Дата и час: 02 Апр 2026, 00:47

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6476 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 432  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: КСК 2009 - История
МнениеПубликувано на: 17 Мар 2009, 11:40 
S.P.Q.R.
Аватар

Благодарил (а): 3 пъти.
А, не , въпросът не е дали могат да ти свършат работа.Ясно е , че могат.Но инфото е прекалено много, трудно и бавно се учи и изисква изключителна памет и пресявка на материала.Нецелесъобразно е.Това е като да искаш да трепеш комари с топ.Не,че не става, ама си има и други по-лесно методи. :wink:

А относно изпита - ми това е едина програма, един шаблон , за да могат оценяващите да поставят оценка.На пълна хронология, последователна и изчерпателна структура, нормални разсъдения няма какво друго да се постави освен високата оценка.Не е нужно писанията да са нещо много-много.Просто трябва да са по реда на нещата.Ако си изградим ученето и темите по шаблона няма какво друго да получим освен висока оценка.Сиреч не е нужно задълбочено учене и писане, ами целенасочено такова.Така се отговаря на системата и се печелят точки и оценки.

See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 17 Мар 2009, 13:41 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
някои може ли да ми каже кои у4ебник да си купя кьдето има вси4ки теми.или някьде в интернет ако ги има ка4ени ще е наи добре

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 17 Мар 2009, 14:49 
Да живей словото
Аватар

Anna-Molly написа:
Малее тоя изпит по история го изкарахте, че трябва да сме цели професофи, за да го изкараме. Май ученето на някой му е дошло в повече... :bounce: :bounce: :bounce:

:lol: :lol: :lol: Едно от малкото мнения, които ме изкефиха :lol: :lol: :lol:
Тук някои хора много здраво са се вкарали във филма :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 17 Мар 2009, 15:56 
Да живей словото
Аватар

Да, вярно е, че има такова листче с критериите, аз също съм го виждал, но не мисля, че съм заблудил когото и да било. В темата си не посочих годините на нито един от чуждите владетели, които споменах, пък имам 5,25 - просто споделям опит. Що се отнася до тухлите на БАН, мога да кажа, че това помага адски много за цялостно развиване на аналитични умения и прочие, за отсявка на информация в големи масиви... Нещо, което в момента ми е безкрайно полезно, защото ми се налага да работя с доста повече информация... Но това е, ако историята ви е интересна и имате времето да се занимавате - аз затова си отделих две години, през които изчетох много допълнителна литература, статии, учебници и прочие. Успех ви желая!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 17 Мар 2009, 16:56 
Чалгар
Аватар

Благодарил (а): 64 пъти.
"Тухлите" на БАН са много удобни също за физически упражнения при липса на дъмбели и гирички ;) Колко тежи един том - 3кг? Никога не бих седнал да ги чета като подготвящи ме за изпит. При положение, че нещата са дадени супер точно в книжките на ОТ, които всеки човек на тоя и оня свят, който кандидатства с история, сигурно ги има, защо да си усложнявам живота? Те общо трите по обем не предствляват и 5% от писанията на БАН, но вършат еквивалентна работа.

Последна промяна ники на 17 Мар 2009, 17:51, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 17 Мар 2009, 17:44 
Писаружяк

Благодарил (а): 8 пъти.
bobatumba написа:
някои може ли да ми каже кои у4ебник да си купя кьдето има вси4ки теми.или някьде в интернет ако ги има ка4ени ще е наи добре

Ти чак сега ли си почнал да търсиш учебници по История и прочие :shock: По принцип във всеки учебник за 11 клас ги има темите.Аз имам и това

http://www.book.store.bg/c/p-p/m-621/id ... mitev.html

:D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 18 Мар 2009, 09:53 
Драскач

Ок,на редовния изпит се падат две теми ,от които си избираш една ....А на предварителния пак ли се теглят две теми и отново ли имаш възможност за избор ? Благодаря :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 18 Мар 2009, 10:35 
Писаружяк

chikchirik написа:
Ок,на редовния изпит се падат две теми ,от които си избираш една ....А на предварителния пак ли се теглят две теми и отново ли имаш възможност за избор ? Благодаря :)

И на предварителния,и на редовния се падат по теми,като можеш да избираш върху коя от двете да пишеш :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 18 Мар 2009, 10:38 
Драскач

lacuna_coil написа:
chikchirik написа:

