Don Horhe написа:
Лорд Носферату, някога ял ли си гъби, пушил ли си трева? Особено с първото, повярвай ми, последното нещо, което искаш да виждаш е хора, да не говорим за качване в трамваи и ходене по концерти. Би било първо да се опитвали поне веднъж нещо, за да можете да си изградите мнение. Относно свръх дозата за гъби, ЛСД и трева е доказано от учени, че не може да се умре. За гъбите смъртната доза е толкова, колкото тежиш - сиреч ако тежиш 75 кила, трябва да изядеш 75 кила гъби наведнъж. За ТХК (веществото в тревата) цифрите са по-малки - около 1 четвърт. Невъзможно е наведнъж да се изпуши толкова много чисто ТХК, колкото и силна да е тревата.
Както ал казва, има много "ако"-та в мнението ти. Ами не може ли алкохолик да убие баба ти (не й го пожелавам, да е жива и здрава жената) за 5 лева да си купи алкохол? Плюс това, аз говоря за легализиране на леките наркотици, никой не ти говори за хероин, кокаин и амфетамин. А и всичко в твоя пост предполага слаб контрол над консумацията. Консумацията на публични места като е забранена, като за тази цел има специални места, нещо като coffee shops в Холандия, където ако си под 21 не не пускат дори да влезеш, още по-малко да си купиш нещо, въобще няма да е така както си го представяш. В някои държави, като например Ирландия, пиенето на алкохол на публични места е забранено. Пияници има ли - има. Пияни шофьори има ли - има. Смъртни случаи тоже. Това е нещо, което ще се случва независимо от обстоятелствата.
Гъби не, но трева съм пушил няколко пъти. Ей-тъй, да знам и аз какво е. Не ми хареса, де. Добре, не може да си докараш свръхдоза от тия работи. Но можеш да поемеш достатъчно, че да направиш нещо, дето после да съжаляваш.
Може, алкохолици има. Но те се срещат предимно нощеска и по градинките, а не да се разхождат с шише водка по Раковски. Има пияници, има пияни шофьори и има всякакви потенциално опасни хора навън. Но ако сега, в това положение на страната и настроение на народа се позволи да се взимат въпросните леки наркотици, потенциално опасните ще станат повече. Хора, които не си знаят мярката и после стават фалове.
Това не е ако - Както пишеше горе, при нас няма нужния контрол. Консумацията на алкохол и цигари от малолетни не се контролира. С другите вещества няма е по-сериозно. Всеки ще може да се снабди с тях, просто ще е доста по-лесно.
За по-сериозните наркотици видях, че не си писал. Но някой по-горе заговори за тях и аз на тях реагирах. А щом се разрешат гъбите и тревата, феновете на амфетамините ще писнат и те (и такъв познавам, макар и не много добре :Р ). Ще се води същият спор и колко му е накрая да спечелят. След тях идват още по-сериозните. Да, тревата е нещо съвсем различно (лир. откл.: това, че е натурален продукт не важи. В природата има предостатъчно отрови, коя от коя по-смъртоносни), но битката срещу тревата сега е по-лесна от битка срещу кокаина утре.
В самото начало казах, че ще лея песимизъм. Затова рисувам най-черните картини, защото никой друг не го прави. А са най-малкото съвсем възможен вариант. Да, ако заприличаме на Холандия и Ирландия в някои отношения, може да се получи нещо. Но сега не можем да се възползваме нито от туристите, нито от парите им. Само ще си навлечем още бели на главата. Никой няма да седне и да прави опиум барове за гъби и трева. Освен ако няма пари за пране.
Когато се стегнем, когато на децата ни им дойде акъла в главата и когато заменим сегашните алчни безхаберници из политиката с хора, дето първо ще уредят родината, а после родата, може да се получи нещо такова. Затворени заведения като казината и стриптийз баровете, влизат само пълнолетни и не излизат, докато не им мине ефектът. Пак остават зависимостта и последиците от нея но за решение на този проблем трябва един по-идеален свят.