Дата и час: 17 Яну 2026, 11:00

Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 119 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща

Искате ли да има предварителен изпит по Литература ?
Да - справедливо е, щом има по 3 други предмета ! 83%  83%  [ 279 ]
Не, ще изчакам редовните изпити през юли. 17%  17%  [ 56 ]
Общо гласове : 335
Автор Съобщение
 Заглавие: Да има ли предварителен изпит по литература в СУ ?
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2006, 00:07 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
Здравейте!
Предполагам, че повечето от вас, вече са научили, че в СУ ще има кандидатстудентски изпити по математика, география, история, но не и по литература. При всичките изказвания на разни професори, че те правят какво ли не в интереса на кандидатстудента, че мислят какво ли не, само и само да ни улиснят, не мисля че това е точно така. Не мисля че трябва просто да се примирим с това и просто да си учим темите, без да се борим за ПРАВАТА си. С какво възможностите на кандидатстващите с литература са по-големи от тези на останалите? Средно 3500 души са кандидатите по един от най-сложните и субективни при оценяване изпите - има ли основание тези хора да бъдат лишавани от втория си шанс, с който разполагат всички останали? Призовавам всички да се обединим и да се опитаме да направим нещо по въпроса и то сега, в близките 2-3 седмици, защото после вече ще е късно.
Нека всеки опита да помегне с каквото може, да дава предложения и въобще да се опитаме да променим нещата!
Човекът, който е виновен, че няма да има предварителен изпит по литература е Валери Стефанов, декан във факултета по славянски фиологии. Това е e-mail му decan@slav.uni-sofia.bg
Това е e-mail на ректора на СУ rector@uni-sofia.bg
А това са e-mail на заместник ректорите:
проф. д-р Георги Бакалов R&D@vice-rector.uni-sofia.bg
доц. д-р Димитър Гюров AA@vice-rector.uni-sofia.bg
доц. дфн Александър Федотов FA@vice-rector.uni-sofia.bg
проф. дхн Стефан Стоянов EA@vice-rector.uni-sofia.bg
Телефона на СУ е 02/9308.
Надявам се, че при засилен интерес от ваша страна, може да постигнем успех. Мисля, че ако се повдигне въпроса пред Канал 1, БТВ, Нова ТВ в някои предавания, също може да има успех.
Моля ви помогнете ми с това, което съм започнал, помогнете си и на вас самите също, защото ако вие не си помогнете в тази държава, просто забравете, че някой друг може, а специолно от това зависи вашето бъдеще!!!
Ще бъда благодарен на модераторите, ако направят тази тема Важна, защото е нещо наистина важно, нещо от което зависят наистина много съдби.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2006, 01:52 
Летящите Пръсти
Аватар

...
Подкрепям напълно темата и се включвам в каузата!
Минал съм по този път и знам за какво става дума.

Преди 2 дни чуках на вратата на проф. Валери Стефанов - декан на факултета по Славянски филологии, който отговаря за организирането на кандидатстудентски изпит по литература и по чиито учебници учите в училище, но така и не ми отвори.

Той беше вътре и говореше по телефона на висок глас - чуках 10 минути настоятелно, при положение , че в момента бе приемният му час - професорът така и не ми отвори.

Засега какво мога да направя - ще го потърся пак в понеделник, вторник, сряда... докато ми отвори и ще му задам точно тези въпроси, които вълнуват кандидат-студентите!

Слагам и анкета към темата - ДА ИМА ИЛИ НЕ ПРЕДВАРИТЕЛЕН ИЗПИТ ПО ЛИТЕРАТУРА.
Мога да напиша и кратък материал в пресата, но ще изчакам като за начало проф. Валери Стефанов да ми отвори и да поговорим защо не желае да има предварителен изпит и по литература!

