кандидат-студент ,колкото и добре да е подготвен в училище ,ако не ходи на някакви курсове няма да успее да се подготви достатъчно добре.
Специално за историята-бих казал че хората , които се надяват да си учат сами (с разбиране не със зубрене,което в този вариант ме съмнява) ще им е доста трудно.Специалистът(учителят) ,винаги дава насоки обеснява - може да ви научи кое е основното ,но също така да ви каже и някои подробности.От друга страна учителят ви дава и насоки как да структурирате темата(в образователни е друго, поздрави за всички които са излезли от там).От личен опит знам ,че помагалата с готови теми или теми написани от някого понякога не са добре структурирани и става каша в главата , която комбинирана с напрежение става дълга и широка.Освен това всеки учител ще ви даде историография - да знам някои ще кажат че не е задължителна.Сега според мен те така си казват ,но по друг начин изглежда работа с историография.Да не говоря ,че може да се наложи да се чете малко от нея ,за да не се раждат бисери от разбрали и не до там разбрали.Тук също така идват и изворите за които от помагалата няма да вземете информация(поне не много подробна).
Литературата - тук вече е задължителен преподавателя.Принципа да учиш теми и т.н. мисля че на всички е ясно че е невъзможно.Подготовката от училище колкото и да е добра не е достатъчна - материалът е много и не се взима добре , освен това една тема развита за класна работа/контролно/зададена за домашен проект и пр. няма нужните неща в нея за да бъде оценена добре на университетско ниво.Освен това преподавателят може да ви каже някои неща от "кухнята" , но най-важното при работата с преподавател си остава възможноста да се дискутира.Поне при мен беше така.Взимахме си авторите говорехме по фактическата част и след това се започваше дискусията.Целта беше да ни кара(бяхме група) да мислим , да се аргументираме , да съставим теза и да можем да измъкнем аргументи колкото и странна да е , защото на изпита не мисля че някои може да отиде с готови тези в главата.Там на място трябва я съставиш , а само всевишния знае какво ще ти дойде в главата.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2008, 21:44 
Паисий
Аватар

zmey написа:
Как влязох право...

Приемът в Германия е без кандидатстудентски изпити, а само на база успеха от дипломата за средно образование.

Добре де, а преди това иска ли се да си кандидатствал поне в СУ? За да можеш да се прехвърлиш?
Пък и то кой ще се мъчи с изпити тук, ако просто се преместиш? ;/
Защото, ако дай Боже, не се проваля на немски след точно 21 дни вече, ще мога без проблем да се запиша в Германия.

'Cause there's nobody by my side.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2008, 13:33 
В началото бе словото
Аватар

Amberglow написа:
zmey написа:
Как влязох право...

Приемът в Германия е без кандидатстудентски изпити, а само на база успеха от дипломата за средно образование.

Добре де, а преди това иска ли се да си кандидатствал поне в СУ? За да можеш да се прехвърлиш?
Пък и то кой ще се мъчи с изпити тук, ако просто се преместиш? ;/
Защото, ако дай Боже, не се проваля на немски след точно 21 дни вече, ще мога без проблем да се запиша в Германия.

Съмнявам се да се иска предвартелно кандидатстване в СУ.Могат да ти го искат само от Германия.Има университети, които в обратното писмо ти пишат, че си "приет", но ще те запишат, само ако упееш да влезеш в посочената специалност в БГ.Повечето не са такива, но ти внимавай като си избираш ВУЗ-а там.Иначе след това за СУ никой няма да гледа кандидатствал ли си изобщо някога.
Но да ти кажа цялата история с Германия, местене, админ. въпроси, пари и т.н. ми се вижда прекалена.По-лесно ще си влезеш, ако се подготвиш за изпита. Успех!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2008, 02:47 
The bombardier
Аватар

Благодарил (а): 125 пъти.
Само хора издържали успешно изпитите по литература и история могат да запишат право в СУ. Т.е. ако имаш поне 3 на двата изпита от предходна година и отговаряш на някакви други условия, можеш да се прехвърлиш. Обаче с последните увеличения на бройките, за да влезеш задочно няма да ти трябва повече от четири, така че наистина най-лесно е по нормалния начин.

Advocate, това, че ти си успял с курсове не означава, че не е възможно да се влезе по друг начин. ;)

Clevinger was dead. That was the basic flaw in his philosophy.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2008, 09:01 
Пишете, о, братя

В немските университети никой не гледа дали си кандидатствал, а още по-малко дали си бил приет в български ВУЗ. В Германия обаче има над 180 ВУЗа и е възможно някой да си вмъкне смешни изисквания. За Швейцарските важи гореспоменатото приемане и в български ВУЗ.
Още веднъж ще повторя - за прехвърляне от друг ВУЗ от чужбина в същата специалност в СУ НЕ БЕ НУЖНО да са издържани кандидатстудентски изпити.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 99 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща