Обожавам да чета детска литература...Често препрочитам книги от детството ми или пък чета нови, на които не съм имала щастието да попадна като малка...Например наскоро прочетох "Сърце" на Едмондо ди Амичис и страшно ми хареса...Особено месечните разкази, макар че повечето бяха тъжни...
Харесвам много "Алиса в страната на чудесата". Това беше първата мнига, която прочетох. След 1-2 години попаднах и на "Алиса в огледалният свят". Тя също е много хубава.
Много ми харесваше "Моят прадядо и аз" на Джеймс Крюс. Особено стиховете и разказите, които си измисляха, бяха супер интересни.
"Мечо Пух" и "Къщичка в къта на Пух" също ми допадаха, но имам смътен спомен за тях...
От книгите на Астрид Лингрен най-много съм се смяла на "Карлсон, който живее на покрива", но и "Пипи Дългото чорапче" ми харесваше...
Харесвам приказките на Андерсен (любими са ми "Историята на една майка" и "Кърпежната игла") и тези на Оскар Уайлд-"Славеят и розата", "Звездното дете" и др.
"Книга за джунглата" страшно много ми хареса не само заради сюжета, но и заради самата атмосфера и начина, по който е описана дивата природа. Това беше и причината да ми допадне "Тарзан, храненикът на маймуната Кала" от Едгар Бъроуз...Чела съм и "Великанът на джунглите", но така и не успях да намеря "Завръщане в Африка"
А също така съм и вманиачен фен на Туве Янсон. Първо попаднах на сборника с приказки, след това прочетох "Корабът на вселените. Мемоарите на татко Мумин" и в "Края на Ноември", а наскоро и двете нови-"Цилиндърът на магьостника" и "Татко Мумин и морето". Сега си търся "Омагьосаната зима"...Обожавам героите на Туве Янсон. Любимци са ми Малката Мю и Снусмумрик, но много харесвам Старчето и Хомсчето от "В края на Ноември". Филифьонката също е запомнящ се образ . Малката Мюмла и Пърхалчето от "Корабът на вселените" са големи сладури...И Развейпрах...Абе всичките са готини.
А и замалко да забравя-"Патиланско царство" и "Тошко Африкански"! Страхотни са!