Лорде, най-после да срещна някой който разбира какво говори //пише//. Колкото до това че трнираш с две катани, хмммм.......стига бе!!! да нямаш пред вид късата и дългата //дай-катана и тан-то// т.е. както в кенджуцо? иначе, с две ще ти е мн кофти......обаче супер смъртоносно ако го овладееш........
колкото до описанието на катана---за съвременната си прав, но по принцип след анвлизането й в Япония //ок. 4ти век // тя претърпява мн трансформации, от прав и дълъг меч, към все-по закривен и с променлива дължина. През средновековието например остриетат са надвишавали и 2та метра понякога. След това се възприемат съвременните размери, както се въвежда и "късата катана" т.е. тан-то //по-скоро нож//. Колкото до въпроса на Темпорари, дали е истинска: може да е много добра изработка но не може да е истинска, според каноните до 16 или 17 //не помня вече// век са изковани всички истински катани, те имат имена и са притежание на старите японски родове, наследници притежаващи истински катани има и до днес, използвали са ги и офицерите на Япония през 2СВ. Всички останали катани се считат само за имитации, но истинските катани са абсолютно забранени за продажба, изваждането им от Япония е съпроводено от много строг контрол и не става без причина, защото са част от японското културно наследство.
Lord, пиши как точно тренираш и какво точно иамш, мн ми стана интересно, и между другото , сигурно я знаеш , но да ти препоръчам нещо--- една книга на най-великия дуелист //ако мога тайка да го анрека// Миямото Мусаши--- Go Rin no Sho //the book of five rings//, предполагам че ще ти е полезна , ако вече не си я чел де.
сега не се сещам какво друго да пиша, но съм сигурен че ще има за какво да си говорим с теб, някога може да ме използваш и за жертва невинна хехе, навит съм, пък ако иамш интерес мога да ти връщам, показвайки ти джудо техники....
бтв, не знам дали си попадал на една малко извесна кен джуцу школа, му-то рю, т.е. школа на не-меча; там са техники за бой с голи ръце срещу противник въоръжен с катана, звучи ми интересно, а на теб може и да ти е полезно....