peterdi написа:
Вината на властта се превърна в 10 000 малки вини
Вината никога не е била само на властта - тя винаги е била не от 10 000, ами от милиони малки и по-големи вини. И нека всеки каже "ето моята". Мисля, че много хора в този форум разбраха грешките си. Това е много ценно.
Ето моята:
Оценявам като един от основните проблеми липсата на знание и воля човек сам лично да търси справянето с проблемите. Говоря за елементарни неща - пускане на жалби и прочие. Всеки трябва да е наясно как и към кого за какви проблеми да се обръща - когато не се контролират от гражданите, институциите спят. Когато малко хора правят така, те пак спят. Гражданското недоволство нараства и гражданите се сдружават за по-силен административен натиск - говоря за писане на апели, събиране и внасяне на подписки. Ако пак няма ефект, се стига до мирни протестни шествия и митинги. Ако и те не доведат до резултат, се стига до оставки и преврати.
Ако всеки по тази верига има ясно съзнание какво и защо върши, ако отделя за него време и сили, той е истински ангажиран и е готов на всичко. Примери има много. Ако участва само от солидарност или се хвърля направо на последното ниво - пречи повече отколкото да помага. Губи му се есенцията. Но да се върна на моята си вина. Аз бях само солидарна, но не и истински ангажирана. Сигурно затова ме нямаше там. Сигурно затова подходих по-критично, т.е. не ме обзе емоцията на голяма част от ядосаните хора. Защото те бяха наистина ядосани. Институциите се бяха подиграли с тях. И продължават да се подиграват с тях.
За конкретните протести вече няма какво да добавя.
Пешо, всички се изпокарахме с приятелите си. И с колегите си трябваше да се изпокарам аз, ама... (ето пак грешка...)
Евала на всички, дето писаха по форуми и блогове. Те помогнаха да си съставим картина за отношението на хората към много неща. Дано мъничко поне сме се променили един друг.
Никога не се притеснявайте да държите сметка на който и да било за зле свършена работа. И вършете добре своята. Това е.