Дата и час: 21 Яну 2026, 09:44

Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 469 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 32  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Литература и история - подготовка
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2008, 17:29 
лейди британска котка
Аватар

Благодарил (а): 315 пъти.
Не се падна, а беше изтеглена като допълнителна тема. Едната беше Крум и Омуртаг, другата - Омуртаг и наследниците му.

На предварителния и редовния изпит общо имаше само една лесна тема - Създаване - Аспарух и Тервел. И само тя беше кратичка. Другите - Априлско въстание, Раковски и ВСВ хич не са лесни теми.

Като цяло за 4 часа се стараят да съкращават темите, защото иначе е физически невъзможно да бъдат изписани.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2008, 19:05 
Паисий
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
MidwinterSun написа:
Като цяло за 4 часа се стараят да съкращават темите, защото иначе е физически невъзможно да бъдат изписани.

:y:s

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2008, 19:18 
Драскач

Зависи дали сте откачени и учите теми по 25 страници... аз със тема от 12 страници, даже може би по-малко, имам 5.00, влязох си каквото исках и съм доволен... Не си мислете, че ако напишете 25 страници ще имате висока оценка със сигурност или ако напишете 10 ще имате със сигурност 2... Стига с тия скапани митове... Време е да бъдат разбити. :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2008, 19:35 
лейди британска котка
Аватар

Само че това не е мит. В практиката е доказано, че хората, които пишат дълги и пространни теми, имат по-високи оценки.
Не казвам, че няма изключения.

Логиката е проста. Темите са големи. Повечето изписани листи побират повече фактологическа информация и повече разсъждения. Случаите, в които талантливци разтягат локуми по 20 страници, а хора с дребен почерк си побират пълната тема на 10 страници, са по-скоро изключения от правилото. Както и късметлиите с кратките теми, които изкарват високи оценки.

Самата аз се научих, че за да разпиша темата добре и да включа всички важни моменти, ми трябват 10-ина листа минимум. Иначе просто темата ми не е пълна.
На предварителния надрасках 13 страници и изкарах 4.25.
На редовния си развих Раковски в 10 листа и получих 5.50.
Просто е... очевидно.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2008, 19:57 
Драскач
Аватар

В заглавието на темата ти е дадена хронологичната рамка- дали ще напишеш нещо извън нея или няма да напишеш нещо, което влиза в нея санкцията е една и съща. Като ти дадат Аспарух и Тервел и ти им пиши разселване на славяни и прабългари и ще видим дали няма да те санкционират.

Политиката е втората най- древна професия. И мисля, че е твърде близка до първата
Роналд Рейгън

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2008, 20:15 
лейди британска котка
Аватар

Тук грешиш. За славяни и прабългари трябваше да бъде дадено именно разселването - съвсем ясно и конкретно историческото им развитие. Трябваше да бъдат напълно изключени детайлите около култура, религия и прочее. Не можеш да пишеш тема за създаване на държавата и да не изясниш тая държава откъде се е пръкнала, от нищото ли...
Друг въпрос е шантавото оценяване на тази тема. Случай с мой познат - първи проверяващ пише 5.25, втория слага тройка. Арбитърът минава и слага оценка 4 или 4 и нещо, не помня колко точно.
Когато трябваше да се оценява темата, критериите хич не бяха ясни. И се получиха едни...

Конкретно моя случай - отнели са ми 50 стотни за славяни и прабългари. Не единица и 75 стотни.

И много грешиш в това, че хронологическата рамка е винаги зададена в заглавието и винаги важи за точно определени години. Само че вече съм забравила почти всичко и не мога да ти дам конректните примери.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2008, 21:34 
Драскач
Аватар

Зададена е ако не директно, поне косвено- няма начин иначе! Ако не е дадена хронологична рамка темата ще е формулирана по начин, по който кандидатстващите да могат да се ориентират- примерно Златен век, Падане на Бългаия под византийска власт...

За разселването на славяни и прабългари- ок, не се изказах коректно. Въпросът е, че трябва да се придържаме към заглавието, а не да се отнасяме в странична информация.

