Дата и час: 30 Мар 2026, 17:42

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 704 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 47  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Олимпиадата по български език и литература
МнениеПубликувано на: 08 Мар 2009, 18:08 
падна Маца в каца
Аватар

Благодарил (а): 1 пъти.
Не харесвам разсъжденията ред по ред - цялото гимназиално образование е такова (не че ти ги защитаваш, просто ме подсети).
"Септември" е интерпретация на историческо събитие, а не импресия в стил Лилиев. Нали изкуството е метод за проявяване на един личен и субективен поглед. Гео е жевеел с тези събития, нормално е те да са ключът към замисъла му.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 08 Мар 2009, 18:11 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
Има голяма доза субективизъм в цялата работа, за това един проверяващ трябва да е доста широко скроен.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 08 Мар 2009, 18:20 
Неодекадент
Аватар

Благодарил (а): 69 пъти.
Друго имам предвид аз - събитието като факт от реалността би следвало да се интерпретира дотолкова, доколкото е описано в текста, а не да се включват аргументи от извънлитературната действителност. Ето пример за моя подход - да речем за гнева: акцент върху първите 4 стиха и 12 глава, а не социалната принадлежност на участниците в бунта и въоръжението им; бих представил бунтуващите се с общото понятие "онеправдани", а не "труженици на работническата класа в паметната 1923 г." Гневът бих го извел като резултат от несправедливостта в света , а не от социалните контрасти в българското общество след Първата световна война.
Относно анализа ред по ред, и аз съм противник на това. Трябва да се достигне до идеята на текста, а не да се анализира самоцелно строежът му. Но... все пак обект на интерпретация са посланията, разгърнати в творбата, а не нейната предистория/повод, връзка с действителни събития.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 08 Мар 2009, 18:22 
Неодекадент
Аватар

gabi..gabi написа:
Има голяма доза субективизъм в цялата работа, за това един проверяващ трябва да е доста широко скроен.

Това за субективизма е клише. Ако си убедителен в аргументацията, имаш отлична езикова култура и владееш терминологията, субективизмът не може да бъде решаващ фактор.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 08 Мар 2009, 18:51 
падна Маца в каца
Аватар

Благодарил (а): 1 пъти.
Scorpion написа:
"онеправдани", а не "труженици на работническата класа в паметната 1923 г."

Аз им казвам "онеправданите черноработници" (примерно), т.е. не соцафиширане, но не и прекалено обезличаване в анонимни герои. Действителните събития, прав си, не трябва да са обект на интерпретацията, а отправна точка за последната. За теб това е очевидно, но доста хора нямат идея какво е станало септември'23 и пишат общи неща за бунта. Иначе събитията не са конкретизирани в текста, но се усеща една фабула, която ги прави очевидни.
Ако прочетеш и нашите, и на другите мнения, ще видиш, че всички започваме: "аз мисля", "аз написах". Горният ти пост го обяснява: убеден съм, че мога подобаващо да защитя подхода си на писмена работа, както и ти - твоя. Оценява се обективната убедителност, а не личните възгледи. При нас въпросът опира до разминаване в концепцията на разсъжденията, а не до съдържанието им, което не е малко. Като се замисля, в повечето случаи не пиша интерпретативно съчинение, а свободен формат идеи, но явно и те се котират. Твоят вариант е литературнокритически верен, моят е малко несистематичен, но му се радвам.
пп: Сега тръгвам към София, нека бъдещите колеги кажат нещо по темата; радвам се на дискусията. :cheers:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 08 Мар 2009, 19:03 
Пишете, о, братя
Аватар

Лично аз искам да кажа нещо, което малко се отдалечава от излагането на идеи за интерпретация... и то е, че много ви се радвам и на двамата ( наистина!). През последните 5 години ми се наложи да уча в среда, в която литературата не е предпочитан предмет (малко е трудно да опиша как седят нещата в действителност..).
Та, това, което исках да кажа е, че много ценя хората, които, първо - обичат литературата и второ - имат изграден подход към нея. А това, че вашите подходи са били оценени високо ( и справедливо) говори само по себе си..

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Мар 2009, 10:30 
В началото бе словото

Здравейте! Искам да ви попитам за мнението ви. Аз също разгледах проблема за гнева и историята като цяло, а не като две отделни подтези. Не съм се спирала на всички глави, разбира се, посочих началото на първа глава, писах за гнева, че е реакция на народа срещу установения държавен и църковен ред. Обърнах внимание и на тогавашния печат и неговата реакция.Разгледах идеята за бунта от гледна точка на наивната вяра на народа в Бог и отричането му от него, написах и обявяването на Бог за "сляпа фикция" от Гео Милев в неговото писмо до ген. Борис Вазов.Писах и за поп Андрей, като носител на положителната идея на въстанието, на вярата му в народа, и за необходимостта от гнева на народа, насочен срещу поробителите. В интерпретацията включих и реакцията на поробителите срещу въстанието на обикновените хора и стремежа им да узаконят своя терор чрез високопарното възвание: Отечеството/ е в опасност! ,за стария български химн, обърнах внимание на думата "окървавена", която остава извън кавичките, и накрая завърших с 12 глава,посочих гнева на Ахил, който е причинил смъртта на много невинни хора, сравнявайки го с гнева на българския народ, който е свързан с желанието им да бъдат свободни. Представих живота на всички хора, като един порочен кръг от насилие, убийство и възмездие, и всичко това го свързах с историята не само като конкретно- историческо събитие, но и като история на един народ, който става демиург на своя собствен живот, на своята история. А накрая в заключението писах, че поемата се превръща във възхвала на гнева на българския народ, дръзнал да се противопостави на установения държавен и църковен ред, за да се освободи от поробителите, да стане съзидател на своята история, и че с поемата "Септември" Гео Милев прекъсва една от протяжностите в българската литература-протяжността на чувството за обреченост.Единственото, което малко ме притеснява, е ,че не съм писала много пъти думата "гняв", но прецених, че нещата, които съм посочила, са свързани с гнева. Дано да съм права...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Мар 2009, 21:52 
Неодекадент
Аватар

