Дата и час: 17 Яну 2026, 14:17

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Втора специалност на (не)индивидуален план
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2006, 13:52 
Танцуващия с клавиатури
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
Здравейте!
Пиша за проблем с който почти всеки записал втора специалност се сблъсква-какво му е индивидуалното в моя учебен план, щом правя всичко, което правят редовните студенти? Не искам някакви облегчения, намален материал или нещо от сорта, но да не ме занимават с глупости през семестъра, да се явя на изпита и каквото изкарам, изкарам. Тази година се явих на милион контролни за допускане до изпит, писах домашни, а по един предмет всяка божа седмица предавах анализ. Дори не ми направиха отстъпката да ми дадат списък с текстовете, когато ми е удобно, тогава да си ги направя, всяка седмица! А като се има предвид, че и първата ми специалност е източна филология, почнах да си говоря сама по едно време... Не ме разбирайте погрешно, аз съм се хванала на хорото и ще си го играя, но знам ,че много хора имат подобен проблем и че всички на практика са на неиндивидуално обучение. И при положение, че това може да се коригира много лесно, да го регламентират в правилника, да ни задържат "индивидуалните" малко след целия курс на първия учебен ден, да ни връчат куп с лекции за снимане (защото хората не са длъжни да се занимават с мен и да ми преотстъпват труда си) или учебник, в който има всички въпроси (а не пет с по един въпрос) и след това да ме търсят чак на изпита. Аз ако не се справям с материала и имам въпроси ще си ходя на лекции, ако нямам няма, но това трябва да си е моя работа. В гимназията бях един срок така и нито са ми писали отсъствия, нито съм писала домашни или контролни, влизах си когато искам (е, не по средата на часа) на изпита в края на срока и това е. Това е индивидуално обучение. При положение, че за решаването на този проблем не се изискват ресурси, просто не разбирам какъв е смисълът да се гърчим? Знам, че тук се мяркат хора от Студентски съвет, те не могат ли да ударят едно рамо, нещата да се променят от горе? Защо да се борим по единично и да си мърморим и нищо да не правим за да променим нещата? А ако толкова не може да се регламентира това индвидуално обучение, да го махнат от правилника, да напишат "редовно", че хората да знаят в какво се забъркват и да не си правят илюзии. Не знам. Вие какво мислите?
Извинявайте за дългия пост.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2006, 11:05 
Легендарен флуудър

:shock: Е, сигурно не е всичко като редевоните, защото хорариумът на втората специалност е доста по-малък отколкото на първата - около 60% от него. :?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2006, 14:56 
My kinda heaven
Аватар

Благодарил (а): 194 пъти.
Оппа... Ice Lady, ако втората ти специалност е социология, значи ситуацията ще бъде много, много, много сложна... :cry: Това аверче, за което ти говорих, май твърде много се надяваше на този индивидуален план и на възможността да си полага изпитите, когато му кефне... :roll: :roll: :roll:
Стискам палци нещата при теб да се подредят.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2006, 22:02 
В началото бе словото
Аватар

Искам и аз да задам един въпрос - възможно ли е като запишеш втора специалност,да я започнеш редовно,а старата да прехвърлиш на индивидуален план?В моя случай става въпрос за филологии и е логично вече да имам някаква основа с първата специалност,а за втората да са ми необходими повече разяснения :roll:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2006, 15:04 
Легендарен флуудър

:roll: Индидвидуалният план зависи от успеха. :? Ако е висок, значи можеш да се справиш, разсъждават от Деканатите и Ректората. :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: :-)
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2006, 18:10 
Танцуващия с клавиатури
Аватар

Ами при мен и първата е доста тежка, затова стана такъв проблем, но по принцип писах не защото ми е тежко на мен, а защото сговорна дружина планина повдига, като се съберем много и вдигнем гюрлутия нещата ще се уредят, ако отида сама, ще ме изгонят. Истинският проблем е, че мен ме водят в списъка на курса, никъде дори не е отбелязано, че това ми е втора специалност или, че съм на индивидуален план и с всички с втора специалност е така, доколкото знам. Абсурдно е просто, да учиш две специалности редовно, направиха ми компромис с физическото присъствие на лекции във втората, но до там. На става въпрос, че преподавателите се заяждат, те се опитват да проявяват разбиране, проблемът е чисто административен според мен. Ако стане така, както предложих в първия пост, нещата ще са ясни и няма на никого да му се налага да се явява на изпити без да си е прочел лекциите, само с текстове, както направих аз днес. То вярно, че отдавна се робува на принципа защо да е лесно, като може да е трудно, но е крайно време да се уредят нещата. А иначе хорариумът си е абсолютно пълен 100%. Трябва да се говори с преподавателите за твоето другарче, Търговец на кристал, не е невъзможно да се получат нещата, става въпрос за един семестър, в краен случай може да се яви на септември. А иначе, проблемът го имаме всички и от нас зависи да го решим. А ние всички с втора специалност сме с висок успех, доколкото знам, доказали сме, че можем да се справяме, но... Нещо ми бунтовно напоследък :P

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Втора специалност на (не)индивидуален план
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2008, 20:20 
В началото бе словото

Аз сега ще започвам втори курс и ме интересува живо тази ситуация - все пак на края трябва да реша за втората специалност, та имам няколо въпроса.
1. До колкото разбирам почваме втората специалност от първи курс - това означава че ли трябва да седим там +2 години след като си завършим първата преди да си получим дипломата? Няма ли друг начин?
Ако получаваме отделно дипломите то тогава:
2. Ако искаме да кандидатстваме магистратура извън страната и сме си взели вече първата специалност ще ни признаят ли взетото 1 и 2 курс от втората специалност?

Просто си нямам и идея и ще съм благодарен ако някой може да отговори.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2008, 20:49 
metal angel with daemons inside
Аватар

Благодарил (а): 1 пъти.
По първия въпрос - да, завършваш 2 години по-късно.
По втория не мога да се изкажа.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re:
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2008, 23:51 
В началото бе словото
Аватар

няма никакъв съкратен план на тези, дето учат втора специалност - това си е успоредно висше, аз имам същия хорариум, както и моите колеги от 2рата специалност /редовно съм/. Въпрос на преговори и добра воля от страна на преподавателите е да правят различни отстъпки и компромиси. Единствената административна положителна страна е, че ако не можеш да се явиш на някакъв изпит от 2рата специалност, по-лесно, чрез молба до декана, ти дават индивидуален протокол. На печелившите - честито! :salute:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2008, 06:57 
От дъжд на вятър
Аватар

Ако съм разбрала правилно подводните камъни на индивид. план или т.нар. индивид. обучение и т.н.т. то това е мн. сложен проблем и моя в-с е защо възниква необходимостта от него?

И това вече е соц.- н проблем, без да съм соц.-г, но все пак, ако сте се замисляли за огромния натиск, който се оказва върху студентите, които просто са отишли да си свършат работа в унито, а не за купона ...

Ейми
http://www.youtube.com/watch?v=dewtCShee04

http://www.youtube.com/watch?v=HFVM5pVT ... re=related

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. ИНДИВИДУАЛЕН УЧЕБЕН ПЛАН ПРИ ПРИДОБИВАНЕ ВТОРА СПЕЦИАЛНОСТ

в Студенти - общ форум

MMDimitrova

0

351

23 Авг 2010, 20:35

MMDimitrova Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. втора специалност - задочно, индивидуален план (25.08.2005)

в Студенти - АРХИВ

mischle

1

632

25 Авг 2005, 16:14

Nordlys Преглежда последните мнения