|
| Чалгар |
 |
Регистриран на: 19 Юни 2008, 20:06 Благодарил (а): 64 пъти. Поблагодарили: 447 пъти.
|
camel написа: 
Eden lake (Райско езеро)
Държава: Великобритания / С. Ирлания Година: 2008 Жанр: Ужаси, Трилър В ролите: Джеймс Бероуз, Алиса Купър, Шон Дули, Джеймс Гандини, Фин Аткинс
Защо не трябва да гледате филма ако сте с лабилна психика и слаби нерви и защо непременно трябва да го гледате ако сте почитател на жанра и сте с желязна психическа и физическа (после ще обясня за какво говоря) издържливост.
Първо искам да кажа едно - още съм в шок след края на този ...брутален, разтърсващ, изумителен, адски интересен, завладяващ, покрусяващ и изключително тъжен филм. Мога да заявя, че никога не бях гледал мууви, в което толкова много, ама толкова много да искам да вляза и да убивам гадни малолетни отрепки. Филмът ме афектира на максимална степен и може би за първи път в целия ми живот изпитах истинска, неподправена и съвсем явна омраза към негативните герои и обратното - изключителна симпатия към изстрадалите "добрички герои". Ако трябва да обобщя - това е един бисер в короната на хорър - трилърите и всеки фен на жанра е длъжен да го гледа. Що се отнася до хората, които мнооого рядко биха гледали такъв филм, то...наистина - не се измъчвайте. Краят ще ви довърши. Филмът също така е и една брутална лекция, отправена към безотговорните родители, отглеждащи човекоподобни същества, а не деца. И не бързайте да ме съдите за високата оценка. Ако говорим за стила психо - ужасия, то филмът дори заслужава пълня десятка. Все пак съм решил да бъда маалко по - строг в някои оценки.
Сюжет
Доста оригинален. Няма го американското "група тийнейджъри карат по пряк път обаче гумата на колата им се пука на място, където телефоните им нямат обхват...". Ще предам накратко сюжета - млада двойка решава да прекара уикенда на брега на изключително красиво езеро. Те обаче биват тероризирани от група разглезени, гадни, мръсни, долни, незаслужаващи да живеят, боклучави, идиоти - малолетни педерастчета и една приличаща на момиче жена - мъж (достатъчно добре ли ги описах ). Постепенно играта загрубява докато в един момент се превръща в доста неприятна гоненица, в която все някой трябва да умре. Финалът ще ви разтърси, просълзи и...натъжи безумно много.
Атмосфера
Потискаща и завладаваща. Грабваща и обсебваща. Ужасна и прекрасна. След 10 - тата минута няма да се отлепите от стола, а бруталните сцени няма да ви отвращават, а по - скоро ще породят истинска омраза към човекоподобните "хлапета". Наистина понякога аз трудно можех да повярвам, че нечий болен мозък е способен да рисува такъв античовешки образ на дете. Но да се върнем на атмосферата. В целия филм няма и един лъч надежда за нашите хора и това го прави още по - мрачен. Не знам какво повече да напиша освен - още съм в шок...
Актьорска игра
Брилянтна. Не познавам актьорския състав, но смея да твърдя, че главната героиня (предполагам носеща готиното име Алиса Купър) изнесе 80 % от филма на плещите си и ме накара наистина да вляза на 100 % в положението и, а то бе наистина отчайващо. Хлапетиите пък си свършиха работата - накараха ме искрено да ги намразя. Даже по едно време изгарях от желание да вляза във филма и да раздам правосъдие. В заключение преди оценката - слагам филма като номер 1 в моя топ 5 за най - добри психо - ужасии.
Оценка:
Атмосфера: 9.9/10 Актьорска игра: 9/10 Сюжет: 9/10 Общо: 9.3/10 Камеле, евала. Това беше един от най-добрите хорори, които съм гледал. Идеше ми да влеза в екрана и да размажа ония жалки лайна. Всичко, което си казал за филма е вярно. Ония малките още от първата им поява ги намразих от все сърце. Пичът си го отнесе много рано, а това с мацката накрая направо ме шокира. А, иначе накрая не лиспваше и известна доза смисъл и поука за лоши родители и за това, в какво могат да се превърнат децата. Браво, с този филм те признавам просто. ПП: само ми се щеше да добавя, че идеята е изключително оригинална и това прави особено впечатление на фона на останалите ужаси в последно време, където сме се нагледали на зомбита, екшън-герои, мъчения, психарии и т.н. Много добър хорор, наистина.
_________________ Mia san mia
|
|