|
| От дъжд на вятър |
 |
Регистриран на: 18 Авг 2008, 13:53 Местоположение: Sofia Ghetto! Благодарил (а): 0 пъти. Поблагодарили: 0 пъти.
|
peterdi написа: Как се прави туризъм? Само един пример.
100 човека група отиват за 8-и декември на Паничище с два автобуса. Настаняване - хотел "Панорама". Персонал на хотела - не повече от 5 души. Мебелировка и оборудване в стаите - на повече от 15 години, и въпреки че си личи, че се използва достатъчно културно, е просто преминала времето си. Снабдяване с храна - крайно недостатъчно (въпреки че резервацията беше от поне 2-3 седмици предварително). Втората вечер се оказа, че има само варени картофи. В целия район работи само още един хотел и нито едно място, откъдето човек може нещо да си купи. Всичко останало е в ремонт, но почти никъде не се вижда реално нещо да се ремонтира или строи. Във втория работещ хотел - "Бор", като видяха толкова студенти, си казаха - тия вече са пияни, айде да ги излъжем със сметката. Е да, ама не успяха. Да не говорим, че напливът доведе до свършване на продуктите. По-предвидливите биха път пеша в снега до х. Пионерска, и още по-предвидливо останаха там цял ден....
Ти, Росене, си PR. Или поне учиш за това. От теб не се очаква да разбираш от ландшафтознание, туризъм, защитени територии и опазване на природната среда. Но аз поне бих очаквал да четеш мненията на хората, които пишат преди теб. Сега ще трябва да се повтарям. Легловата база в Паничище е достатъчна и сега. Към момента се оценява на около 2500 места, но се използва крайно неефективно. Горният разказ само го илюстрира. Тук не става въпрос да се оправи един път и да се построи лифт, тук става въпрос за Супер Паничище. 80 км писти и ски съоръжения и неизвестен брой нови хотели с база около 10-15 хиляди легла изискват твърде сериозни инвестиции в инфраструктурата. Това е свързано с отнемане на голямо количество води от ландшафта, промяна на част от постилащата повърхност - от гори и високопланински ливади в пътища, паркинги, писти, хотели, просеки за лифтове и влекове. Това би променило твърде много от облика на тази част на Рила по пряк или косвен път!
Разбира се, че за туризъм е необходима инфраструктура. Това никой не оспорва. Но в такива количества - дали си заслужава? Ще има ли кой да дойде в тези хотели? В едно от предишните мнения ти не си съгласен с това, че този туризъм няма да е за широката маса българи. Е - аз казвам, че няма да бъде. Първо, толкова инвестиции ще оскъпят услугата. Да се строи и поддържа целогодишно инфраструктура - техническа и всякаква, при този терен, тези природни условия, при условие, че не е достатъчно изградена за такива мащаби, да се плаща за изсичане на гори, за прокарване на новите пътища, водопроводи, електропроводи, канализация, лифтове, писти и т.н. - всичко това изисква много пари. Логично е, че инвеститорите ще искат да си върнат средствата, които са вложили, за по-малко от 50 години. Второ - тази част от планината ще загуби облика си. Ще се превърне във втори Боровец или второ Банско и ще се различава от тях само по разстоянието до София.
Аз не се смятам за специалист. Други хора по-добре от мен обясняват възможните последици от проблема. Пътят и лифтът са само началото. А какво може да стане - ето тук и тук го пише достатъчно подробно и изчерпателно. За този, който има желание и отдели време да го прочете. Абе като си толкова разбирач що не отидеш са да видиш колко хотела работят!Ама отивате веднъж на Паничище и почвате да драскате по форумите като големите разбирачи!Аз съм там цяла зима и ще ти кажа едно..В момента около хотел Панорама работят още хотел Планински езера,хотел Бор,хотел Еделвайс и новият хотел Магнолия.Така ,че какво ще кажете да затвориме тази тема ние победихме ако искате приемайте!
_________________ Δεν υπάρχει τίποτα prettier από το ένα μάτι της Σόφιας.
|
|