Smoking Mirror написа:
А не е ли по-абсурден законът дето задава задължителни минимални изисквания за домашни любимци според европейските стандарти? Щото съм убеден, че поне половината от тия дето се оплакват, че съседите им нямали право да решават вместо тях го прочетат, ще се убедят, че са в негово нарушение и не са осигурили минималното изисквано по закон пространство за да може котката им да се чувства комфортно. Който закон е влязъл в сила от повече от година, но никой не го знае. Както и никой не го ебе, че животните имат повече права от децата, ама това е друга тема.
И какъв е изводът? Дори и да се приеме тоя закон какъв ефект ще има? Никакъв - точно какъвто имаше предния.
Иначе по принцип съм за този закон, защото е опасно и некоректно да държиш големи и агресивни кучета в апартаментен комплекс. Пък не може сега на всеки да се тръгне да се проверява дали кучетата му били възпитани, кротки, мили, дали му давали любов или ядат бебета за закуска. Пък като толкова много искате да имате Куджо - купете си къща, дори не е необходимо да напускате столицата, има достатъчно места и в нея, пък си го гледайте там, където нямате съседи.
А, Марти, не си прав за молбите. За съжаление (или по скоро за щастие) животът няма само юридическо измерение. Официално като напишеш тая молба за която говориш до общината единствените последици, които би трябвало да настъпят са тея предвидени в съответния нормативен акт (в случай, че процедурата е такава, в което не съм особено сигурен) - т.е. общината ще задължи съседът ти по някакъв начин да си наебе кучето, така че то да не ти пречи. Обаче реално това ще е само едната част от последиците - после съседът ти ще ти реже кабела за интернета, ще ти пикае на изтривалката, ще ти закача рибена кост на вратата, ще ти пълни ключалката с лепило и въбоще ще се чувства гадно, че си го накарал да си наебе кучето, пък щото сме в българия все ще намери как да ти го върне. Това според мен, съчетано със склонността на българина към саморазправа е доста по-сериозна причина да не се подава молбата от колкото тая дето ти си посочил. Идеята ми е, че не винаги институциите са най-виновни.
За тоя закон от ЕС, ходи и го кажи на хората дето гледат кучето в една кушарка на едно хлебче на ден. Или пък на онези в кучкарниците, дето попринцип би трябвало да представляват закона, ама слагат по 10-15 кучета в някаква малка клетка.
Къща няма да си купувам, мисля че в апартамента, кучето живее къде къде по-добре, в къщите кучетата седят вързани отвън по цял ден, пък и по цяла нощ, съответно се озлобяват и като мине някой по улицата извън къщата, често се случва кучето да успее да излезе и да го нападне, случвало се е и на мен.
Моето куче не е ухапало и не е нападнало никого, съответно никой съсед не се е оплакал от него, ако се оплаче няма да се изпикая на никоя патека, много е тъпо да казваш "българина", голям философ се извади, можеш да направиш характеристика на 7 млн. човека слагайки ги под един знаменател, обобщаващ всички, но все пак някак си говориш от 3-то лице за "българина".