gogigagagagigo написа:
...
Ама, Гоги, това с изместването се получава, ако родителят го допусне и ако няма изградено доверие между двамата (тримата) до тоя момент, в който се намесват учители, медии и т.н.т. Ти ако оставиш медиите да ти възпитават детето, при условие, че те имат пазарни интереси и съвсем не им дреме за твоето дете, нещата вече са изтървани от контрол. Да не говорим за приятелите - допуснеш ли да се възпитават взаимно с приятелите, първо, стигаш до положение, в което форумите се задръстват от въпроси като: "Ама аз снощи едиквоси, дали съм деТствена?" и, разбира се, "Може ли да се забременее при анален с.е.к.с?" Другото е, че ти така поверяваш възпитанието му на родителите на другите деца и разчиташ на това, че те са читави и са си свършили работата.
Мен това не ме устройва. Като ставаш родител, това не значи, че получаваш плюшена играчка, която да разнасяш насам-натам и да храниш в някакви определени часове. Вярвам, че ако детето става свидетел на нормални отношения в семейството (без побои, запои и скандали и, ако е възможно, с повече... знам ли, грижа и любов, които обаче, предполагам, се подразбират), шансът да няма проблеми в бъдеще, е по-голям, както и че отговорността за възпитанието му лежи изцяло на родителите му, защото те дават непосредствения пример.
Това, разбира се, го казвам, без да съм учила педагогика - но аз и никога не бих си възпитавала детето, като чета в книжки какво да правя с него. Ако ще и да са написани от най-големите светила, то ще си е моето дете и аз ще имам отговорността да знам кое е най-доброто за него. Ти си изгради основата както трябва, пък после нека се опитват да му влияят - при достатъчно здрава връзка, негативните влияния се усещат още в зародиш и могат да бъдат неутрализирани. Все пак, родителите имат по-голям опит от децата и би следвало да усещат правилно точно тия неща. И много се радвам, че нашите не са чели книжки.
Никое дете обаче няма за цел да получи добро възпитание, защото не осъзнава стойността му, тъй че е нелогично и подвеждащо да разчиташ на това. Те и възрастните не я оценяват, ти за деца говориш...