Дата и час: 17 Яну 2026, 16:53

Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 33 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: "Тютюн"
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2005, 15:34 
От дъжд на вятър
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
Тази година на изпита се падна "Тютюн".То хубаво,романът ми харесва,но много ме обърква факта че има 2 издания.Аз лично прочетох това което беше вкъщи,но се оказа първото-без Лила и всички останали герои.Та въпросът ми е към вече приетите студенти-как си разработвахте темата върху "Тютюн"-върху кое от двете издания?Ако има някой който е писал върху първото-това без Лила каква оценка има-дали се санкционира това че си чел еднотот издание и не си включил героите от второто?
Мисля че горе-долу ми разбрахте въпроса.Чакам отговори.Мерси предварително :lol:

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2005, 10:58 
Летящите Пръсти
Аватар

С Лила - определено ще е по-удачно да сев готвиш върху него ;)

(поне така направих аз)

Поздрави и успех.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2005, 18:10 
От дъжд на вятър
Аватар

Според мен трябва да си прочела поне и двата вариянта на романа, но като цяло и аз подкрепям мнението на Алхимика - просто на самия разработващ ще му е от по-голяма полза, могат да се изведат повече аргументи и доказателства и т. н.Всичко си зависи най-много от формулировката на темата, но ако межеш да съпоставяш двете части, то си те е в твоя полза!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2005, 02:54 
От дъжд на вятър
Аватар

Хех...аз тъкмо се зарадвах че съм прочела романът,а сега явно наново...Ама няма как :?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2005, 09:03 
Пишеща машина

Нищо, то не пречи да си се радваш :wink: На мен "Тютюн" ми стана един от любимите романи:):):) Пък и в тоя студ ще имаш досатъчно време да прочетеш и второто издание - вкъщи, на топло, с книжка в ръка - еххх... Идилия :tongue:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2005, 12:15 
Летящите Пръсти
Аватар

Разликата между старата и новата версия са няколко десетки страници.

Което ще рече, че всичко останало е еднакво !!!

Няма да представлява проблем предполагам ;)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2005, 16:50 
От дъжд на вятър
Аватар

Ааааа ще чета,няма къде да ида,това да е проблемът!Все пак човек като иска неще трябва да даде всичко от себе си нали? :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2005, 18:29 
Пишеща машина

ugly_girl написа:
Все пак човек като иска неще трябва да даде всичко от себе си нали? :D

Не е задължително :lol: :wink: , но в случая няма да е зле!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Дек 2005, 12:20 
Постоянно присъствие
Аватар

Когато пишеш съчинение върху Тютюн, може да акцентираш само върху една от сюжетните линии. То за повече няма и време. Според мен несъмнено по-важната посока е любовта между Борис и Иринка. Другите измишльотини за партизани и пр. са вмъкнати от Димов след "препоръка" на Пантелей Зарев (виден комуняга). Аз не ходих на уроци по литература, защото нямам нужда, кандидатствах МО. Когато се явих на изпита, изкарах 5 без никакъв зор и без грам четене. Е, все пак зависи какво ще се падне. ******************************************************************

...::alhimikat::...

редактирано

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Дек 2005, 12:38 
My kinda heaven
Аватар

Благодарил (а): 194 пъти.
don_angelitto написа:
Въобще има автори като Гео Милев, Пенчо Сл и др, които трябва да се самоубият начаса!

Виж Яворов как добре те е послушал... :lol: :lol: :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2006, 14:06 
В началото бе словото
Аватар

Да се самоубият начаса??Незнам но според мен Гео Милев е гениален, а ако Вазов вече не беше наречен "Патриарха на българската литература", П.П. Славейков със сигурност щеше да получи това прозвище!
Колкото до романа "Тютюн"... аз също писах за него, нищо, че в крайна сметка не ми се наложи да използвам петицата, която изкарах с общо 14 дни учене-по 1 за всеки автор, защото влязох МО с история и английски. Аз лично бях чела само оригиналната версия-без Лила и другите "изкуствени" герои, и останах много изненадана, когато случайно разбрах за тях; така и не прочетох "редактираната" версия на романа, но затова пък говорих много за нея в темата, което според мен ми изкара и петичката :wink:
В общи линии започнах с това, че Димов е писал на общочовешки теми, а тясната класово-партийна рамка, в която П. Зарев се е опитал да вкара романа, е просто нелепа; че веднага си личи кои са героите, на които авторът е придал дълбочина и са били замислени като такива (Борис, Ирина, Павел) и онези, които са били нарочно вмъкнати (Лила, Шишко, Варвара), за да се впише романът в идеологическата рамка на своето нещастно време-50-те години на миналия век, време неудобно за каквато и да било лична изява; наблегнах на това как любовта между Лила и Павел е била създадена с идеята да бъде антипод на тази между Борис и Ирина, но че тя всъщност не би могла да бъде такава, защото й липсва дълбочина, предистория и изобщо авторова идея. В общи линии това ми беше основното, и то ми дойде в момента в който го пишех-вдъхновение, един вид...Наистина, преди това, в деня, в който се готвех за "Тютюн", наблегнах на историята на романа-скандала за издаването му, неодобрението на Зарев, редакцията на романа-и това ми беше най-много от полза.
Един съвет от мен-за кандидатстването с л-ра е добре да се прочете и историята на произведенията, и биографията на автора-по този начин може да се започне с едно прекрасно въведение в историческото време на произведението и мотивите на автора, а другото след това само си идва-трябва да се познава и произведението, разбира се!
Малко многословно се изразих, но ще се радвам, ако това е от полза на някого! :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2006, 17:07 
Пишеща машина

На мен ще ми е от полза:)
И аз съм чела оригинала и нямам намерение да чета другото, независимо от всичко.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2006, 22:40 
Легендарен флуудър
Аватар

Напълно поддържам мнението на Pimboli, защото и аз съм чела оригиналния вариант и ми се стори някак невероятно ситуацията да седна да чета романа наново...та и на мен ще ми е от полза :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2006, 10:35 
В началото бе словото
Аватар

"Тютюн" си заслужава да се чете единствено в първоначалния му вариант. След принудителната "редакция" цялата сюжетна линия се измества от проблема за съдбата на второто и третото поколение българска буржоазия към въпроса за класовата борба и изначалната онеправданост на работническото съсловие, което си е живо извращение на същинската авторова идея. Още повече, че под влияние на комунистическата идеология, почти целият текст изглежда изкуствен и необоснован откъм историческа достоверност. Допълнителните близо 300 страници във втората редакция в общи линии пращат целия смисъл на романа по дяволите, като от стойностно литературно произведение той се превръща в средство за пропаганда и манипулация.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2006, 12:19 
В началото бе словото
Аватар

бе какво четене наново каква топла бира :roll:

alhimikat написа:
Разликата между старата и новата версия са няколко десетки страници.

Което ще рече, че всичко останало е еднакво !!!

Няма да представлява проблем предполагам ;)

просто прелиствате, четете диагонално...
или още по добре карате някой да ви разкаже "новото" в редактирания роман :)

...::alhimikat::...

редактирано

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 33 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща