Дата и час: 21 Яну 2026, 11:53

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: БЪЛГАРИЯ - интелектуален донор
МнениеПубликувано на: 13 Фев 2009, 17:03 
Чалгар
Аватар

Благодарил (а): 64 пъти.
innamorata написа:
И да при положение, че държавата е много зле и ще става много по зле, аз ще се боря да се махна.

Държавата не става по-зле. Стига сте сте си втълпявали глупости. Ако толкова не ви харесва, какво егаси правите тука? В чужбина какво толкова очаквате? Никой няма да ви посрещне с червено килимче. И там трябва да бачкате не по-малко от тука, за да успеете. Ще се бориш да се махнеш? Какво има да се бориш, границите са отворени, не е нужна борба.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 13 Фев 2009, 17:13 
Рожба на ФМИ
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
ники написа:
innamorata написа:
И да при положение, че държавата е много зле и ще става много по зле, аз ще се боря да се махна.

Държавата не става по-зле. Стига сте сте си втълпявали глупости. Ако толкова не ви харесва, какво егаси правите тука? В чужбина какво толкова очаквате? Никой няма да ви посрещне с червено килимче. И там трябва да бачкате не по-малко от тука, за да успеете. Ще се бориш да се махнеш? Какво има да се бориш, границите са отворени, не е нужна борба.

Еми не, е толкова лесно..хващаш си багажчето и айде... Какъв е смисъла да съм на друго място и пак да съм същата мърда. Целта ни би трябвало да е да се развиваме. Нито на Европа, нито на САЩ им трябват мърди. Те си имат достатъчно.

Темата е затова как младите бягат от държавата, за да търсят по-добър живот, а той както знаем, не се поднася на сребърен поднос, трябва да се потрудиш!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 16 Фев 2009, 08:37 
Постоянно присъствие
Аватар

Айде, айде. Ниски им били заплатите на учените. Преподавателите ни да не са останали гладни. Е, вярно, че работят не само в университета, но пари така се печелят - с работа. Навсякъде има хора, които работят на повече места.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Фев 2009, 12:38 
Пишете, о, братя
Аватар

140 лв заплата на завършили бакалаври в институтите по физика на бан :pukeleft: .

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Фев 2009, 12:58 
Да живей словото
Аватар

kristina_fan написа:
140 лв заплата на завършили бакалаври в институтите по физика на бан :pukeleft: .

Аз като завършвах беше 180.00 лв, да не би да са я намалили? Може ли нормален човек при това висшист да работи за пари под минималната РЗ? На запад хората не заемат длъжности и предпочитат да са безработни доброволно за да не може да пада цената на труда.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Фев 2009, 21:31 
Europa League
Аватар

Благодарил (а): 2 пъти.
kristina_fan написа:

Трябва да си болен, че да отидеш точно в бан :shock: :shock: :shock:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 25 Фев 2009, 12:49 
Да живей словото
Аватар

Бeтон написа:
kristina_fan написа:

Трябва да си болен, че да отидеш точно в бан :shock: :shock: :shock:

Сега да, но по принцип, ако искаш да се занимаваш с наука не виждам др. по-перспективно място.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 25 Фев 2009, 12:54 
SentineL
Аватар

Благодарил (а): 28 пъти.
Bethany написа:
innamorata написа:
Това е положението в България. Не се насърчава образованието и науката, значи няма нужда от интелигентни хора... Затова има това изтичане на мозъци.

На нас ни трябват "бачкатори" дето да ги залъгваш с мизерни пари, а те са много, защото истинате е, че сме бедни, много бедни! И всеки се навива да прави всичко само и само да закърпи месеца.

Самия факт, че стартовата заплата за "младши специалист" в държавната администрация е 363 лв, какво Ви говори? Кой умен, млад човек с амбиции ще ходи да "бачка" за 363 лв, като минималната РЗ е 240.00 лв? За това всички сме свидетели на качеството на обслужване в държавната администрация.

Държавната служба не е за всеки. Също понякога е хубаво човек да проумее, че не всичко в една длъжност/работа опира единствено и само до парите.
В момента Министър - председателят на България получава около 4 000 лева заплата. М? :roll:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 25 Фев 2009, 13:08 
Да живей словото
Аватар

Да, съгласна съм, че държ.служба не е за всеки- най-често това са застаряващи, изкуфяли и технически неграмотни хорица, без други перспективи., мн. често не знаят др. езици, стоят на държавната службица до пенсиониране. Ако някой скоро да се е сбъсквал с "държавната администрация" знае за какво говоря! Те не са виновни, но ниското заплащане предполага ниско качество на обслужване.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 25 Фев 2009, 13:13 
SentineL
Аватар

Bethany написа:
Да, съгласна съм, че държ.служба не е за всеки- най-често това са застаряващи, изкуфяли и технически неграмотни хорица, без други перспективи., мн. често не знаят др. езици, стоят на държавната службица до пенсиониране. Ако някой скоро да се е сбъсквал с "държавната администрация" знае за какво говоря! Те не са виновни, но ниското заплащане предполага ниско качество на обслужване.

