|
Аз също съм за права и за малцинството като виждания, и малцинствата, които искат да са различни. Но съм против диктатурата на малцинството, които да заставят по-голямата група хора да се съобразява с тях.
Защото, разбери, Кат, правата на тези деца щяха да са погазени, ако държавата въведе забрана за дълги коси във всички гимназии. Тогава те ще са в правото си да защитават външния си вид, срещу невъзможността да учат никъде с такова условие, важащо навсякъде.
Но забраната е въведена в 1 училище, при това те свободно са избрали да учат там. Предполага се, че са съгласни да спазват правилата. Правата им не са потъпкани, даже напротив - защитено е правото на другите деца да учат в училище с авторитет и държащо да дадени принципи (колкото и нелепи да са те, за вкуса на редица бунтарчета-деца, което е разбираемо). Съгласен съм с учениците, които са защитили другарчетата си с дълга коса, но какъв е техния мотив? Защото де факто едно правило е в интерес на едни деца и в ущърб на други. Идеята е да се направи така, че да засегне най-малко хора, а те горките сами са се набутали неощетени да се бунтуват.
Външния вид е въпрос на личен избор в обществото, но има и изключения. Айде няма да казвам казармата. Примерно работното място, примерно местата за забавления, обществените места, като училищата. Всеки има право да е различен, но стига да не налага външния си вид, там където не е желателно, или където не е искан. Аз едно време в даскало се кефих на съученичките ми с дълбоки деколтета, но ги забраниха. Какво да направя? Да се бунтувам за правото им да се докарват като леки момичета, което ме кефи тъй силно? Дори и да съм против забраната, тя е за мое и на другите ученици добро. Като порасна, си казвах, ще го разбера, а дотогава ще си плакна очите извън даскало. Кофти ми беше, признавам си, ама кво да направя?
Не съм против конкретно ученици с дълги коси, имахме такива, и винаги в даскалото ми ще има. Повечето бяха метъли, нормално е учителите да са го имали предвид и да не са искали такава забрана. Но имаше забрана на момичетата да им се вижда 1. корема 2. рамената 3. краката над коляното 4. бюста 5. пръстите на краката.... Бяха върнали една съученичка, само защото беше със сандали. Всичко останало и беше по правилник. Чудо голямо, тези сандали ли и подчертава индивидуалността, която видите ли, даскалите искат да прецакат?
Отделно и всяко училище си е в правото да налага правила, квито им скимнат. И то все странни такива. Моето училище имаше правило на клас да има по 1 екзкурзия на учебна година. А по-старото имаше и правило кои дати да включва. Безумие пълно, но факт.
Не знам, какво още трябва да се променя в училищата, но козметичните правила не са най-големия проблем. Първо да променят манталитета на учители и учениците, после да ги обличат като японци в смешни униформи ако щат.
_________________ Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes... ...and this chaos, it defies imagination! Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives - you've arrived at panic station!
|