Дата и час: 17 Яну 2026, 09:18

Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 1530 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 102  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Журналисти 2009 ;)
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2008, 09:24 
Autumn&Jazz
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
Хайде една темичка и за нас 8)

Споделете...
Как точно се готвите, по колко пишете, върху какви теми (само тези от СУ или и други)... Какви и кои медии следите и на кое наблягате...
Някакви бегли предположения за темите...

И така нататък...

Пишете, каквото ви интересува. :wink:

"Предупредих те. Не можеш да се намесваш в живота на хората дори с едно махване на ръка. Понякога, без да искаш, се превръщаш в съдбата им."
(Г. Г.)

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие: Re: Журналисти 2009 ;)
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2008, 10:32 
Драскач
Аватар

Нека аз ти направя сефтето на темата!

Аз гледам новини, публицистични предавания и чета Капитал. Пиша и есета, но чакам да се понатрупат, за да ги нося на госпожата ми. С една позната мислим и курсовете към СУ да ги пробваме на пролет.

Политиката е втората най- древна професия. И мисля, че е твърде близка до първата
Роналд Рейгън

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 25 Ное 2008, 21:55 
От дъжд на вятър
Аватар

Здравейте и от мен :) Аз гледам предимно БТВ , също чета Капитал , но преглеждам акцентите и в 24 часа,(но все още не наблягам много , защото до колкото знам темите ще бъдат повлияни от събитията от 1-ви Януари ) но за писането сам страшно раздвоена или по скоро трябва да кажа неинформирана...
Есе,то хубаво че е есе , няма ли някакви по-специални изисквания или предпочитания... какъв тип да е есето - рефлексия , казус , апел ?

А вие ходите ли на някакви частни уроци , има ли въобще такива подходящи за нас кандидатстващите журналистика ?

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 26 Ное 2008, 10:27 
Autumn&Jazz
Аватар

Ами аз ходя на консултации по БЕЛ при един господин в мойто училище, който е завършил българска филология в СУ и затова много се доверявам на преценката му..
Пиша есета всяка седмица...
Колкото до типа на въпросното... - не мисля, че има ограничения, важното е да е инетресно! :drunken: (и да е есе, все пак)
Точно това е хубавото (но и лошото) при нас - можем да пишем наистина каквото поискаме, да излезем от рамките, да използваме какъвто пожелаем език, НО всичко това си остава нож с две остриета...

"Предупредих те. Не можеш да се намесваш в живота на хората дори с едно махване на ръка. Понякога, без да искаш, се превръщаш в съдбата им."
(Г. Г.)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 26 Ное 2008, 15:01 
Легендарен флуудър
Аватар

Благодарил (а): 8 пъти.
Скъпи деца, есето е хлъзгаво, но скоро, като стара пушка в този занаят, ще ви пусна подробна информация заедно с минималните балове.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 26 Ное 2008, 15:27 
От дъжд на вятър
Аватар

Благодаря предварително , proUSA !

Дам , напълно съм съгласна за ножа с две остриета... но какъвто си пожелаем език ли ? Едва ли ще гледат с добро око на работата ни ако използваме разговорната реч и има много жаргонни думи (изключвам разбира се моментите , в който се използват с цел осмиване например)

Аз се рових дълго из сайта на СУ ,но така и не намерих дати на предварителни,редовни изпити или кандидатстудентския курс... предполагам , че информацията ще излезе след 1ви Януари , но все пак ,някой има ли някакви идеи ?

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 26 Ное 2008, 19:06 
Autumn&Jazz
Аватар

Курсът по журналистика обикновено е по-кратък от другите...в рамките на няколко дни. И предполагам, че, както досега, ще е през априлската ваканция, която тази година не е особено дълга, та ...ще видим.

Колкото до езика...имах предвид, че можем да съчетаваме различни стилове на изказ, и то съвсем умишлено, за постигането на различни цели :) Докато това в темите по БЕЛ например не е особено уместно...

А, proUSA, нямаш си идея колко ще ти е благодарна цялата кандидатжурналистическа гилдия, когато ни пуснеш въпросната информация :P :P :P

(Г. Г.)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 27 Ное 2008, 17:26 
В началото бе словото

Я, нова тема! Тъкмо си мислех, че още никой не се е обадил за журналистиката!

