Prudence написа:
Може да пиеш и други неща, но винцето задължително трябва да присъства на трапезата/земята/пейката.
Обясненията за лесните напивания.
Аз се въздържам да смеся водка и уиски, а ако го направя ще е с промеждутък от час и половина поне.
Ама да се пие произволно... първо на първо - такова пиене е лишено от стил. Абсолютен кич!
Второ - нали знаете, че на всяка алкохолна напитка една от количествените й характеристики е съдържание на етилов алкохол (етанол) (български водки 37.5%, Собиески 38%, Абсолют, Руски стандарт 40%, уискита - 40%). Същественият детайл е - след колко време какво количество спирт ще се влее в кръвта. На етикета не е написано, трябва да се четат статийки по въпроса. При разграждане на алкохола се отделя ацетат, а не на глицерол или мастни киселини. При високи нива на ацетата тялото спира да черпи енергия от другите източници. Но ако си поел захари (те се разграждат най-бързо), за да се разгради ацетата, трябва да се покачи нивото му. И какво? Напил си се по-бързо. На гладно като се пие - като няма какво друго да се усвоява, започва се от алкохолеца...
Към края на яко пиене една чашка Бейлис така ме е резвала... Брейкна ми цялата схема. Просто нямаше празна чаша и се принудих да я изпразня, та да си налея.
Един грам етанол дава 7cal (въглехидрати 4, мазнини 9)
Ето табличка - напитка, обем (ml), съдържание на въглехидрати (g), енергия (kcal)
Бейлис 100 10 240
Бира, светла 500 7.5 145
Вино, бяло 100 1 65
Вино, червено 100 0.5 70
Водка 100 0 231
Уиски 100 0 250
Шампанско 100 3.7 126
Водката и уискито са най-чистите питиета.
Последиците от пиенето за многобройни, по-интересни:
1. Забавя метаболизма като влияе отрицателно на цикъла на Кребс
2. Дехидратира клетките. Колкото по обезводнена е клетката – толкова по-трудно нараства мускула
3. Намалява нивата на тестостерон и увеличава тези на естрогена.
4. Влияе на сърдечносъдовата система – повишава кръвното налягане – сърцето работи повече, за да „изпомпва” кръв в тялото.
1. и 2. тук нещо не мога да си обясня някои неща. Как така спортистите ядат 7 пъти на ден, дори и нощем, за да поддържат метаболизма и качат килограми... и точно консумацията на алкохол е противопоказна за тях. В същото време се пише, че от алкохол се надебелява.

Че аз трябваше да съм някакъв дебелак, а съм точната противоположност. Мога да дам пример с асистентка, която чудесно си поддържа фигурата
3. Кофти, че тестостерона се намалява, но Господ го е измислил - да се увеличи естрогена.
4. И ако трябва да изпомпва за други неща... както казват "рацерите" - стрелката на оборотомера и на манометъра на турбото - в червеното.