Дата и час: 01 Апр 2026, 20:40

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 81 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Как си представяте реализацията си ?
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2009, 17:03 
Легендарен флуудър
Аватар

Благодарил (а): 58 пъти.
Сервитьор в el-fishawy, в Кайро.
Но е за малко пари, за съжаление :(

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2009, 17:20 
Много строг модератор
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
Аз се надявам да работя нещо, което е свързано с италианския език, но не е свързано с писмени преводи - много труд, малко пари, етц. Забелязвам, че на устни преводи съм добър, но някак си не се виждам цял живот като преводач... От две години работя като екскурзовод с италиански език - работата не е лоша, не се плаща много, но пък за сметка на това си почиваш в хубави хотели в страната. Не е лошо като да си изкараш някой джобен лев(в моя случай ми стигат колкото да си поддържам мотора)
Мечтата ми от много време насам е да бъда учител - няма как да стане в нашата държава по простата причина, че заплащането е изключително мизерно. Друго нещо, което ме блазни е да се занимавам с изследвания в сферата на езика, само че за това нещо в нашата държава не плащат почти нищо.
КАто махнеме тези неща пред мен има само две алтернативи - заминавам в чужбина да уча нещо друго (може да започна от нищото даже) или да запиша някаква свястна магистратура тук.
Може би клоня към първия вариант, но не се знае нищо - имам още 2 години в тази специалност, така че време има

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2009, 17:40 
Средновековно невъзможен
Аватар

Благодарил (а): 13 пъти.
Timster написа:
За мен просто седенето пред компютър (било преводач или хелпдеск) е малко скучно. Смисъл няма май особено развитие... няма особено много креативност.

Да ти кажа на мен хич не ми е скучно. За преводачеството, де, за помощните бюра и аз си го представям едно убито такова. Иначе повечето филми и сериали, които превеждам, са хубави и интересни, а когато имам да превеждам шеги или стихотворения, точно изобретателност си трябва.

Изображение

Из История славянобългарска
Димо лекува

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2009, 18:28 
metal angel with daemons inside
Аватар

Благодарил (а): 1 пъти.
streetdog написа:
Мечтата ми от много време насам е да бъда учител - няма как да стане в нашата държава по простата причина, че заплащането е изключително мизерно. Друго нещо, което ме блазни е да се занимавам с изследвания в сферата на езика, само че за това нещо в нашата държава не плащат почти нищо.
КАто махнеме тези неща пред мен има само две алтернативи - заминавам в чужбина да уча нещо друго (може да започна от нищото даже) или да запиша някаква свястна магистратура тук.

Подписвам се под това.
Лошото е, че и магистратурите, които избирам, са все такива "гладни" и безпарични...
Тип Арт Мениджмънт, Литература, кино и медии, Мениджмънт в образованието и подобни дрън-дрън та пляс.
Особено тая с лит., кино и медии много ми легна на сърце, но не ми се ходи в Швеция толкова, колкото във Финландия...В крайна сметка, където ме приемат, там...Но най-вероятно преди това ще уча една магистратура тук, че във Фи са малко сложни нещата за уреждане за другия член от семейството ми...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2009, 19:31 
В началото бе словото
Аватар

Лорд Носферату написа:
Timster написа:
За мен просто седенето пред компютър (било преводач или хелпдеск) е малко скучно. Смисъл няма май особено развитие... няма особено много креативност.

Да ти кажа на мен хич не ми е скучно. За преводачеството, де, за помощните бюра и аз си го представям едно убито такова. Иначе повечето филми и сериали, които превеждам, са хубави и интересни, а когато имам да превеждам шеги или стихотворения, точно изобретателност си трябва.

Така де, имаш право... не погледнах на нещата от тая страна, моя грешка. Това определено е интересно... но като цяло имам други мечти, които дори не са свързани с филология, но ще видим. Като цяло мога да пожелая на всички, да правят това, което им харесва и допада.
А за киното и медиите е супер идея! Жалко, че в България подхождат и към това пренебрежително. Имам чувството, че за да ти е сигурна добре платената реализация, след като си учил висше, трябва или да си лекар или юрист. Последните няколко години беше оферта и в строителството, било инженер или архитект.
Мениджмънта, маркетинга и финансите са също идея, но като чели конкуренцията е огромна и трябва човек да е The Best за да е сигурен ... но пък нали всички се стремим да сме именно такива, а не просто посредствени :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2009, 20:10 
Средновековно невъзможен
Аватар

Благодарил (а): 13 пъти.
Бе то повечето неща аз си ги научих в движение. Филологията я следвам колкото после да имам диплома. Вярно, че сравнено с архитектурата, образованието ми няма да е висше, а мише. Но си е диплома.
За лкеарите и юристите не знам как е. Архитект може да си, ако можеш да ходиш и да си търсиш задачите сам. И после да се разправяш за хонорарите. За финансовите и аз така си мисля. Страшно много хора записват такива неща. А лично аз да седна да пресмятам и да вкарвам данъци в Ексел или нещо такова - ще напусна на втората седмица, ако ще и 3 000 да ми плащат.
Човек просто трябва да си намери работа, която да върши с удоволствие. Това е най-важното. Парите все ще стигнат.

