Дата и час: 18 Яну 2026, 14:29

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 40 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Студентски кредит
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2008, 17:13 
Плиний Стари
Аватар

Благодарил (а): 25 пъти.
Закона, който вече цяла година не могат да приемат, гласи:

Чл. 5. (1) Кредитите на студентите и докторантите по този закон се отпускат за заплащане на таксите за обучение и/или за издръжка за целия или за част от периода на обучение съгласно учебния план.
(2) Право да кандидатстват за кредит за заплащане на таксите на обучение имат всички студенти и докторанти, които отговарят на изискванията на чл. 3.
(3) Правото на кредит за издръжка възниква при раждане на дете по време на обучението. Правото се ползва от един от родителите.

Значи ако въобще го приемат, ще трябва да родя ако искам да уча... В противен случай ми отпускат само за таксите, което не е малко, но е крайно недостатъчно. Какво ще направя с 2000 лева, ако въобще ми минат през ръцете де, май се превеждат директно на университета...

От друга страна частните банки дават достатъчно(10-15 хиляди), но имат брутални %-ти и изисквания. Например гарант с хиляда лева заплата и без заеми, на който да му се превежда заплатата в тази банка, а такива хора в България няма !

Това горе са условията ако не работиш. Аз работя, но на последната ми работа съм едва от 3-4 месеца и като почти всяка друга преди това(ест. неквалифицирана - хамалска) ме осигуряват на минималната заплата. Съответно банките срещу това и 5 лева не ми дават ! Разбира се те не знаят че в момента в който ми отпуснат кредита веднага спирам работа, те и да не ми го отпуснат, аз пак спирам на първи :) Но това няма да ми пречи да съм редовен платец... Но не дават копелетата...

Та има ли някакъв начин все пак студент да вземе заем?!

Не ме смущава див вой от омрази,
не стряска ме на завистта гневът –
спокойно гледам в бъдещето ази:
там мойте песни все ще се четат.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Студентски кредит
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2008, 17:43 
FMI
Аватар

Благодарил (а): 8 пъти.
Цитат:
Значи ако въобще го приемат, ще трябва да родя ако искам да уча...

Не.
Тези (1), (2) и (3) са алинеите, а чл. 3 не си го написал никъде какъв е.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2008, 18:06 
Плиний Стари
Аватар

Чл. 3. (1) Право да кандидатстват за получаване на кредит по този закон имат студенти и докторанти – български граждани, граждани на държава – членка на Европейския съюз, на Европейското икономическо пространство или на Конфедерация Швейцария, които към момента на подаване на искането за сключване на договор за кредит отговарят едновременно на следните изисквания:
1. не са навършили 35 години;
2. се обучават в редовна форма за придобиване на образователно-квалификационна степен „бакалавър” или „магистър” или на образователна и научна степен „доктор” в създадено и функциониращо по законоустановения ред държавно или частно висше училище или научна организация по чл. 47, ал. 1 от Закона за висшето образование в Република България;
3. нямат придобита същата образователно-квалификационна степен;
4. не са отстранени и не са прекъснали обучението си освен в случаите, предвидени в този закон.
(2) Когато студентът се обучава едновременно за придобиване на повече от една специалност на една и съща образователно-квалификационна степен, студентът може да получи по свой избор кредит по този закон само за една от тях.
(3) Качеството студент и докторант се придобива съгласно Закона за висшето образование.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2008, 18:06 
Плиний Стари
Аватар

Но това е само за таксите. А аз искам да не работя поне първата година!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2008, 18:41 
Плиний Стари
Аватар

Опа, те взели че го приели :) Аз мислех че като е останал за второ четене и ще го мотат поне още половин година :)

http://www.parliament.bg/?page=app&lng= ... w&lid=2153

От цялата работа с две думи:

Предимства:
1. максимална лихва ОЛП+2 е много добре
2. забравяш за грижата за таксите, което също е много добре
3. дори ти възстановяват първата такса, която вече си внесал за да си студент и от там да имаш достъп до този кредит

Недостатъци:

1. Не повече от 2500 (614х4 за ФМИ)
2. Хубаво че се превеждат автоматично когато трявба по сметката на университета и аз не се занимавам, но така и не успях да разбера в крайна сметка имам ли достъп до тези пари или не?!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2008, 22:00 
SentineL
Аватар

Благодарил (а): 28 пъти.
Доколкото знам този кредит се отнася само за таксите за обучение като е с минимални лихви и главницата на кредита започва да се изплаща до 1 година след завършване на образованието в срок до 10 години. А докато учиш родителите ти изплащат лихвата. Кредитът е обезпечен от държавата.

