morfei написа:
Имам няколко причини да ги подредя точно така тези двете:
1.Софтуерно инженерство е по-квалифицирано като специалност и от него се излиза като софтуерен разработчик
2.В Информатика се учи повече математика, което според мен е ненужно.Горните две специалности изучават математика достатъчно подробно.По-добре да си губя времето в алгоритми, отколкото да зубря неприложими теореми.
Предполагам, че ще кажеш, че от Информатика се излиза също програмист. Възможно е, но е по-трудно при самото кандидатстване за работа.
Имаш още време, но ще е по-добре отсега да си разясниш някои неща. От къде да започна?! Първо, в СИ ще те научат единствено как да си продадеш продукта, който дори няма да си направил и ти. За мен тази специалност е напълно безсмислена и не знам защо хората се подвеждат по хубавото и име. Чудно ми е какво разбираш под "по-квалифицирана специалност". Скоро ще завърши първият випуск и ще ги видим. В КН ще пишеш само код и толкова. Все пак предпочитам КН пред СИ. Единствената специалност, от която обаче можеш да излезеш добър програмист, е Информатика. Няма второ мнение по въпроса. Не знам кой те излъгал, че трудно ще си намериш работа с нея. Завърши СИ и тогава ще видиш какво е безработица. Другото хубаво нещо на Информатиката е изучаването на математика. За какъв програмист ще ми говориш, ако не разбира от математика. Добре е да осъзнаеш това от рано. Математиката ще те научи на мислене и повярвай ми няма неприложима теорема. Всичко е толкова обвързано с реалния свят, че няма накъде повече. Не се заблуждавай, че в другите специалности се учи математика. КН учат основно дискретна математика, а горките СИ в трети курс не са чували за степеннен ред.
Дано да съм ти бил от полза. Поразгледай учебните планове, поговори със студенти от ФМИ и ще ти се изяснят доста неща.