Norwegian Wood написа:
Оф... почвам отзад-напред. Но не ме считай за много достоверен източник, първи курс съм все пак.
Тия неща за изучаването на културната история, литературата и т.н. си зависят най-вече от теб и от това, дали ти се чете - по принцип, не заради изпитите - разбираш.
Иначе материална база има и, като понаучиш един от езиците - което ще ти дава възможност да четеш и на другите - ще го оцениш това. Впрочем въпросните езици въобще не са "доста различни", доста близки са, и първите три семестъра, както може би си забелязала, се учи само един език, който продължава до края, а от четвъртия се почва втори, така че няма да се бъркаш още отначало.
Относно натовареността на програмата - прекалено рано ми е да се изказвам, през първия семестър не ни счупиха от учене, но трябва да се чете. По-нататък става по-натоварено, но не е като да не ти остава време за нищо.
Благодаря за информацията Norwegian Wood! Не мисля, че не си "достоверен източник", защото е важно мнението именно на хора, които сега са се сблъскали с обучението.
Под "различни езици" имах предвид не шведския и норвежкия помежду си, а като цяло скандинавските езици спрямо "стандартните" езици, които сме свикнали да учим. Знам, че помежду си са доста сходни. Не съм се изразила правилно.. Имам в предвид, че се сблъскваш с езици, които не са популярни, и с изучаването на които реално никои не може да ти помогне, освен самите преподаватели. Като учиш английски например можеш винаги да си купиш купища речници, граматики и тн, да ходиш на допълнителни курсове или частни уроци ако имаш нужда.. Докато с тези езици си мисля, че можеш да разчиташ само на професорите и на базата на университета. И наистина е важно доколко те са ти в помощ. В това ми е притеснението.