И на предварителния,и на редовния се падат по теми,като можеш да избираш върху коя от двете да пишеш :D

Благодаря за бързия отговор :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 18 Мар 2009, 13:03 
От дъжд на вятър
Аватар

lacuna_coil написа:
bobatumba написа:

Ти чак сега ли си почнал да търсиш учебници по История и прочие :shock: По принцип във всеки учебник за 11 клас ги има темите.Аз имам и това

http://www.book.store.bg/c/p-p/m-621/id ... mitev.html

:D

И аз ползвам същия учебник.Все пак е написан от преподаватели в СУ и е официален.На мен ми допадаа,ползвам и още 1 учебник,както и теми :drunken:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 18 Мар 2009, 13:15 
Писаружяк

Темата "Антиосманска съпротива на българите XV-XVII в." в това помагало е много кратка :shock: Добре,че имам още материали,че да построя една прилична тема,макар и не много дълга.А "Българска църква и култура през XV-XVII в." като че ли ми е най-скучна от всички теми :?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 18 Мар 2009, 13:25 
Неодекадент
Аватар

Благодарил (а): 69 пъти.
Препоръчвам ви това помагало: http://knigibg.com/book_inside.php?book_id=4947 То съдържа разширени планове на темите, посочени са подробно необходимите знания и умения за изпита и критериите за оценяване. Освен него, има едно по-ново на Каймакамова, Пламен Митев и Любомир Огнянов - със съкратени планове и изведена хронология след плана на всяка тема. Двете помагала вършат отлична работа за бърз преговор на темите и ви показват на практика какво се очаква да фигурира във вашите разработки.
Има и една друга книга, която на мен ми беше изключително полезна в подготовката за темите от дял "Средновековие" - казва се "Българско средновековие", автор Панайот Панайотов(не певецът, разбира се :lol: ). В тази книга материалът е доста подробно разгърнат - събития, извори, спорни въпроси. На мен това много ми помогна за вникването и разбирането на средновековната българска история. Особено предимство на това помагало е, че са представени не само отделните хипотези и становища по дискусионни въпроси, но и техните автори - нещо, което се цени високо от проверяващите на изпита.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Мар 2009, 17:53 
В началото бе словото

Здравейте! Имам 1 въпрос относно изворите, нужни за темите по история. Как трябва да бъдат въведени в темата и изобщо има ли това нещо някакво значение защото който и да попитам получавам наълно противоречиви мнения а знам, че самите извори са мн важни? За да ви стане по ясно давам пример - може ли да бъдат просто изброявани ето така: "Българското просветно и културно възраждане е обект на изследване на много историци, литературни критици и изкустоведи. Делото на Михаил Арнаудов, Иван Шишманов, Боян Пенев и други големи учени от XX век е доразвито от Николай Ганчев, А. Димитров, Г. Бършуков, Н. Жечев, Иван Стоянов, Пламен Митев и др." и си продължавам със самата тема.. или трябва да бъдат по - разширено и обстойно разгледани заедно с анализ на техните проучвания, произведенията им и т.н. ?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Мар 2009, 18:14 
Писаружяк

Аз ги споменавам след увода.Смятам,че няма нужда да изпадаш в анализи на изворите :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Мар 2009, 18:18 
Василевс автократор
Аватар

MimiNkaa написа:
Здравейте! Имам 1 въпрос относно изворите, нужни за темите по история. Как трябва да бъдат въведени в темата и изобщо има ли това нещо някакво значение защото който и да попитам получавам наълно противоречиви мнения а знам, че самите извори са мн важни? За да ви стане по ясно давам пример - може ли да бъдат просто изброявани ето така: "Българското просветно и културно възраждане е обект на изследване на много историци, литературни критици и изкустоведи. Делото на Михаил Арнаудов, Иван Шишманов, Боян Пенев и други големи учени от XX век е доразвито от Николай Ганчев, А. Димитров, Г. Бършуков, Н. Жечев, Иван Стоянов, Пламен Митев и др." и си продължавам със самата тема.. или трябва да бъдат по - разширено и обстойно разгледани заедно с анализ на техните проучвания, произведенията им и т.н. ?

По принцип не е нужно да ги споменаваш отделно, по-добре е, ако успееш да се позовеш на някой от тях в развитието на темата си. Но аз миналата година ги бях написал по абсолютно същия начин като теб и със сигурност не са ми отнели от оценката за това.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6476 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 432  Следваща