Petia, това, което си написала, обединява компромисно моя подход и този на pink floyd. При висока езикова култура и адекватна употреба на литературнокритическа терминология имаш всички шансове за минимум 5.50. :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Мар 2009, 14:37 
В началото бе словото
Аватар

Аз пък нява да коментирам собственото си съчинение,а исках да ви попитам дали знаете слад колко време би трябвало да излязат резултатите :pirate:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Мар 2009, 15:35 
В началото бе словото

Rebellion,na men mi kazaha,che rezultatite bi traibvalo da izlaizat maksimum do 10 dni.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Мар 2009, 16:11 
Автентичната котка
Аватар

Благодарил (а): 129 пъти.
Petia написа:
Rebellion,na men mi kazaha,che rezultatite bi traibvalo da izlaizat maksimum do 10 dni.

Задължително е да се пише на кирилица. ;) Ако си нямаш - има кирилизатор във форума :) Мнения на латиница се трият без предупреждение ;)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Мар 2009, 17:26 
Да живей словото
Аватар

В общи линии съм довлона от това, което написах, но ще видим резултата ;)

А иначе на 12 или на 14 Април е третият кръг?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Мар 2009, 18:14 
В началото бе словото
Аватар

iliyana_blg написа:

На 12 април от 8:00 сутринта... някъде в Пловдив :)

Аз също съм доволна от това, което написах, но ще видим колко ще се съгласят хорицата с мен :) Писах есе, винаги съм изпитвала някаква смътна, сякаш на органическо ниво ненавист към интерпретативните съчинения. Както и никога не съм чела "критика" или "разработки"... Поради ненавист от същия характер :wink: Даже на олимпиадата бях доста авангардна в разсъжденията си върху иначе достатъчно авангардната поема на Гео Милев... Дано да съм звучала убедително :D

Последна промяна didka_ на 24 Мар 2009, 18:15, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Мар 2009, 18:29 
Да живей словото
Аватар

didka_ написа:
iliyana_blg написа:

На 12 април от 8:00 сутринта... някъде в Пловдив :)

Аз също съм доволна от това, което написах, но ще видим колко ще се съгласят хорицата с мен :) Писах есе, винаги съм изпитвала някаква смътна, сякаш на органическо ниво ненавист към интерпретативните съчинения. Както и никога не съм чела "критика" или "разработки"... Поради ненавист от същия характер :wink: Даже на олимпиадата бях доста авангардна в разсъжденията си по иначе достатъчно авангардната поема на Гео Милев... Дано да съм звучала убедително :D

Ех, на 12 :( Тогава е предварителният по БЕЛ или по история/не съм сигурна кой беше на 11 и кой на 12/ в ЮЗУ. Значи и да се класирам на 3ти кръг ще го пропусна... :(

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Мар 2009, 19:43 
В началото бе словото

Малко съм притеснена за едно нещо, свързано с Олимпиадата. Според вас грешно ли, ако съм ,разгледала проблема, свързан конкретно с гнева, в опозицията: роб-поробител?Питам, защото днес възникна спор в училище.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 704 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 47  Следваща

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Темата е заключена, не можете да променяте мнения. Олимпиадата по английски език

[ Отиди на страница: 1, 2, 3 ]

в КСК 2007-08

Nickelscence

41

7708

25 Апр 2007, 14:39

Music_Addict Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Примерен тест по български език и литература

в КСК 2007-08

nacho

5

4497

10 Юни 2007, 20:56

Mira-kiflichkata Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Олимпиада по български език и литература 2007

[ Отиди на страница: 1, 2, 3, 4 ]

в КСК 2007-08

jordanoff

59

8742

27 Юли 2007, 13:52

Haralampii Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Матурата по Български език и литература (17 май 2011)

[ Отиди на страница: 1 ... 8, 9, 10 ]

в Матури

svetlio.varna

136

10111

02 Юни 2011, 15:51

white_cat Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. [КСК 2010] Български език и литература vol.2

[ Отиди на страница: 1 ... 33, 34, 35 ]

в КСК 2010-2011

gunsnroses

514

8471

23 Юли 2010, 01:58

FlaMe_DarKneSS Преглежда последните мнения