|
По принцип аз съм на мнение, че ако някой иска да е журналист, той ще бъде. Независимо какво и къде учи. НО. ФЖМК си е ФЖМК. Аз 8 години, докато бях в училище, знаех, че само там искам да съм. Никъде другаде. Знаех, че ще е трудно, но не предполагах, че влизането ще е чак толкова трудно. Поне за випуск 2008 беше така, не беше особено лесно. 900 човека - желаещи, умни, не чак толкова умни, интелигентни или просто кухо надути - но бяха сигурни, че искат ФЖМК. Аз на няколко пъти се отчайвах. Най-малкото защото не бях ходила на курса, а повечето бяха минали през него. Повечето имаха доста по-голямо самочувствие от мен, което си е нек'во кофти. Писменият изпит в интерес на истината беше лесен, поне за мен. "Анонимно в Интернет". 1 час я обмислих стъпка по стъпка, изградих всяка част в главата си, увод, тези, доказателства, заключение. След което за още 1 час го написах и си излязох. В промеждутъка, докато бях до тоалетна, чух в кабинките момичета си говорят: "Хора, моляяяя ви, бееееее, кажете некоя мъдроооост да вметна, бееееее!" Гррррр. Втресе ме. Но... има и такива люде. Устният беше по-напрегнат, особено като чакаш да ти дойде ред 4 часа и половина. Комисиите бяха 10, от по 3 човека. Задържаха ме 20 минути, като ме разчекнаха от въпроси, един след друг, един след друг, не дават секунда въздух да поемеш, контрират, провокират, задават грешни въпроси и ако не ги поправиш, по-зле за теб. Объркват, подвеждат те в грешна посока. Бе общо взето ти гледат сеира, а на теб стаятата ти става тясна... Устният е най-важният. От него зависи. Там те преценяват "на живо", как реагираш, как мислиш, колко бързо мислиш, викаш ли "Ъъъъъ... ааа... ъъъъъ" и т.н. Много гадно се чувствах след него, като изстискан лимон. Но пък явно не вярвам достатъчно в себе си, комисията явно ме беше оценила. А като си помисля, че оспорих тяхното мнение по дадена тема на два пъти... Било ми е в плюс, мей би.
Та така. Учене, много четене, много обща култура, дар слово, умение да излееш себе си чрез думи, постоянство, много воля и желание, пълно игнориране на странични фактори, за които ФЖМК не си струва и не си заслужава... И така. В крайна сметка си се преборил.
Друг е въпросът, че ФЖМК не е достатъчен. Той е просто подпората. Ти си тази, която гради, която иска да е журналист, която работи като журналист, която е родена журналист. ФЖМК просто е първата стъпка. Желая ти да е успешна.
_________________ Heal the world - make it a better place! For you and for me... and the entire human race.
|