FMI написа:
Разбира се че това е много относително, но смело мога да заявя че спрямо мен над 90% от населението на планета са малоумни! Една голяма част от тях компенсират донякъде със знаение, но те са просто роботи, роботи които само в очите на другите роботи са компенсирали! Други и знанието не им помага!
Висока летва си слагаш, обаче това няма да го коментирам. Само ще ти кажа, че един истински умен човек, в условия, където може да развие потенциала си( тоест да се учи), няма да се оправдава с компенсирането на знание от "роботите", а ще има интереса сам да се учи. Интересът е основен принцип на интелигентния човек.
FMI написа:
Освен това не мога да разбера защо си решил че знаеш всичко, а дори да беше така, защо си решил че ако всички знаеха и разбираха всичко, те щяха да са на твоето мнение. Теб едни неща ти харесват, на други им харесват други неща! И следкато ти се чустваш малцинство тук, защо трябва да ебаваш мнозинството, намери си място където ще си сред свой!
Не съм решил, че знам всичко- далеч съм от подобна мисъл. Не съм решил кой трябва да е на моето мнение и не става въпрос за харесване, когато аз ти посочвам очевидни заблуди и грешки- това са твърдения основани на факти. Харесването е необосновано, в някои случаи, мнение, което не винаги е подходящо за идейно- политическа дискусия( ако в нашия случай въобще има такава).
Не се чувствам малцинство,а дори да съм, само бих се радвал от този факт.
Не мисля, че "ебавам" каквото и да е мнозинство и място сред съмишленици имам, просто ще ти припомня нещо, което интелигентен човек, какъвто твърдиш, че си, няма как да не знае- говоренето само със съмишленици ограничава,а смислената дискусия със запознат с темата опонент, обогатява.
FMI написа:
Освен това идеята е хората да започнат да взимат ако не друго, то поне информиран избор и ако зависи от мен, ще бъде точно такъв! Но човек винаги може да бъде информиран, това е най лесното. Дори смятам че и в момента избора си е достатъчно информиран, проблема е в способноста да се смели тази информация!
Проблем със смилането на информацията има и официозните медии добре се справят с него- докато го правят достъпно, почти напълно го изкривяват.
Не смятам, че човек има информиран избор, първо защото мисли емоционално за рационални неща, второ, защото сред най- четените и гледани медии информацията е корумпирана в недопустиомо голям брой случай и, за съжаление, няма тенденция това да се промени.
FMI написа:
И тук започваш да ми говориш за "разгадаване на логически заблуди" - така ли се обяснва за роботите? А как ще им обясниш че те ще си останат роботи? Защото когато един човек е тъп, той е такъв за цял живот, няма да поумнее. Може да се изучи много добре, може да си обърне мирогледа на 180°, но той си остава един скапан робот!
И въпреки всичко това, никой няма право да отнема правото на глас на друг!
Не раздавам квалификации толкова лесно, колкото ти. Що се отнася до това, какъв е роден един човек- умен, или глупав, винаги можеш да провокираш в него интереса и да го образоваш. Повечето хора имат интереси, независимо какво мислиш ти и другите неразбрани гении. На твое място не бих говорил толкова за "роботи", защото един интелигентен човек, какъвто претендираш, че си ти нямаше да взима уверено страна в спор, с който не е запознат, щеше да има елементарна езикова култура и щеше да напише поне едно обосновано мнение.