|
Eneya, не съм се обидила, ти така си пишеш принципно - менторски.
Много дълго време се въздържах от отварянето на Twilight тема, точно защото се боях, че ще се изроди в проедния спор "това е комерсиално, значи не струва". Понякога ми се иска да не бях толкова добър (форумен) пророк. Няколко дни избягвах да заема позиция и предпочитах табелката "прочел Twilight, но въздържал се". Уви, като не гласуваш, нямаш право да псуваш. Та и с книгите така.
Защо харесвам Twilight? Историята - наистина фабулата е клиширана, а развръзката на сюжета - предвидима. Това, което е непредвидимо е изключително увлекателния начин, по който е написана историята. Удивително е, че жена на средна възраст с битието на домакиня и майка на три деца е успяла толкова точно да пресъздаде мисленето на средностатистическия/та побъркан/а от хормони юноша/девойка. Не познавам човек, който да е прочел книгата и да не е казал "Изчетох я на един дъх". И това не важи само за поредицата "Здрач", но и за личният сайт на авторката, както и за другият й роман ("The Host", който аз лично не можах да дочета, но просто ненавиждам да чета на език, различен от българския.) Основният контингент на тази поредица наистина са тинейджърите, но това не значи, че книгата е куха. Може да не е "Майстора и Маргарита" или "Ромео и Жулиета", но книгата си има послания - че ако обичаш някого, ще се бориш за него, дори да е неразумно, че колкото и комплексиран да си и колкото и за безличен да се смяташ, заслужаваш да те обичат. Както знаем, комплексите са проблем на 99.99% от минаващите през пубертета, независимо дали става дума за ранен, късен или вечен такъв. Ако наистина решиш да търсиш послания (или под вола теле) можеш да намериш още доста - примерно по-добре въздържание с оглед на безопасността, отколкото секс заради едното обичане, може би дори е против абортите? Но да не прекаляваме с анализите, все пак става дума за домакиня от Средния запад.
Да се върнем на сюжета. Не може да се каже, че е изпълнен с кой знае какви неочаквани обрати. Но въпреки фантастичния елемент и митологичните създания, отново става дума за фази, през които всеки е преминал - първа любов, тежка раздяла, раздвоение в чувствата... В "Здрач" не е написано с ей такива огромни букви "НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙ, МАМА, ДЪРЖАТ СЕ ТАКА, ЗАЩОТО ТИ ЗАВИЖДАТ". Това утешение не работеше при мен, съмнявам се изобщо да е минало при някой.
Някой каза, че това не е книга, която биха прочели майките ни. Е, не само майка ми, но и баща ми, а и родителите на поне две приятелки се зачетоха в книгата и макар да не са възторжени като хлапета казаха: "Става". От фенове на Стивън Кинг и Джон Гришам това си е доста висока оценка.
Освен това намирам сравнението с "Училищен мюзикъл" за неуместно. Най-малкото "УМ" пресъздава юношите такива, каквито на родителите им се иска да бъдат, докато в "Здрач" са няколко идеи по-близо до реалността.
Ах, да комерсът. Комерсиален какво означава? Продаваем? Окей, тогава в списъка с комерсиални книги наред със "Здрач" и "Хари Потър" трябва да сложим "Портрет на Дориан Грей", "На изток от Рая", "Мечо Пух", "Хиляда сияйни слънца", "Богът на дребните неща", "Името ми е Червен", "Властелинът на пръстените", Тери Пратчет, Стивън Кинг, Стив Бери, "Лолита", "Последна любов в Цариград", "Български хроники" всички възможни книги за астрология и фън шуй и естествено "Как да отслабенм завинаги"... Единственият коментар, който ще направя е, че бих си дала единия бъбрек, за да съм човекът, който ще издава следващата Стефани Майер в България - отначало си мислех, да кажа лявата ръка, обаче се сетих, че ще ми трябва, за да си броя парите, които ще спечеля.
Не бих наредила "Здрач" до "Гордост и предразсъдъци", "Джейн Еър" или някоя от другите ми любими любовни истории, но определено не съжалявам за няколкото нощи, които отделих на поредицата. Най-малкото с прочитането на всяка книга в мен се натрупваше запас от щастие и еуфория - да, хлапашка реакция, признавам. Но аз не държа книгите, които чета да са непременно "редки" и "учени" (в смисъл на интелигентни). Предпочитам след като затворя корицата или изключа файла, да се усмихвам - и да продължавам да се усмихвам всеки път, когато се сетя за нещо от въпросната книга.
_________________ you have to keep breaking your heart until it opens
|