България, в очите на Европа, не е такава от вчера. Всеки има по един спомен как някой си приятел като бил някъде си в Европа, дори не знаели какво и къде е България; има хора, които смятат, че сме терористи, че нацията ни се състои само от цигани, че сме безгранично тъпи и некултурни, но това говори само за тяхното невежество... О, не - още за нещо - нашето безхаберие по въпроса. И ако нещата - вътре и извън нашата родина - зависеха изцяло от нас, какво ли щеше да се получи? Имаме се - шепа националисти, патриоти, родолюбци (избирай според степените и разликите), такива, които искат да бъдат полезни, такива, които искат по-добър живот в СВОЯТА държава и обикновени ентусиасти... Добре! Но на повечвто хора им е напълно безразлично какво се случва около тях. Ти можеш да гориш отвътре за справедливост, за истина и за промяна, но не можеш да пробудиш този, който не се интересува. Всеки се спасява по единично, затъваме все повече и сме само едни наблюдатели. И ако аз искам да променя това, на пракатика с какви оръжия разполагам в ръцете си? Никой за нищо не ме пита, от мен се очаква точно като някакво неадекватно и умствено неразвито същество да следвам наставленията. Какво, какво наистина мога да направя - изборът ми е ограничен, правата ми са фалшиви, нямам доверие в никого.
Ето така е... Но който търси начин, открива го рано или късно - аз все още съм в процес на търсене.
А сега с риска да бъда заплюта - ами мен лично повече ме нервира този наставничски тон, това осъзнато чувство на превъзходство, което лъха от доклади/ изказвания на "бленувания" ЕС

За мен ЕС не е заветната цел, далеч не е пример, на който бих подражавала. И като цяло отлагането на членството на България никак не ми влияе отрицателно. Знам, знам, че някой ще каже, че гледам повърхностно, че нищо не разбирам и т.н., но колкото повече разбирам, толкова повече се отвращавам. Но тъй като това е съвсем друга тема, ще си кажа всичко друг път, ако някой случайно иска да поспори с мен.
Това, което исках да кажа с две думи, а се разпрострях така, беше, че трябва да се научим да сме отговорни първо към себе си - като имаш това уважение, ще го получиш и от другите. Впечатлението на европееца идва от нас, обикновените хора, а не от докладите на ЕС. Затова нека се покажем достойни