От една страна е интересна възможност, но от друга ми се струва глупаво да можеш да използваш парите само за едно нещо.
Всъщност ако има и други перспективи, с които аз не съм наясно, моля, някой да ги сподели. Например не ми е ясно как работи системата студентски кредит - издръжка ба студента през учебната година? :)

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2008, 23:36 
Плиний Стари
Аватар

От държавата толкова :) Само таксите и нищо повече! Ако бяхме в страни като Англия например, там и таксите ти плащат и пари ти дават, само квартирата не ти плащат, но после дори не искат да ги връщаш...

Ако не те устройва, се обръщаш към частните банки и там ти дерат кожата... А ако е както е в моя случай, родителите ми да не могат да са ми гаранти и да не могат да го плащат, тогава е най готино...

Търся гарант за студентски кредит междудругото!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2008, 11:07 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
FMI написа:
От държавата толкова :) Само таксите и нищо повече! Ако бяхме в страни като Англия например, там и таксите ти плащат и пари ти дават, само квартирата не ти плащат, но после дори не искат да ги връщаш...

Ако не те устройва, се обръщаш към частните банки и там ти дерат кожата... А ако е както е в моя случай, родителите ми да не могат да са ми гаранти и да не могат да го плащат, тогава е най готино...

Не си запознат добре за ситуацията в Англия. Правилото там е че те ти плащат само таксите към университета ти няма да видиш и петак от тея пари. А самия кредит го връщаш само ако получаваш заплата над един си колко паунда мисля че бяха 3000 но не съм сигурен.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2008, 11:24 
Плиний Стари
Аватар

Inside написа:
FMI написа:

Не си запознат добре за ситуацията в Англия. Правилото там е че те ти плащат само таксите към университета ти няма да видиш и петак от тея пари. А самия кредит го връщаш само ако получаваш заплата над един си колко паунда мисля че бяха 3000 но не съм сигурен.

Е не твърдя че знам всички подробности, но с две думи не само че ти плащат таксата, а после дори не връщаш парите! Това е което исках да изтъкна :) Да не говорим че там ти е забранено по закон да работиш над едиси колко си часа на седмица, защото все пак трябва да учиш и от там следва че едва ли ще надвишиш лимита :) И от друга страна да не си луд да го надвишиш като тея такси там са над 20 000 на година(български лева), ако не греша?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2008, 12:22 
Primus inter pares
Аватар

Благодарил (а): 3 пъти.
В Англия таксите (за EU) са около 3000 паунда като парите от кредита се превеждат директно на университета. Само гражданите на Великобритания могат да кандидатстват по различни програми, които покриват ежедневните им разходи. След като завършиш, ако доходът ти е по-малко от 15 000 паунда, нямат право да изискват от теб да покриеш кредита. Когато започнеш да получаваш достатъчно, тогава.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2008, 15:44 
В началото бе словото

Е добре 2500лв. за по-малко от 1 година, няма ли да ти стигнат?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2008, 19:10 
Плиний Стари
Аватар

vvvv написа:
Е добре 2500лв. за по-малко от 1 година, няма ли да ти стигнат?
Стигат ми и ми остават, ако са 2500 и ако ми ги дадат! Ако си седят замразени и се преведеждат само таксите от тях, тогава 0 лева не ми стигат :)

Аз при всички случай ще го тегля този кредит, поне таксите да не ги мисля! Супер изгоден е, всеки който има финансови проблеми хич да не му мисли :) Затова съм го постнал :)

Вече друга тема е че мен ми трябват повече. Искам да тегля 15 000 от SGEB - мисля че там е следващата най добра оферта(доста по лоша оферта, но все пак в останалите банки е още по лошо...). Всъщност от тези 15 000 аз пак няма да взема повече от 3000, които ще отидат за зъболекар, за нови очила и нов компютър и мисля да останат поне половината на някакъв влог за текущите нужди през годината и т.н. Останалите 12 000 отиват при майка ми, сестра ми и брат ми, че са го закъсали с някакви супер неизгодни кредити и кредитни карти, та чак и до лихвари почнаха да опират... Та мисля да им оправя лайната за последен път, преди да са затънали непоправимо. Един вид ще им рефинансирам най неизгодните задължения и ще могат да си ги покриват, защото в момента не могат, ако аз не работя!

