Оживяхме !
През последната седмица екзистенцията на нашата малка държавица и живущите в нея бе поставена на изпитание от
“Армагедона” на минусовите температури. Та мисля си аз – всяка зима температурите падат ниско, но сякаш не ни прави впечатление и без да задълбаваме си живеем живота.
Но ето, че тази зима
“сценаристите” бяха написали друг сценарий. Седмици преди да ни връхлети
“ужасният” студ националните медии се постараха да ни подготвят за него, че да ни е топличко като почука на вратата. Та… нека проследим сценария и да се опитаме да разберем
техниките на скрития продуцент.
Дали главните действащи лица се опитаха да скрият нещо голямо от народа - да мине ей тъй, незабелязано покрай "топлото" отношение на държавата или си го внушавам без да е необходимо.
1. Та не мина ли
изборът на новия обвинител номер 1, ей така, незабелязано покрай нас, за един-два дни, без обществото да разбере важността на прокурорското място?
2.
Докладът поръчан от президента (“Конвергенция и европейски фондове'') и изготвен от доказали се специалисти в областта, не мина ли и той ей така покрай нас - без да се информираме много-много за него?
3. А необходимите
промени в конституцията - дали този проблем не остана в сянката на ''операция СТУД''?
4. А казусът
"Бояна филм" - дали не трябваше да се постигне повече яснота по въпроса, отколкото постигнатата яснота за минусовите температури (които са нормални за всяка зима)?
Вместо това в dnes.bg виждаме следната публикация :
“По-добре било да не се пести за парно, за да не се дават пари за лекарства“.
Ами хората са ни го казали ясно и точно - нека не ви учудват високите сметки на топлофикация през идните месеци. Абе
умеят да подготвят общественото мнение, ама дали обществото ще поддаде е друг въпрос.
След наводненията през лятото държавата трябва малко да си поизлъска имиджа, не мислите ли? Сега редиците са стегнати. Да сте чули някой кмет да каже, че студа го е изненадал? Не, няма такова нещо. Всички са подготвени и готови да посрещнат и най-неприятните природни ‘’аномалии''. (за което искрено се съмнявам)
Дали някой (управляващата коалиция например) налага изкуствено проблеми на българските граждани и обичайните зимни студове се представят за "арктическа зима". Идеята, уважаеми читатели, е
да ни внушат, че управляващите са в готовност и винаги на своя пост и ще ни спасят.
Освен
PR на управляващите сме свидетели и на PR на "Топлофикация".
Ако се чуди някой защо трябва да заплати няколко пъти по-висока сметка през идния месец, то това вече му бе пространно обяснено в дългите емисии
"арктически новини" по националните медии, където какви ли не гости и специалисти се изредиха да ни обясняват защо трябва да носим шапка и шал.
А, че хората ще пороптаят малко срещу високите сметки и след известно време ще млъкнат, може би е вярно. Именно това бе целта на
операция "СТУД" (напомня ли ви за “респект”)-
да ни подготви за Не-роптаенето.
В 16 области децата са излезли в дървена ваканция, не защото е много студено, а защото училищата не са ремонтирани и не са отоплени.
Едва ли всички хора го виждат по този начин. На мен по-скоро ми намирисва на прикриваща политика на по-големите проблеми с помощта на по-малки, като студа. Да предположим, че на по-наблюдателните им е станало ясно, но едва ли на баба ми в Ореш ще и се изясни толкова! Тя по-скоро ще похвали правителството, което се грижи за хората, поне в най-трудните им моменти.
Айде и да се пазите от студа