Един съвет - напишете им колкото се може повече и-мейли на всички горепосочени !
(друг е въпросът колко ще се трогнат. Всъщност никога не е късно. Миналата година получих отговор на мейла си до ректора лично от него, макар да нямаше положителен ефект.)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2006, 09:41 
От малък съм си форумец.
Аватар

само не ми е ясно, щом от половин година плачат, че няма пари уни-то, защо не използват най-масовия изпит за финансова цел ->ако въведат предварителен по литература, мноооого парички ще влязат в касата на СУ(или на ББ???)

http://www.alexanderkrastev.com
http://www.azcheta.com

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2006, 17:52 
Легендарен флуудър
Аватар

и аз съм напълно съгласна с вас да има такъв предварителен изпит (най-малко, че ще кандидатсватм с литература)...но с риск, че може да прозвучи като умаловажаване на предложената инициатива (а не е така), според мен няма да се навият да го въведат още тази година, тъй като най-малко може да се оправдаят, че е вече късно. но нищо не пречи да се опита все пак...от опит глава не боли:)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2006, 19:17 
Легендарен флуудър
Аватар

Аз ще кандидатствам с история, но мосля, че литературата е
по - трудна и ще е добре да има и такъв предварителен изпит.

Аз - По-груб и по-брутален от преди!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2006, 19:24 
Пишеща машина

everyday_ написа:
и аз съм напълно съгласна с вас да има такъв предварителен изпит (най-малко, че ще кандидатсватм с литература)...но с риск, че може да прозвучи като умаловажаване на предложената инициатива (а не е така), според мен няма да се навият да го въведат още тази година, тъй като най-малко може да се оправдаят, че е вече късно. но нищо не пречи да се опита все пак...от опит глава не боли:)

Нищо! Дори да не го въведат от тази година, поне ще сме направили нещо, няма да седим безучастно! Гласувах, сега ще изпратя и мейлче.
Добре, че се намери инциатор, браво на Vanku :!: Пък ако не за нас, поне догодина няма как да си измият ръцете!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2006, 18:14 
В началото бе словото
Аватар

мне мислите ли, че тези които решават какво може и какво не може какво трябва и какво не трябва да се случва на изпитите и около тях знаят какво правят?И най вероятно имат причини да не назначават предварителен изпит по литература?

Изказаното мнение за почечето пари .. хм според мен е меко казано несериозно като причина.Мисля че не сме точно ние хората или поне ОЩЕ не сме ние тези които трябва да решаваме начините за попълване на бюджета на СУ :wink:

Не мога да изкажа обосновано мнение за това дали трябва или не да има предварителен изпит по литература точно защото както споменах не смятам че съм достатъчно.. "квалифицирана" (нека се изразя и аз компетентно :P )

И все пак съгласете се изпитът по литература е малко по различен от този по исторя например, докато в единия трябва да покажеш чисто фактическа подготовка в дугия се изисква малко или много собствен поглед на нещата, творчество ако щете...
Предполагам и причината да няма предварителен в някаква степен е свързана точно с това различие...

Успех на изпитите и начинанията свъразни с тях стискам палци :headbang:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: :)
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2006, 18:18 
Драскач
Аватар

И аз се присъединявам към общото мнение, че трябва да има предварителен по литература. Все пак едно е да учим чак за лятото, а друго - да се пробваме и през май, защото всяка написана тема (и рецензирана) е стъпка напред към желаната специалност. :) :P :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2006, 20:53 
В началото бе словото
Аватар

аз съм ЗА предварителен изпит по литература не само, защото ще кандидатсвам тази година , а и защото смятам, че ще има резултат от въвеждането на такова нещо.Все пак литературата е един от предметите с който кандидатстват доста хора!не трябва да бъдем ощетени!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: "ЗА" предварителните изпити по литература!!!!
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2006, 13:44 
В началото бе словото
Аватар

Решението да има предварителни изпити по история, матем и география е несраведливо спрямо нас - кандидатстващите с литература! Щом имат идеята да се провеждат такива изпити ще ги направят за всички, а не само по определени предмети! Това е един вид делене! "На вас ще ви дадем 2 шанса, а другите да се спасяват!" еми не е честно! Аз викам всички да се обединим, за да си защитим правата, а пък каквото стане накрая. в най-лошия случай пак няма да имаме предварителни изпити - нищо не губим! но с какво право ще ни отнемат такъв добър шанс за по-висока оценка??? :?: :?:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2006, 20:45 
Batcaver
Аватар

Благодарил (а): 5 пъти.
Ако направят предварителен изпит по литература, тогава трябва да направят и по английски и по всичко останало... Аз съм ЗА да има такъв изпит, но ако е само по литература пак няма да е честно. Аз ще кандидатсвам единствено с английски и ако това остане единствения по-голям изпит, който се провежда само веднъж, ще се чувствам още по-пре**ан.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Фев 2006, 09:44 
Летописец Виртуоз
Аватар

Точно най-правилнво си е да има предварителен изпит по литература, защото това е най-субективния предмет, на него може да се прецкаш, въпреки че си учил, могат да ти напишат ниска оценка най-лесно...

