|
| В началото бе словото |
Регистриран на: 10 Яну 2009, 19:12 Благодарил (а): 0 пъти. Поблагодарили: 0 пъти.
|
peterdi написа: Камелия написа: Петерди, да ти обясня ли фундаменталната причини за моето присъствие тук, при вас, в това "пространство"..................... Хайде, слушам те.
С такива мнения само можеш да ми покажеш колко съм прав. Ами ти правиш точно това, което аз не одобрявам. Казах ти още преди време - като критикуваш свършеното, дай пример как може да се свърши по-добре. Или се оказва, че си против идеята на протестите? Че си против това, за което се борят хората на площада, които освен това постоянно търчат по всички институции и бюрокрация с бумаги със заявления, искания, предложения, жалби, и още какво ли не? Айде кажи ми какъв смисъл има цялата твоя писаница тук. Аз иначе ще ти кажа за това, което питаш. После кажи и ти коя си, каква си и какво лошо си видяла от организациите, които правят протести, че така ги плюеш смело. И понеже не сме от СС, никой няма да те заплашва после.
Предполагам че четеш само тая тема, та нямаш време да погледнеш другаде. Та да карам подред. Не се хвеля, отговарям конкретно на въпроса ти с факти. С екоинициативи съм се занимавал в периодите 1998-2000 и от 2005 до сега в общо 4 ученически, студентски и граждански организации. Сътрудник и участник в Студентски съвет 2003-2006. Напуснал поради набеждаване и опит за компрометиране от страна на ръководството (вж. темите в раздела за Студентски съвет - Подписка за отстраняване на председателя и т.н.). Ръководител на студентската мрежа SEESEN за България - 2004-2007. Участие в проекти Пътят на хартията (2006), Analyst (2006), Зелен университет (2007-2008), Място за бъдеще (2008-2009). Участник в протестите за приемане в пълен обхват на мрежата НАТУРА 2000 (2006, 2007), против строежите в Странджа и против отмяната на статута на природния парк (2007, 2008), протестите за пълна забрана на заменките в новия закон за горите (2008, 2009), протестите за опазване на природата в Рила (2007, 2008), подписка за Рила (2008 - 170000 подписа до момента) акции съвместно с парковата дирекция срещу незаконно движение на автомобили в НП Рила (2008). Участие в други "зелени" акции: почиствания в София (2005, 2006), почиствания на райони от Витоша (2005, 2008), картиране на защитени растителни видове на Витоша (2008), мониторинг на редки и защитени видове по време на академия "Картали" (2008).
А сега лично към теб. Не ти ли стана ясно че няма как да те подкрепя който и да е, при начина, по който пишеш тук. Искаш аз да спра с квалификациите, а ти самата ги използваш.
Трябва ли да казвам за стотен път защо ме е срам от много българи? Как няма да ме е срам от хора, които си изхвърлят боклука през прозореца на стаята в Студентски град и изобщо не им пука? Или през балкона в Младост? Как няма да ме е срам от хора, които търпят това? Или от тези, които използват нашите протести за тяснопартийни цели и извършват провокации, за да ни злепоставят? Срам ли да ме е от нашите управляващи мафиоти? Как няма да ме е срам от хора, които проявяват слабост, като проявяват агресия срещу невъоръжени хора - не само на 14-и, а и при акциите за спазване на законите в Рила има десетки пострадали от наша страна - от стрес (опит за прегазване с УАЗ, заплашване със заредено огнестрелно оръжие), а някои от пряко насилие (удар в главата с врата на автомобил). Това ли са средствата, които ние използваме? На 14-и януари природозащитниците пяхме "Хубава си моя горо" с плакати в ръце, а на 1 метър пред нас беше полицията с щитове и палки. Това ли е арогантно отношение? Защо да съм арогантен, когато аз не заставам СРЕЩУ други хора. Аз ги карам да се замислят за себе си и за живота си.
Според теб дали е доказателство, че масата хора спят и не им пука, когато няма кой да излезе за спрените еврофондове заради явна корупция във властта? За изгубеното Черноморие, което е оразмерено, опарцелено и заср.но от кичовски хотели без пречиствателни станции? Когато няма кой да излезе и да каже - не на чалгата, не на простотията, не на обезличаването на хората? Какво е твоето мнение по въпроса? А? Ти би ли илзязла, без някой да ти дава пари и без да те привикат от някакво началство? Или те е страх? Кое одобряваш повече - платената кампания на Ковачки за АЕЦ Козлодуй или нашите протести? Кой според теб защитава наистина каузата, за която манифестира?
Айде кажи си сега ти. Коя си. Каква си. Какво е мнението ти по проблемите на хората в България. И за начините, по които гражданските и студентските организации се опитват даги решават. Ако според теб не са това начините, предложи други. И ние ще ти помогнем да ги осъществиш, ако трябва. Одобряваш ли постъпки като гореизброените? Одобряваш ли отношението, което аз имам към тях? Одобряваш ли усилията на хора, които по какъвто и да е начин търсят път навън от блатото? Одобряваш ли предложението ми за среща на всички, които пишат тук, за да се обсъдят проблемите и да се каже какво може всеки от нас да направи за тяхното решаване? Ако не - защо? Искам отговор. Точно и ясно. Ако не отговориш, това означава че си платен агент и провокатор и нямаш гражданска съвест. Бетани е донякъде права, че ми е под достойнството да се занимавам с такива хора. Но не е съвсем права, защото смятам, че в такива хора има потенциал, който трябва да се пренасочи към някаква позитивна инициатива. И аз се боря за това.
Петър Димов
Някаква полза? Поне от едно от нещата, които изброи? Нещо реално да си постигнал,освен,че си си загубил времето? Нещо в Студ. съвет да си постигнал? Или за природата някакви адекватни неща да си извоювал? Правиш неща не за крайния резултат и не за да промениш нещо, а за да кажеш,че ги правиш. Има голяма разлика. Реално, нищо не си направил, колкото и неща да изброяваш. Нищо. Но всеки си избира начина на живот и аз, за разлика от теб, не искам да те съдя за начина, по който живеееш. Дразниш ме като почнеш да даваш квалификации и да обиждаш хората, като почнеш да си въобразяваш,че си нещо повече. Ок, имаш някакви виждания, защитавай ги. То това важи и за цялата ви група. Защо трябва да занимавате цялото обществто със себе си и да се изкарвате национални герои? Като някаква секта на протестиращите сте. Форуми, медии, плакати, стачки - баси наглите хора. Гледам, че и онзи от ареста се е появил. Добре дошъл.
|
|