holly написа:
Като е вече студент, да не спами темата на кандидатстудентите!

Нали се сещаш, че в крайна сметка аз си решавам къде да спамя? Просто исках да разведря обстановката

, тааа виждаш какви "разбирачи" се появяват.
Всяка година са дъвкани едни и същи теми, продължават с пълна газ да се дъвчат... Това за мен чист спам

morfei написа:
1.Софтуерно инженерство е по-квалифицирано като специалност и от него се излиза като софтуерен разработчик
2.В Информатика се учи повече математика, което според мен е ненужно.Горните две специалности изучават математика достатъчно подробно.По-добре да си губя времето в алгоритми, отколкото да зубря неприложими теореми.
Предполагам, че ще кажеш, че от Информатика се излиза също програмист. Възможно е, но е по-трудно при самото кандидатстване за работа.
Ако не знаеш, че това е написано от 11-токласник, ще си помислиш, че Айнщайн го е писал, защото е поглед на специалист, нещо повече от всички обикновени хора, който квалифицира специалностите, за него повечето математика не е нужна, наясно е кое е "достатъчно подробно", разграничава приложими от неприложими теореми, въпреки че предтечата на всички теореми е дошла от
практиката, но ние обикновените хора прощаваме тази техническа грешка, просто котката му се е качила на клавиатурата да гони мишката и по случайност е изцъкала това.
В крайна сметка на г-дин с IQ излизащо извън обхвата на Long Integer ще му кажа само едно: всеизвестна максима е, че и от "най-квалифицираната" специалност може да излезеш и копанар. Специалността сама по себе си не прави хората.
Като за край ще разкажа една много нагледна случка и изводите оставям за вас.
Лекция по Комплексен анализ. Няколко поред часа доцентът пее конформни изображения, дробно-линейни трансформации, доказва иначе ненужни теореми... отзаде се чуват пъшкания - по-силни и по-страстни от тези във видео филмчета от ХХХ каталозите на торент тракерите. Накрая на часа дава пример, който ме заинтригува много, само маркира комплексни потенциали, комплексно-спрегнати скорости. За човек като мен, който обвързва нещата с действителността и повече наблюдава (произходът на думата Теорема е от старогръцката дума теорео - "гледай") би видял една обтекаема форма - крило на самолет, шаси и каросерия на автомобил особено спортен, ако щете и гърди на жена. Бях потънал в дълбоки размисли. Все пак това е целта на лекцията, а не на всеки преподавател се отдава умението да накара аудиторията да мисли и да е с една идея напред от това, за което се говори в момента. В следващия момент на дъската бяха изписани иначе много ненужни неща - то формули, функция на Жуковски и под нея за нагледна рисунка избаца общ вид на профила на самолетното крило.
Но все пак теоремите са неприложими. Щом така казва и пъшка народът, в крайна сметка Vox populi, vox dei, а самолетите са спуснати от Господ. Просто аз съм в грешка - в Библията е написано - на 7-мия ден Господ си починал, но за отмора направил един самолет и го дал на хората, да си мислят, че могат да летят, а ние се занимаваме с неква математика...