Твърдението ти не е вярно. Ако си представяш администрацията като седене зад гишето и обслужване на клиенти мога да те оборя много лесно. В своята същност административната дейност е изключително напрегната и динамична. Голяма част от експертите знаят поне 1 чужд език и имат прилична техническа грамотност. Естествено винаги има изключения. Що се отнася до застаравянето - има както възрастни, така и сравнително млади хора на около 25 - 30 години. Плюс това има възможности да изкараш повече пари от обявените в длъжностната характеристика (не говоря за измами и далавери). Какви са начините - най - често това са различни проекти в рамките на съответната административна структура.
Иначе мисля, че не разбра напълно горния ми коментар. Държавната служба въплатява в себе си един по - особен престиж и още едно нещо, което ти избяга - властта. :wink: А както всички ние знаем човешките същества искат най - много от всичко власт.

- Of course not!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 25 Фев 2009, 13:22 
Да живей словото
Аватар

camel написа:
Bethany написа:

Твърдението ти не е вярно. Ако си представяш администрацията като седене зад гишето и обслужване на клиенти мога да те оборя много лесно. В своята същност административната дейност е изключително напрегната и динамична. Голяма част от експертите знаят поне 1 чужд език и имат прилична техническа грамотност. Естествено винаги има изключения. Що се отнася до застаравянето - има както възрастни, така и сравнително млади хора на около 25 - 30 години. Плюс това има възможности да изкараш повече пари от обявените в длъжностната характеристика (не говоря за измами и далавери). Какви са начините - най - често това са различни проекти в рамките на съответната административна структура.

Не е случайно и това, че в тези среди (говоря за не толкова застаряващите) има и най-много корупционни практики, защото никой не разчита на осн. заплата, ако имаш възможност прегледай Закона за държавния служител и какви правомощия има един държавен служител и дали може да участва в подобни проекти, тук става въпрос за конфликт на интереси.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 25 Фев 2009, 13:30 
Неодекадент
Аватар

Благодарил (а): 69 пъти.
camel написа:
Държавната служба въплатява в себе си един по - особен престиж и още едно нещо, което ти избяга - властта. :wink: А както всички ние знаем човешките същества искат най - много от всичко власт.

Каква власт има в това да работиш в някоя дирекция на еди-кое-си министерство? Властнически правомощия имат държавните органи, а не държавната администрация. Престижно било - да работиш в частния сектор е много по-престижно, отколкото в държавния.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 25 Фев 2009, 13:31 
SentineL
Аватар

Бет, този закон съм го прегледал доста пъти досега. Нямай грижа. Обърни внимание на принципа на стабилитета и ми кажи коя частна компания го предлага.
Скорп, повярвай ми, има. И до доста голяма. Ако не формална, то поне реална. :wink: Бюрокцарията винаги ще бъде факторът, от който всички ние зависим.
Иначе за престижа на държавната служба в България си е въпрос на лично виждане. В доста от администрациите по света като тези в САЩ, Англия, Белгия, Холандия, Нова Зеландия и др., не е. В почти всички тези държави има изявен административен ЕЛИТ, който е инстуционализиран. В България такъв още няма. :D Да не говорим за Франция, където човек, завършил ЕНА, е Бог. :wink:
Аз пък не виждам никакъв престиж да съм управител на фирма за джапанки, примерно. :wink:

- Of course not!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 25 Фев 2009, 13:41 
Да живей словото
Аватар

camel написа:
Бет, този закон съм го прегледал доста пъти досега. Нямай грижа. Обърни внимание на принципа на стабилитета и ми кажи коя частна компания го предлага.
Скорп, повярвай ми, има. И до доста голяма. Ако не формална, то поне реална. :wink: Иначе за престижа в България си е въпрос на лично виждане. В доста от администрациите по света като тези в САЩ, Англия, Белгия, Холандия, Нова Зеландия и др., не е. В почти всички тези държави има изявен административен ЕЛИТ, който е инстуционализиран. В България такъв още няма. :D Да не говорим за Франция, където човек, завършил ЕНА, е Бог. :wink:
Аз пък не виждам никакъв престиж да съм управител на фирма за джапанки, примерно. :wink:

Ти къде искаш да работиш- в сектор, който се развива или там където нямаш развитие? Мислиш ли си, че може да изкараш живота си на едно РМ? Защото в държ. администрация място се освобождава единствено след смъртта на титуляра.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 25 Фев 2009, 13:48 
Неодекадент
Аватар

Благодарил (а): 69 пъти.
Камеле, ще ти дам пример с моята специалност, за да не спекулираме с "фирмите за джапанки". Кое говори по-добре за един юрист - да бачка като юрисконсулт в общината или да работи в реномирана кантора?
Какво ти дреме за стабилитета като в частния сектор за година заплащането е колкото за 3 години на държавна служба?

Последна промяна Scorpion на 25 Фев 2009, 13:51, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща