Да се самоубият начаса??Незнам но според мен Гео Милев е гениален, а ако Вазов вече не беше наречен "Патриарха на българската литература", П.П. Славейков със сигурност щеше да получи това прозвище!
Колкото до романа "Тютюн"... аз също писах за него, нищо, че в крайна сметка не ми се наложи да използвам петицата, която изкарах с общо 14 дни учене-по 1 за всеки автор, защото влязох МО с история и английски. Аз лично бях чела само оригиналната версия-без Лила и другите "изкуствени" герои, и останах много изненадана, когато случайно разбрах за тях; така и не прочетох "редактираната" версия на романа, но затова пък говорих много за нея в темата, което според мен ми изкара и петичката
В общи линии започнах с това, че Димов е писал на общочовешки теми, а тясната класово-партийна рамка, в която П. Зарев се е опитал да вкара романа, е просто нелепа; че веднага си личи кои са героите, на които авторът е придал дълбочина и са били замислени като такива (Борис, Ирина, Павел) и онези, които са били нарочно вмъкнати (Лила, Шишко, Варвара), за да се впише романът в идеологическата рамка на своето нещастно време-50-те години на миналия век, време неудобно за каквато и да било лична изява; наблегнах на това как любовта между Лила и Павел е била създадена с идеята да бъде антипод на тази между Борис и Ирина, но че тя всъщност не би могла да бъде такава, защото й липсва дълбочина, предистория и изобщо авторова идея. В общи линии това ми беше основното, и то ми дойде в момента в който го пишех-вдъхновение, един вид...Наистина, преди това, в деня, в който се готвех за "Тютюн", наблегнах на историята на романа-скандала за издаването му, неодобрението на Зарев, редакцията на романа-и това ми беше най-много от полза.
Един съвет от мен-за кандидатстването с л-ра е добре да се прочете и историята на произведенията, и биографията на автора-по този начин може да се започне с едно прекрасно въведение в историческото време на произведението и мотивите на автора, а другото след това само си идва-трябва да се познава и произведението, разбира се!
Малко многословно се изразих, но ще се радвам, ако това е от полза на някого!