Мисля, че направо трябва да се разгласи из медиите ... иначе от университета предполагам, че ще протакът въпроса и после ще се оправдаят, че е късно!

Само да питам нещо ... а миналата година кога обявиха, че ще има предварителни ... май е било по това време!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: "ЗА" предварителните изпити по литература!!!!
МнениеПубликувано на: 04 Фев 2006, 11:15 
Да живей словото
Аватар

Green Eyes написа:
Решението да има предварителни изпити по история, матем и география е несраведливо спрямо нас - кандидатстващите с литература! Щом имат идеята да се провеждат такива изпити ще ги направят за всички, а не само по определени предмети! Това е един вид делене! "На вас ще ви дадем 2 шанса, а другите да се спасяват!"

Ам..по математика освен предварителния, изпитите са 2 ;) Така че стават 3 шанса. Аз с математика ще кандидатствам но заставан зад вас. Литературата, или биологията, химията, не са по-малко трудни от история,гео и т.н. Всеки трябва да има равен шанс. Трябва да се направят предварителни изпити по всички предмети, а и университета ще се облагодетелства финансово!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 05 Фев 2006, 15:47 
В началото бе словото
Аватар

Аз си мисля,че като се има предвид субективността при оценяването на изпита по литература, то това трябваше да е първият предмет, по който до има предварителен изпит. Така че твърдо ДА

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2006, 10:56 
Летящите Пръсти
Аватар

Това го получихме от Кандидат-студенти

Срещнах се с Проф. Валери Стефанов и му го дадох да го прочете.

Засмя се и му хареса изобретателността на тези, които са го писали.

Освен това проф. Стефанов благоволи да отговори на няколко въпроса и да осветли темата около предварителните изпити по литература.

Този текст се отнася за предварителните изпити или по-скоро за липсата на такъв по литература и за психологическото им влияние върху кандидатстудентите .Използвана е част от структурата на литературна статия от проф. Валери Стефанов – „Гробът – „ямата” и свещеното”

Изпитът – „ямата” и свещеното

И тази, както и през изминалите години, над 3000 кандидатстуденти ще се явят на Изпита. Той не е за всеки и може би това е една от причините повечето съученици да те съжаляват, разбрали за предстоящото ти лято...

Да се върнем на тези 3000-3500 смелчаци, запътили се към така желаните филологически, философски и масово-комуникационни специалности на Университета.

За някои Изпитът ще се превърне за пръв или пореден път в „ямата” на излъганите им мечти. Разбира се, много голяма част от тях заслужават именно тази съдба и те добре го знаят, но предполагате или не, има и една „малка” групичка от надяващи се, на чието място никой не би искал да се постави – съсипаните от учене и писане, претърпели жесток провал и което е най-лошото – без втори шанс, който би могъл да превърне „ямата” в свещеното реализиране. Шанс, с какъвто така или иначе разполагат всички останали.

Тема, „осеяна” с гробове[/b]

Четейки справочниците на кандидатстудента човек би си помислил, че наистина някой го е грижа дори за подготвящите се по литература:

[b]основните критерии за оценяване при предстоящата проверка на всяка тема са грижливо и систематизирано изброени...

Но какво става, когато видиш вече оценената си работа и разбираш, че същите тези грижливо и систематизирано изброени критерии са тясно свързани със субективизма на всеки отделен проверяващ?
Казваш си,че сега вече си наясно с нещата и „само ако можех пак да се явя...”. Да, може, ама другата година!

Ти си много над всички останали кандидатстуденти по математика, история, география (...) и за разлика от тях нямаш право на грешки! Запомни го добре и дано догодина „осеяната” с гробове (грешки) тема се подобри!

С уважение:

Кандидат-студенти

Интервю с проф. Стефанов

...

