Tommy написа:
Първо, тогава заплатите и пенсиите се увеличиха близо четири пъти.
Така е, но не се случи както трябва!
Tommy написа:
Второ, планът за продаване на "Балкан", в списък от общо 70 държавни предприятия е още от правителството на Жан Виденов.
Значи когато правим грешки той плана е бил от предишните... А всъщност като е толкова добър икономист защо не е имал собствен план ми е следвал старите, но това разбира се няма значение за теб и с лекота го пропускаш... Но когато нещата се получат по старите планове, няма такова нещо, те са си наще планове...
Tommy написа:
От тези 70 ОДС спасиха 69 и единственото фалирало е "Балкан".
Това отново е вярно твърдение само по себе си, но всъщност е долна и нагла лъжа! Да те не са фалирали другите 69, само са ограбени. Щяха да фалират ако бяха губещи, извода какъв е? Извода е че единствено "Балкан" е било губещо и с предпоставка за фалит и следователно е трябвало да продадат само него и да го направят така че да го спасят, но те се издъниха...
Tommy написа:
В състояние на криза нормално е такова предприятие да фалира, обаче ти естествено отново не ги знаеш, вероятно тия неща и е по-лесно просто да тръснеш едно голо обвинение.
Съвременната капиталистическа система никак не е съвършена. Вярно, доказала е своята виталност, но си има куп вродени недостатъци. Цикличността и инфлацията са само два от тях.
Икономическият цикъл е като женския цикъл: на сравнително равни интервали от време системата се прецаква. Дойде ли “онова време от месеца” (в случая - десетилетието), както всички знаем, купонът свършва. Положението става нетърпимо. Напрежението расте. Кризата, за която всички говорят, не е нищо повече от поредния болезнен мензис на световната икономика, простете ме за мърлявия израз. Хубавото на женския цикъл е, че рано или късно свършва, освен това е важен за репродуктивните функции на организма. Същото важи и за икономическата рецесия.
Да, но жените обикновено скатават факта, че е дошло “онова време” от месеца. Дискретни са и гледат да не си забравят тампоните на публични места. Докато медиите превърнаха световната икономическа криза в новина. Все едно съседката да си залепи ярко червен стикер на челото: “Дойде ми цикъла. Никой да не се занимава с мен!”
Наблюдавам как хората се държат като стадо и ми става смешно. Жадно поглъщат лошите новини, които им се сипват с големия черпак и толкова много им вярват, че са готови да напълнят гащите от страх. Дори не си дават сметка за папагалския механизъм на новинарската индустрия. Това, че днес си чул за кризата от пет различни места не означава, че тя е станала пет пъти по-страшна.
“Страх лозе пази”, мъдро заключи българинът и отново “затегна колана”: отложи ремонтите, инвестициите, покупките и бизнес плановете си за “по-добри времена”. Така лиши икономиката от свежи пари и сам си предизвика криза. Въпросът ми към всички, които силно вярват, че в България има някаква привнесена криза е: как ще разберете, че “по-добрите” времена са дошли? Пак от телевизора ли чакате да ви го кажат?
Представям си топ новината на деня: “Кризата свърши. За Бога, братя, купувайте!”
Да, ама вече няма да има с какво. Защото ще сте уволнили ценните служители, ще сте спрели разширяването на бизнеса, ще сте замразили ключовите инвестиции, а инфлацията ще е стопила спестяванията ви, които сложихте на сметка, примамени от високите лихви.
Веднага щом се отръска от кризата, също като едно къпано куче, пазарът ще ви обърне гръб и ще се затича нагоре към следващия си икономически връх, но този път без вас.
В края на 2008-ма светът трябваше да избира между лишенията и изобилието. Светът избра първото. Повече от половината му жители решиха да повярват на страха. И повлякоха останалите след себе си.
Хубавото на цялата тази работа е, че вече никой не иска да строи хотели върху плажа. Жителите на панелните гета най-после разбраха, че вмирисаните им кутийки не струват по двеста бона и, че никой няма да им плаща европейска заплата, за да продължават да работят по български, че е кофти да си безработен в България, но е още по-кофти да си безработен в чужбина, където наемът ти е три пъти пъти по-висок.
Кризата има отрезвяващ ефект. Също като болестите, тя е полезна за имунната система. Въпросът е да издържиш на натиска, да останеш в играта - да бъдеш активен, докато всички други се крият по мишите си дупки и треперят. Сега не е време да се подготвяш за криза, кризата вече започна. Точно сега е моментът да планираш собствения си икономически възход, който следва веднага след нея…
П.П.
Tommy написа:
ПДС
Тук уцели в десятката, почно така трябваше да се казва тази партия, нали се сещаш П от какво е