Аз също смятам да кандидатствам. Не ходя на уроци, подготвям се сама доколкото е възможно, тъй като никъде няма ясна представа за всето във ФЖМК. Чета "Дневник" основно, следя и телевизионните новини. За есета- в момента чета книгата на Данчо Господинов за есето, а да натрупам малко повече теория, проучвам събитията от миналите години, за да мога да напиша есета по темите и засега пиша на малко по-свободни теми, не такива, каквито се очакват да се паднат на изпитите. Освен това всичко що е публицистиха, художествени есета и каквото ми попадне.

Споделете нещо повече как се готвит вие точно, какво смятате да правите, ще ходите ли на курсовете през пролетта, покажете някое есе, за да се ориентираме взаимно!

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 27 Ное 2008, 17:45 
От дъжд на вятър
Аватар

Здравей, аvalance :) Аз днес за пръв път четах Дневник , нямах време да го прочета целия , но акцентите ми харесаха... може би и аз ще се преорентирам към него защото смятам , че е много важно източникът на информация да е прецизен...

Иначе какво да кажа за есетата ...може да се каже , че почти не съм писала , пробвала съм се само върху последните теми падна ли се миналите 3 години и незнам колко са качествени именно защото нямам критерий , по който да се опитам да си направя самооценка .

Аз искам да попитам някой има ли представа дали оценката от матурата се взима за балообразуването, защото в една от таблиците в сайта пише оценка от БЕЛ в дипломата за средно образование не по-малка от 4?

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 27 Ное 2008, 18:12 
В началото бе словото

ами мисля, че да. Аз попаднах на информация, че всъщност матурата по БЕЛ замества изпита по литература... Нооо не ми се вярва с оглед резултатите от миналата матура да се взима като балообразуваща. Май е най-добре да си чакаме официалната информация за КСК 2009

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 27 Ное 2008, 18:31 
От дъжд на вятър
Аватар

ее не то изпит по литература няма да има вече остават си само писмен и устен (поне се надявам) .

Но по последната информация от сайта Балът беше равен на удвоената оценка от писмения + оценката от устния + оценка от дипломата по БЕЛ или за тези който са имали матура оценката от нея + оценката от дипломата по история ИЛИ чужд език .

Но то ще има поне още 1001 промени така че нищо не се знае..

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 27 Ное 2008, 19:04 
Autumn&Jazz
Аватар

Такам... нека ви споделя аз какво знам за балообразуването.
Имам приятел, който тази година кандидатсваше във ФЖМК. От него знам за оценките, които се взимат, а именно:

Оценката от есето х 2
+
Оценката от устния
+
Оценката от матурата по БЕЛ
/ИЛИ от дипломата, за завършилите преди 2008/
+
Оценката по История или Чужд език от дипломата*

* (уточнение за последното) : В таблицата на справочника пишеше, че оценката по език трябва да е матуритетна.
В случая моя приятел беше държал и матура по английски, на която изкара 5.78, а оценката по история в дипломата му беше 6.00 и взеха нея, тоест по-високата.

Това е, което мога да ви кажа аз.
Дано съм помогнала. :)

(Г. Г.)

Последна промяна NikTa на 28 Ное 2008, 21:28, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 28 Ное 2008, 15:53 
В началото бе словото
Аватар

Аз нещо не разбрах.Значи взимат ти оценката по БЕЛ от дипломата или тази от матурата?Или просто тази,която е по-висока? :roll:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 28 Ное 2008, 19:01 
От дъжд на вятър
Аватар

Ако си бил миналата година на матира или си тази ... се взима оценката от матурата , а ако си от завършилите преди 2008 оценката от дипломата

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 28 Ное 2008, 21:29 
Autumn&Jazz
Аватар

Всъщност, това което ви давам като информация, е това, което знам от моя приятел от тази година. Иначе за най-сигурно - просто ще изчакаме справочника за 2009-а.
Там ще пише всичко за нашата си КСК. :)

(Г. Г.)

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 1530 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 102  Следваща

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. За всички кандидат-журналисти 2009-2010: въпроси и отговори

в КСК 2009-2010

d_a_h_l_i_a

2

2216

20 Окт 2009, 23:00

d_a_h_l_i_a Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Журналисти 2009, том 3

[ Отиди на страница: 1, 2 ]

в КСК 2009-2010

dimo

21

1323

18 Авг 2009, 13:56

beroeca Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Журналисти 2009, том 2.

[ Отиди на страница: 1 ... 117, 118, 119 ]

в Студенти - АРХИВ

Boromir

1777

29879

08 Авг 2009, 13:26

darika Преглежда последните мнения