Проф. Стефанов, във форума на СУ се получиха доста запитвания от младежи, на които им предстои да кандидатстват в СУ. Като цяло въпросът, който ги тревожи е защо няма да има предварителен изпит по литература тази година и дали въобще СУ има някакви планове да въвежда такъв предварителен изпит?

- Аз поставих този въпрос на нашия Факултетен Съвет, който беше през януари и единодушното мнение бе, че не може да се проведе предварителен изпит по литература през тази година. Първо подготовката за нашия изпит е доста по-тежка и проверката от своя страна е още по-тежка. Всичко това насложено върху учебния процес изключително затруднява работата на преподавателите през семестъра. Така че,

тежеста на изпита, сложността на организацията и не на последно място това, че нашата изпитна комисия е страшно голяма са част от причините тази година да не бъде проведен предварителен изпит.

Нашата комисия се състои от учители и преподаватели, на които са необходими много помещения, в които да проверяват писмените работи. Представете си цялата тази организация, която е налице през лятото на редовните изпити по литература, когато университетът е празен, да се пренесе през май месец по време на семестъра, по време когато залите ни са пълни със студенти, време преди сесия.

Добре, но по история, география и математика защо го няма този проблем?

- Напротив, това е основният им проблем, който поставиха пред Академически съвет. Второ, чисто финансово се оказа, че

предварителните изпити не са печеливши за университета.

Разбира се не е чак толкова фатално, ако университетът загуби, но улесни студентите. Лично аз съм привърженик на идеята да има предварителен изпит, защото така смъкваме едно допълнително напрежение от гърба на децата. Но за съжаление в нашия Факултетен съвет надделяха мненята тази година да няма предварителен изпит. В момента работим по създаване на единни критерии за оценяване на писмените работи, които едва ли ще бъдат готови за предстоящата кандидатстудентска кампания. Но надявам се за следващата да са готови. Освен това има и друго. Голяма част от децата през май месец все още на са взели материала за Димов и Талев, което ги прави фактически неподготвени.

Проф Стефанов, голяма част от обществеността остава с впечатлението, че предварителните изпити носят на висшите училища голяма печалба, така че би било в техен интерес да има повече такива?

- Напротив, кажете на децата и на всички, които са заинтересовани, че СУ е на загуба от провеждането на предварителни изпити. Не знам точните цифри, но можете да ги вземете от зам. ректора.

За следващата година ще обмислите ли възможността от рано за провеждането на предварителен изпит?

- Лично аз съм за това да се даде още един шанс на децата, но само при условие, че има необходимата организация. Защото, ако организацията е лоша това ще е в ущърб на кандидатстващите. Представете си да натъпкаме в една зала много проверяващи. На първо място те ще си пречат.

Догодина аз искам да направим предварителен изпит и ще се постараем организацията да е на ниво.

Благодаря Ви проф Стефанов, че разяснихте какви са причините за непровеждането на предварителен изпит по литература през тази година! Просто имаше нужда тези неща да се кажат за да не е в неведение обществото и най-вече кандидатстващите.

- Благодаря ви и аз за това, че поддържате тази обратна връзка с децата.

...

Последна промяна alhimikat на 14 Фев 2006, 12:31, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 119 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Темата е заключена, не можете да променяте мнения. Запазване на оценка от предварителен изпит

в КСК 2009-2010

KRSOne

3

673

19 Юни 2008, 08:48

^PrincessA^ Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. предварителен изпит по история 2006

[ Отиди на страница: 1 ... 42, 43, 44 ]

в КСК 2004-05-06

poison_b

651

33817

06 Юни 2006, 20:14

soul assassin Преглежда последните мнения

Темата е заключена, не можете да променяте мнения. Проблем със записването за предварителен изпит

в КСК 2007-08

zvezda

13

1307

04 Апр 2007, 17:43

myrdd Преглежда последните мнения

Темата е заключена, не можете да променяте мнения. Оценки от предварителен изпит по история.

[ Отиди на страница: 1 ... 12, 13, 14 ]

в Студентски живот - АРХИВ

ТΞD

204

15253

12 Юли 2008, 21:13

Alkiviad Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Предварителен изпит за Магистратура по Нордистика

в КСК 2010-2011

en människa

2

437

18 Авг 2010, 20:39

Catherine Преглежда последните мнения