Политиката е втората най- древна професия. И мисля, че е твърде близка до първата
Роналд Рейгън

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2008, 21:59 
Драскач

Добре де, аз със тема 8 страници имам 5.00 :wink: Да си го кажа направо...Само дето пиша ситно почти 40 реда на страница, затова казвам, че ми е била 10-12, защото като кажа, че с тема 7 страници и 2/3, колкото с точност беше, имам 5.00, повечето гледат с поглед тип ще се хвърля от моста... Ясно е, че с дълга тема имаш по-голям шанс за 5.50 и нагоре, но с по-дълга тема имаш и по-голям шанс от разконцентриране при бързото писане, което е нужно за такава тема, да направиш груба грешка. затова скъпи мои, бъдете рационални :wink: Пък и няма смисъл да си съсипваш здравето да учиш 30 теми по 25 страници, като с 30 теми по 15 страници можеш да постигнеш същото. За мен е важна ефективността, не ефектността :wink:

П.С. На предварителния със споменатата тема имам същата оценка - 5.00 като една колежка с тема от 24 страници.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2008, 12:40 
От дъжд на вятър

Благодарил (а): 7 пъти.
Офф не знам за вас,но моят проблем се нарича изпит по БЕЛ :pukeleft:
За изпита си по история не се притесявам толкова,защото субективността там играе доста по-малка роля а и си има улесняващи елементи като години,събития и т.н.,докато при бел е точно обратно

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2008, 23:08 
Паисий
Аватар

В моята тема бях забравила да пиша за много важна война, която е 1/2 от важните неща за единия от двамата владетели в темата :) Имах 5.40, явно заради по-важни др. неща :)
Който иска да смята

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2008, 11:10 
Живее, за да пише
Аватар

Аз не помня колко бях написала...май 8 страници или 9...и имам 5.75.Но пак не съм сигурна колко точно бяха. Не се целете в бройка, целете се да си направите в главите ясна структура на нещата

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2008, 18:10 
Постоянно присъствие

Благодарил (а): 6 пъти.
Аз ходя на курсове в От...Другата събота взимаме Йоан Асен II и не мисля,че сме изсотанли..курсът ни е за цялата година..само май месец правим почивка за матурите и след това ходим на пробни изпити от фирмата!Не смятам,че е нужно да се бърза.Като бях 11 клас ходех на курс по ист в софийски...яко ни претупаха..по дже теми наведнъй някой път...бързо взехме вс и накрая нищо не се получи!Който е на курсове там му препоръчвам да си потърси нещо друго

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2008, 22:42 
От дъжд на вятър

Благодарил (а): 7 пъти.
хора,за мен изпитът по история е като песен,сравнен с този по литература-просто сега навлизам в света на темите и ме е обхванала огормна паника

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2008, 13:18 
От дъжд на вятър
Аватар

Днес бях на презентация на СУ в моя град и там казаха,че се обмисля вариант за предварителен по български език и литература,а също,че предварителните ще бъдат изтеглени през Април заради матурите.Дано да има предварителен по БЕЛ :)))

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2008, 22:20 
В началото бе словото

През април?!?!

Искрени съжаления, за което. Моят предватварителен изпит по история беше на 11 май и въпреки това времето беше крайно недостостатъчно. Забелязвам тенденция предварителните изпити по история в СУ от година на година да провеждат все по-рано и по-рано. Кандидат-студендите се подлагат на едно неистово състезание не само на принципа кой е по-по-най - за знания, но и за бързина за усвояване на тези знания, което поне за мен е абсурдно. За да бъде направено нещо качествено, то е нужно време. Но едва ли някой мисли за това, предварителните изпити са една чудесна възможност да допълнителен доход на университета и евентуално за една добра оценка, която обаче не ти осигурява стопроцентово влизане, тъй като никога не се знае каква тема ще бъде изтеглена на редовния изпит и следователно до колко ще се вдигне бала...
С една дума - все по-рано, все по-бързо, все по-напрегнато... успех! :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 469 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 32  Следваща

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. Продавам пълен комплект за подготовка по литература

в Купувам-продавам

zizu

0

299

04 Сеп 2013, 02:12

zizu Преглежда последните мнения