Изображение

Из История славянобългарска
Димо лекува

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2009, 23:41 
Аватар

Не бих отказала да правя филми...
Да му се невиди, неосъществена актриса съм...
Пак гладна щях да си остана, но поне щеше да си ми харесва :lol:
Кой знае всъщност и там каква мизерия е като начин на преподаване...сигурно и театъра щях да намразя...
Абе не ми е лесно на мен :lol:
За лекар и юрист не ставам, особено за второто. Първото много учене, братче. Първо 5 години, после още 3...после цял живот да доучвам, как не :lol: А пък юрист...само във филмите са им много парите...тука ако не си внук,дъщеря/син, племенник и братовчед на адвокат, няма да стане :roll:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2009, 18:29 
Spiritchaser
Аватар

Благодарил (а): 37 пъти.
Бих искал да стана преподавател в СУ и да се занимавам с лингвистика, това е може би единствената работа която би ме удовлетворявала душевно. Обичам да обяснявам на хора, които се интересуват, пък и китайският (за мен лично) е много интересен език. Единствената спънка са ниските заплати, но се надявам, че когато, след 7 години, придобия нужната квалификация за преподавател в СУ, нещата ще са поне една идея по-добре. Пък и винаги мога да превеждам за допълнителни доходи.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2009, 20:38 
Бакалавър по Румънска филология
Аватар

Благодарил (а): 38 пъти.
На мен мечтаната професия ми е нещо, което да не е свързано със срещите и общуването с хора. По принцип народът за това си мечтае, а на мене ми е отвратително да си представя, че ще работя нещо в екип или свързано с всекидневно общуване с хора... Гадно, напрегнато, хич не ме кефи представата. Искам да си стоя вкъщи и да си превеждам книжки, ни най-малко няма да ми е скучно. От преводите от румънски специално си падат парички, така че ето ми я мечтаната професия - преводач. :alien:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2009, 20:40 
Да живей словото
Аватар

Аз си я представях една, тя друга стана, както и да е :) ... В нашата държава не е важно какво си завършил, важно е как ще се ориентираш в пазарната конюнктура. Държавата не създава достатъчно условия за да практикуваш, това за което си учил. В най-добрия случай това са най-малко 4г. пропилени години. Не говорим дори за възвръщаемост на инвестициите в образование. Аз лично за себе си направих една равносметка и се преориентирах. Е, не е това с което съм искала да се занимавам, но поне не ми се налага да финансово зависима.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Фев 2009, 00:12 
Аватар

Don Horhe написа:
Единствената спънка са ниските заплати, но се надявам, че когато, след 7 години, придобия нужната квалификация за преподавател в СУ, нещата ще са поне една идея по-добре.

Казах ли ви, че ще се смея в тази тема :mrgreen: Идеалист си, Хорхитоооо, идеалист. Ама а, дано!
Лошото е, че в каквото и да искам да се квалифицирам като лично удовлетворяващо ме, все няма пари в него... :|

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Фев 2009, 05:42 
Spiritchaser
Аватар

Благодарил (а): 37 пъти.
Надеждата умира последна. :mrgreen:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Фев 2009, 14:02 
В началото бе словото
Аватар

Timster, :rr: мили, с теб сме си говорили :cyclops: доста на тази тема. Аз всеки път ти казвам :idea: най - накрая да решиш какво точно искаш - право, иранистика или връзки с обществеността - и като решиш :arrow: да му се посветиш. За мен знаеш, че съм си идиот пълен :mrgreen: = само готвенето и езиците ми се отдават с лекотата, с която на теб ти се отдава да "мислиш". :cherry: За първи път в ЦИЕК :geek: се чувствам на място и виждам перспектива пред себе си :king: . Започнах да мечтая и знай, че един ден когато стана дипломат на Изток е било защото съм знаела какво искам :reindeer: .

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Фев 2009, 00:55 
В началото бе словото
Аватар

Моето призвание - император ! Ама това си идва от само себе си ... белег по рождение, не се учи. ;)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 28 Фев 2009, 21:11 
В началото бе словото
Аватар

Crematory написа:
Не бих отказала да правя филми...
Да му се невиди, неосъществена актриса съм...
Пак гладна щях да си остана, но поне щеше да си ми харесва :lol:
Кой знае всъщност и там каква мизерия е като начин на преподаване...сигурно и театъра щях да намразя...
Абе не ми е лесно на мен :lol:
За лекар и юрист не ставам, особено за второто. Първото много учене, братче. Първо 5 години, после още 3...после цял живот да доучвам, как не :lol: А пък юрист...само във филмите са им много парите...тука ако не си внук,дъщеря/син, племенник и братовчед на адвокат, няма да стане :roll:

Ами аз уча право. Ние в курса сме приблизително 350 човека,но имам чувството,че има още едни около 100 човека,"привидения",които по някакъв начин съществуват,явяват се на изпити и преминават от курс в курс. :)
И въпреки бройката мисля,че няма да останем без работа.

Но за каква "реализация" говорите? И защо все държавата ви е виновна? България в началото на ХХ-ти век е била типична селска държава. И ние искаме за един век да излезем от селата,да проговорим на чужди езици,да изградим красиви и благоустроени градове и перфектна икономика. Алеко Константинов добре го е написал. В началото на "Бай Ганю тръгна по Европа" мисля,че беше. "Бай Ганю съблече дебелия анадолски ямурлук,помогнаха му да надене брюкселския сюртук и ,като го видяха така пременен,всички казаха,че е цял европеец."(цитат по памет)
Така е и със самата държава. Няма конкретни виновни за това положение.
Купете си къщи по селата и ако има нещо за превеждане-превеждайте.Ако няма-обработвайте си градината. А най-хубавото е и двете паралелно.Това е чудесен начин на живот. Никаква икономическа криза не може да ви засегне. Супер реализация.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 81 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща