Търговецът на кристал написа:
MidwinterSun написа:
В случай че не искаш да забременяваш - противозачатъчни. Даже не са с премерен риск, защото това е единственото средство, което ти осигурява 100% защита от бременност и риск практически няма.
Противозачатъчните НЕ осигуряват 100% защита. Недейте така, нали уж сте големи. "Рискът за грешка" и там е около 2%. Единственото 100% сигурно нещо е въздържанието.
100 са. Просто хората забравят, че да пиеш противозачатъчни не е лесна работа и има един куп неща, с които да се съобразяваш. Това да си пиеш хапчето всеки ден в точно определен час е най-малкото от тях. Ако изпълняваш всички условия, хапчетата действат безотказно. Като днес го пиеш на обяд, утре вечер, а вдругиден не внимаваш какви лекарства пиеш и кои от тях намаляват ефекта - да, после разправяй, че хапчетата не са 100% сигурни.
Наистина, не говоря просто така. Преди аз самата да започна да ги приемам, съм потърсила мнението на какви ли не специалисти, които смятам, че са успели да ме запознаят достатъчно добре с подробностите.
Що се отнася до рисковете - съвсеменните препарати наистина са много олекотени. Нямат почти никакъв негативен ефект върху организма. Връзката с рака на гърдата все още само се подозира. А когато дойде моментът, в който решиш, че искаш да забременееш - вече си има други врътки, за да си сигурна, че всичко е ок.
Колкото до моят избор - предпочитам да рискувам вреда върху себе си, отколкото да се окажа в ситуация, в която да се чувствам като убиец. Защото за мен това също е убийство и изключително тежко решение, независимо при какви условия. Просто смятам, че правото на избор трябва да бъде защитавано.
Също така, хареса ми един момент от дискусията, а именно ролята на бащата. Наистина, едно дете е огромна отговорност за майката. Но не е за бащата. Хипотетично, на мен ми е забранено да направя аборт, аз трябва да родя това дете и да го отгледам. Тогава къде остава другият човек, който е участвал в създаването му? Някъде в периферията, от него нищо не се иска. Подобно събития преобръща само моя живот, но не и неговия.
Някъде в цялата ситуация нещата куцат.