FRISIAN is widely considered to be closest living language to English

Иначе и аз съм чувала за холандския. А според горната таблица -- High German и производните му също (=
Но! Не знам доколко
това отговаря на конкретния въпрос, а именно --
граматиката. Такааааааа... *пост в процес на дообмисляне и едитване*
Хм. Да започнем от там, че английският е (сравнително) аналитичен език. Тоест се характеризира с: определен словоред
(SVO - Subject-Verb-Object); една морфема, равносилна на една смислена дума
(за разлика от например турския, силно синтетичен, agglutinating language, в който израз от типа на "в моите къщи" се изписва като една дума, на практика сформирана от 3-4-5 афикса *ако не се лъжа беше evlerimde*) ; падежи липсват
(...всъщност не точно липсат -- не са толкова prominent, т.е. думите не се скланят, както е например в латинския). За съжаление фризийски и холандски не съм учила, така че нямам представа как стоят нещата там. Но със сигурност немският не ми се вижда (кой знае колко) близък -- най-малкото заради падежите. По-скоро са близки по словно богатство, но не и по граматика

P.S. Разрових се и намерих следния пример: как е "ден" на гореспоменатите четири езици, а именно:
day *English*, dai *Fristian*, Dag *Dutch*, Tag *German*. Както се вижда, най-близо е до английския, но това е vocabulary, не граматика

Но пък има страхотни прилики в други отношения -- например, фризийският образува сравнителна и превъзходна степен по абсолютно същия начин

така че, отново и категорично --
фризийски.