|
Площад "Славейков" има една функция, на която до този момент никой не обърна внимание в темата. Народът не чете (много). Едно такова място, на което са изложени от много стари до най-нови издания - площадът ИНФОРМИРА. Голяма е вероятността, ако не се интересуваш специално, да не разбереш отникъде, че еди-кой-си е издал нова книга или че еди-коя-си енциклопедия има ново издание. Хубавото на книгите на "Славейков" е, че минувачите ги ВИЖДАТ и, щат - на щат, се заглеждат, било то и в най-боклучавата литература. Да не говорим, че има хора, които не разполагат с Интернет и нямат възможност да си набавят всяка нужна информация, примерно къде има специализирана книжарница за нещо си (учебници, енциклопедии, помагала, научни издания). На Славейков има бая неща. Освен това продавачите обикновено са врели и кипели в бизнеса и винаги могат да те упътят към свой колега или към някоя книжарница, ако са по-добронамерени. При всички положения "Момент, ше питам отзад колегата" или "'Ми вижте на 23-та маса" звучи по-добре от често некомпетентните отговори на често произволно назначаваните продавачки по книжарниците и магазините: "Ми не знам какво да ви посъветвам, госпожа' или с малко късмет "Аз си спомням, че навремето имаше една такава книжарница на Стамболийски, той мъжът ми си купи оттам едан книга, ама не знам дали още я има... Освен там да проверите, иначе не мога да ви кажа..."
Славейков може да е комплексар, ама площадът си е добре в този вид. Да, може да се поразкраси, но атмосферата по-добра не мисля, че могат да я направят. Не, че не може, ама ТЕ не могат.
_________________ The truth.
|