|
1. Училището е институция, на която се дължи уважение. Това предполагам и сам можеш да си го намериш по законите, ако ти се занимава. Бас ловя, че го пише някъде. Разбира се, че се дължи уважение. Но е хубаво и тя да уважава хората, които са в нея, защото е създадена заради тях. И тук не става въпрос учениците да се качват на главите на учителите си, както става на много места, а да не бъдат подлагани на комунистически норми. 2. Учениците са длъжни да се съобразяват с правилата в тяхното училище. Сигурно и това го пише. Да, така е. Докато тези правила не нарушаваш човешките им права. 3. Дискриминация в случая няма. За дискрминация можеш да говориш, ако става въпрос за еврейското училище. Да, така е, съгласна съм с теб, можем да говорим за дискриминация, когато на една част от децата се наложат тези мерки, в случая, доколкото разбрах аз поне, са задължителни за всички ученици на 7-мо без изключения. 4. Дългата коса е нещо, което аз приемам за нетипично за момче. И защо? Какво лошо има в това? Да, полите-коланчета в учебно заведение за непълнолетни и за мен е простотия, но какво лошо има в това момчетата да са с дълги коси? Бтв, мама е завършила седмо. При тях е имало правило вратът на всяка цена да е открит - или да си късокоса или да си с плитка. Косата й била по средата, защото искала да я пусне малко за бала, при което я извикали в дирекцията и я офъкали по чудовищен начин. Смятате ли, че желанието й да има по-хубава прическа на бала е нарушавало дисциплината? Така ли трябва да правят и сега? И не ми казвай "при момичетата е друго", защото това вече би било дискриминация. Говорим за коса, по дяволите, не за силикон, това са различни неща. 5. Активната гражданска позиция не е типична за ученици, нямащи 18г. О, това е чудесно - нека нямат активна гражданнска позиция! Интересно ми е като завършат заветните 18, как ще се присетят тепърва да я имат, ако не са се научили да мислят и да изразяват себе си вече. Ей затова държавата ни е на това дередже и постоянно се говори как народът бил добитък, как търпял всякакви престъпления и нищо не правел - защото от малкщи всички са приучавани в училище да са добитък, защото в училище са абсолютно безправни, понеже нямат 18, понеже трябва да уважават институцията и, разбира се, понеже е за тяхно добро. 6. Липсата на дисциплина в родните училища е сряскаща, а вие я подкрепяте. Ами не, не я подкрепям. Но знаеш ли, дисциплината не се изразява в косите. Имах трима съученика в училище, които влудявапа всички, всяваха хаос, провяалявха половината занятия с изцепките си. Но не помня някой от тях да е бил с дълга коса. Аналогично, имала съм и двама дългокоси съученици, бяха кротки и тихи в час, а едното беше и отличник. Сега имам един дългоскос колега, умно и възпитано момче, не дава вид на агресор. 7. Всички работи, свързани с правата на ония деца(няма да ги наричам келеши, заото явно го взимаш при сърце) са ваша измислица! Виж, технически погледнато децата са хора. А хората имат свои права. Хартата за правата на човека, бла-бла. Разбира се, по-ограничени от на възрастните, защото са малки, трябва да порастнат, да узреят, да поумнеят. Но дори и малки, са човешки същества. Да, нямат право да се женят, да гласуват и т.н. - защото им е рано. Но това не означава, че нямат право на нищо. Единствените безправни същества са робите. Децата не са роби. Учениците не са роби. Уж цялата тази образователна система, цялото това училище се прави за тяхно добро. Изобщо не смятам, че е добре за един човек да бъде научен, че е безправен, защото той пораства и си остава на това мнение. И тук вече не говоря само за дължината на косите, пиърсинги и т.н. В училище е така - някой те нарочва, пише ти двойки и ти няма как да се спасиш. Или учителката ти е сеткантка, проповядва някакви странни неща, пише по дъската сатанински стихове с бебета, обляни в кръв, танца на сатаната и т.н. и всичко това било заради ЕС и ти няма къде да се оплачеш. Имахме такава, родителите ни ходиха до Ректората, но видите ли, инспекторката по този предмет се оказа нейна приятелка и нищо не стана. Ти влизаш в едно училище и не можеш по никакъв начин да се опълчиш на това, което ще завариш там. После порастваш, излизаш от него и вярваш, че няма смисъл да се опълчваш срещу беззаконията в държавата си, защото вече си свикнал да си добитък и да уважаваш институцията, дори когато виждаш, че не е права в нещо. 8. Продължавайте да ги защитавате. На мен поне ми е пределно ясно, че ако не ставаше въпрос за дълги коси, а примерно за силикон, вие щяхте да сте от другата страна. Факт е, че трябва да има някакво приличие. Но е и факт, че има една тънка граница, която не трябва да се преминава. Силиконът, изпадащ от широко деколте и наврян в лицата на първолаците, които са в твоята смяна е наглост. Тук вече си има съвсем обяснима причина за недоволство. Но дългата коса не виждам на кого пречи, освен на някакви моралисти отпреди години.
Извинявам се за предългия отговор.
_________________ ~ Кътчето ~
|