Depeche Mode са си уникални, няма спор поне според мен. Това, че са станали комерсиални, по никакъв начин не омаловажава музиката им. Много малко качествени групи стават наистина комерсиални. Това може да мине и за позитив. Комерсиалността се определя от слушаемостта на един продукт. Явно просто Депеш правят доста слушаема музика и това я превръща в комерсиална. И няма нищо лошо, мисля.
De/Vision доколкото знам доста черпят от Depeche. За непросветения и игнорирайки вокалите, може да прозвучат доста еднотипно. Самите De/Vision се развиват паралелно с Depeche, но според мен те самите не са нищо особено...
strange_affection правилно спомена
Kraftwerk. Всъщност те са родоначалници на всички електронни стилове след това. Говорим за направления, в които електрото започва повече или по-малко да променя развитието на групите. Такива са уейв групите, които все повече използват синтезатори (това са стилове известни като synth pop, future pop/electro pop, dark ambient, dark wave, EBM, noise) а също и електро-индъстриъла, като хибрид между електрото, метъла и други примеси.
Много са групите, особено в synth вълната. Лично на мен са ми леко скучновати, може би защото предпочитам или класически darkwave, или електро-индъстриъл. Така или иначе всички тези стилове, за които стана дума, могат с известни уговорки да се вместят в рамките на готик културата. Това не означава, че групите са готик, а че тази субкултура или се опира на някои от тези стилове, или просто ги асоциира със себе си. Но това е друга тема.
Иначе, да, тази музика не е особено популярна в България, но все се намират фенове.