phoebe написа:
Островът Сицилия да си го чувал преди?
Не знам откъде взимаш тази огромна увереност и сигурност, че всичко, което казваш е правилно и безпогрешно.
Аз не мисля, че си прав.
И моля те, не си играй с понятието неверници, без да знаеш какво означава и да си даваш сметка, че за различните хора (мюсюлмани), то също е много разтегливо.
Защо на всички ви е вградено от училищна,предучилищна възраст, когато не сте могли да мислите самостоятелно, при споменаването на турци/ислям веднага всичко се обръща и приравнява на опасност/поробители/врагове?
Прочети поста на Димящото огледало относно Сицилия. После пак прочети моя.
След това, поне веднъж в живота си, прочети нещо, преди да ми се ежиш. Сицилия има общо с Рим (и с държавата Италия) колкото Канарските острови с Мадрид.
И това, че не мислиш, че съм прав, не ме изненада - ще оставя настрана непрекъснатите индикации колко несвойствен ти е този процес и ще посоча очевидното - несъгласието ти с мен сочи единствено към пропастите в знанието и общата ти култура, както и към други, още по-печални неща, които не искам да коментирам.
Още нещо - понятието "неверник" за исляма е "разтегливо" само доколкото побира всички немюсюлмани без значение дали са от Рим, Москва, Тел-Авив, Мумбай или Киото. Такава "разтегливост" е подобна на американската идея за "руснак" - всеки, роден на изток от Желязната завеса и който не попада в някоя от скобите "жълт" или "араб", които сами по себе си са "разтегливи". Хвала на равнопоставеността.
И последно - на мен нищо не ми е вменено в предучилищна или следучилищна възраст. Имам си го в хубавата, чиста и свята българска кръв. И в мозъка, който използвам по предназначение, а не за да оправдая наличието на глава.