В момента имат 5000 към една мутра с по 10% на МЕСЕЦ, т.е. по 50 на месец и разни кредитни карти на по 20-30% поне още толкова, които могат да станат на 10 000 с 10% на ГОДИНА! И в крайна сметка мисля че общо им се събират поне 2000 доход на месец, а вноските са им 2200. С тези 12 000 които ще им дам, вноските им падат с 600 и започват да остават по 400, вместо -200!

Най интересното е че социалните помощи няма да ми дадат, защото бил висок дохода на семейството ми! А оценителите прецениха че не сме бедни защото имаме 3 телевизора(най новия от които е електрон, т.е. и трите са по стари от мен, а другите отдавна не работят...)

Не разбирам следните неща:

1. Все си мисля че -200 < (по 150 на човек) или там каквото им е изискването. Опа, забравих инвалидната пенсия на баща ми, тя е цели 128.39 при което пак сме на минус. Та значи в България отрицателния доход е висок доход!

2. На какво основание аз не се водя самостоятелно семейство след навършване на пълнолетието си, състоящо се от един член!

3. Значи считано от първи октомври аз ще имам доход 0 на глава от семейството си или по точно доход -7.20, защото дължа всеки месец здравни осигуровки, въпреки че при 3 неплатени вече губя правото да ползвам медицински услуги :) А на всичкото отгоре аз за 25 години един път не съм отишал на лекар и смятам че това е рекет, който отказвам да плащам! Искам да не подлежа на здравно осигуряване, но няма такава опция... Та не бил съм живял сам и затова ня било така! Е добре тогава (-200+128.39)/5=-14,322 на човек от семейството! Та както и да го гледат дохода ми е отрицателно число, ако не работя! Но въпреки това нямам право на социални помощи! Това че няколко години съм си плащал данъците, които са не малко от 1/4 до 1/3 от заплатата ми бяха също е без значение. Значи аз като работя храня циганите с нечовешките данъци, които съвсем законно и редовно биват откраднати от мен всеки месец! А когато не работя ям кура... А това че съм студент доколкото знам ще ми покрива поне здравните осигуровки, което поне покачва дохода ми до 0 :) Дори има някакви кирливи стипендии, но понеже 2000-2200=2000 според държавата - едва ли ще имам право на социална стипендия... Не знам коя е по висока - социалната или по успех, но те където 50, там и 60 лева...

4. Защо по дяволите това че си студент не е достатъчна гаранция за кредит!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2008, 20:25 
В началото бе словото
Аватар

FMI, никой не го интересува колко знаеми е взело семейството ти. Гледа се дохода, а не дохода минус разходите. То по тая логика и аз да изтегля заем за жилище да речем и да се водя социално слаб :? Разсъждаваш прекалено повърхностно и преди всичко ТУК Е БЪЛГАРИЯ - не държавата се грижи за теб, а ти за нея.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2008, 21:02 
Плиний Стари
Аватар

GENERALISIMUS написа:
FMI, никой не го интересува колко знаеми е взело семейството ти. Гледа се дохода, а не дохода минус разходите. То по тая логика и аз да изтегля заем за жилище да речем и да се водя социално слаб :? Разсъждаваш прекалено повърхностно и преди всичко ТУК Е БЪЛГАРИЯ - не държавата се грижи за теб, а ти за нея.
Нито аз съм теглил тези пари, нито аз съм ги харчил!

Не мисля че семейството ми е длъжно да ме издържа и така както не им се гледат заемите, така не трябва да им се гледат и доходите! Аз нямам доход, полагат ми се помощи, не знам дали е повърхностно, но реално погледнато е точно така! Освен това имам достатъчно трудов стаж, поради което също ми се полагат. Смятам че когато съм работил дълги години и съм плащал данъци, следва когато съм без работа да ми се полага някаква компенсация, още повече че ще съм без работа защото ще съм студент, как така всички тези факти не са основание?!

Но както каза: Това е България...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2008, 08:58 
В началото бе словото

Такъв е живота, навсякъде е така, не само в България. На повече от 50% от студентите им се налага да работят докато учат. Моят савет е да си намериш някоя работа за по 4 часа на ден, ще си докарваш към 300лв. на месец. Остави семейството ти да се оправя само, да са си мислили. Кажи им да си намерят две работи, да работят по 15 часа на ден и ще си ги върнат, неможе ти да работиш за тях.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 40 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. Как и при какви условия може да се вземе студентски кредит??

в Студенти - АРХИВ

Spot

2

1396

27 Юли 2007, 10:38

Spot Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Студентски кредит

в Студенти - общ форум

mishkoslon

6

835

10 Сеп 2010, 21:50