pink floyd написа:
относно ватовете: производителите надуват числата като изтъкват консумираната мощност (ток), а не изходната (звук); чист шум 600W се вдига с 12бр@30см говорители (наредени един до друг имат размерите на врата); аз такова нещо в дома си не пускам

6000 са за концерт на стадион
---
п.п: и аз съм с жица

Откога мощността е функция от размера на говорителите
Те и затова тия ватове ги пишат както им дойде. Ако смятат с произволни стойности от най-различен тип...
Задачата за капитана на Стела Барук чували ли сте я? Правен е опит в малките класове.
На един кораб има 200 овце, 50 крави, 10 бика, 43 кози... на колко години е капитана?
Дечицата представяли всевмъзможни "решения".
Има много кавър версии тази задача, най ме кефи - басейн се пълни от две тръби за 5 часа и се изпразва от една за 2, за колко време влак тръгнал от гара А ще пристигне в В
Та за ватовете... еквивалент на едновремешен усилвател респром 2х20 вата сега може да го оценят като 2 по 200, може и 2 по 600... CD-тата за кола ги пишат 4х50, 4х55... да ве да. Сравнение може да се направи само при сходен род продукти - на кое крайното му стъпало е по-мощно. Така че аз гледам другите характеристики - динамика, честотен диапазон, входно съпротивление, изходно съпротивление...
Смятам креатив ги пишат точно ватовете съотнесени с респромите. За колонки 2+1 пишат 2х5W+11W. Вършат перфектна работа за ежедневни дейности, запивания в тесен кръг и подобни.