Дата и час: 01 Апр 2026, 05:56

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 106 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Мизантропия
МнениеПубликувано на: 20 Май 2009, 13:51 
Неодекадент
Аватар

Благодарил (а): 69 пъти.
Prudence написа:
Да.
Горда съм с историята ни, горда съм с постиженията ни. Като цяло сме препатил народ, но на който не му харесва и се черви от произхода си, нека ходи "назапада" да си дири късмета... Чий ще го дири там - не е ясно.

Стандартно. Българинът се гордее с дадености - исторически, географски, но като опре до манталитета (описан именно в "Бай Ганьо"), всички в един глас: "Такива сме, какво да направим!" А дали не е по-добре да нямаш победата при Ахелой и киселото мляко, но да притежаваш достоен за уважение манталитет?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Май 2009, 13:56 
disorder and disarray
Аватар

Благодарил (а): 21 пъти.
Prudence написа:
Въпросът не е до саморазпознаване, а че това е лоша реклама, така да се каже, на българина като социално същество.
Аз лично съм горда, че съм българка и тази книга ме отвращава, на който му е приятно да чете обиди, нека си чете.

+1 :)
Scorpion написа:
Стандартно. Българинът се гордее с дадености - исторически, географски, но като опре до манталитета (описан именно в "Бай Ганьо"), всички в един глас: "Такива сме, какво да направим!" А дали не е по-добре да нямаш победата при Ахелой и киселото мляко, но да притежаваш достоен за уважение манталитет?

Глупост. :wink:

http://judysays.wordpress.com

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Май 2009, 13:57 
Неодекадент
Аватар

JudyRamone написа:
Prudence написа:
Въпросът не е до саморазпознаване, а че това е лоша реклама, така да се каже, на българина като социално същество.
Аз лично съм горда, че съм българка и тази книга ме отвращава, на който му е приятно да чете обиди, нека си чете.

Scorpion написа:

Айде аргументирай се, като е глупост. Да говориш наизуст е най-лесно - "Аз съм българче" го учихме още в първи клас.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Май 2009, 13:58 
hard-working
Аватар

Благодарил (а): 27 пъти.
Ами някои хора са с такъв манталитет, вярно е. Бих казала, че е балкански манталитет, а не точно български. Да не говорим, че не ти прави чест да слагаш всички под един знаменател. Все едно казваш, че всички българи са "селяндури". Има и такива, но има и ерудирани, високообразовани и културни хора. Тях защо не ги споменаваш? Или всички са простаци за теб?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Май 2009, 14:00 
Неодекадент
Аватар

Prudence написа:
Ами някои хора са с такъв манталитет, вярно е. Бих казала, че е балкански манталитет, а не точно български. Да не говорим, че не ти прави чест да слагаш всички под един знаменател. Все едно казваш, че всички българи са "селяндури". Има и такива, но има и ерудирани, високообразовани и културни хора. Тях защо не ги споменаваш? Или всички са простаци за теб?

Интелигентните и ерудираните са именно тези, които са ограничили типично българското у себе си.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Май 2009, 14:02 
hard-working
Аватар

"Типично българското"...
Много лоша представа имаш за нашата нация. Явно в такива кръгове се движиш. Което си е само в твой ущърб.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Май 2009, 14:03 
Добрата фея
Аватар

Благодарил (а): 920 пъти.
Цитат:
1.Знаеше ли,че България е единствената страна в Европа,която е запазила името си до днес?
2.Знаеше ли.че България няма пленено знаме от създаването си до сега?
3.Знаеше ли,че цар Калоян нанася най-голямо поражение над кръстоносците?
4.Знаеше ли,че даваме на Европа една от официалните й три азбуки-кирилицата
5.Знаеше ли,че българските борци са се жертвали в името на твоята свобода
6.Знаеше ли,че заради изключителния си стратегически интелект България побеждава в битки многократно превъзхождащите ни дивизии на Англия,Франция и Гърция?
7.Знаеше ли,че благодарение на генерал Вазов,България дава само 494 убити и 1208 ранени,пред над 60 000 жертви на атакуващите ги англичани и гърци ?
8.Знаеше ли,че в следващата атака са изстреляни над 150 000 снаряда по българските войници ...а загубите са..само трима ранени?А дни по-късно взимаме над 8000 жертви?
9.Знаеше ли,че година след това офицерите обличат парадните си униформи,сигурни в смъртта си,при настъпващите колосални сили на Англия,Франция и Гърция?И никой не мисли за себе си.А тази битка се превръща в най-великата ни победа в съвременна България,като не даваме почти никакви жертви,а унищожаваме 47 000 войници на врага.
10.Знаеше ли,че дни по-късно при 350 000 изстреляни снаряда срещу нас,даваме 9 убити и 40 ранени?
11. Знаеше ли,че след тази битка английският генерал Милн остава смаян и пише в мемоарите си : " Два часа след началото на атаката 2 от девизиите ми бяха разбити" ?
12.Знаеше ли,че след това има възможност да се обърне развитието на цялата война,чрез завземането на главната база на антантата на Балканите? Но уви,политиците играят по-важна роля
13.Знаеше ли,че това е благодарение на генерал Владимир Вазов.В негово име при посещението му в Англия,лондонските знамена биват свалени.Представителят на Британския легион казва в речта си: " Той е от малкото чужди генерали,чието име фигурира в нашата история"
14.Знаеше ли,че първата въздушна бомбандировка е извършена от българин
15.Знаеше ли,че първата жена в света участвала в боен полет, се казва Райна Касабова?
16.Знаеше ли,че Дан Колов изиграва над 1500 срещи...губи само 2 от тях? А през цялата му кариера е молен да бъде приет с американско гражданство.Той казва:аз съм силен защото съм българин
17.Знаеше ли,за Асен Йорданов,една от най-допринеслите личности за авиацията в световен мащаб.За него Нийл Армстронг казва : От него както аз,така и всички американски пилоти сме се учили на авиация.. "
18. Знаеше ли,че песен на Валя Балканска лети из космоса ?
19.Знаеше ли,че Петър Петров изобретява електронния часовник,първия в света безжичен сърдечен монитор и първата в света компютърна система за измерване на замърсяванията.
20.Знаеше ли,че академик Георги Наджаков първи прави възможно създаването на фотокопирната техника?
21. Знаеше ли,че Асен Йорданов изобретява първата в света въздушна възглавница
22.Знаеше ли,че отново той създава телефонния секретар ?
23.Знаеше ли,че д-р инж.Иван Ночев изобретява вигателите на кацналия за пръв път на луната модул орел?
24.Знаеше ли,че 6 сърдечен тон е открит от Иван Митев
25.Знаеше ли,че Румен Антонов изобретява автоматичната скоростна кутия?
26.Знаеше ли,че проф. Димитър Съселов открива през 2003 година най-далечната засега планета OGLE-TR-56b в съзвездието Стрелец
27.Знаеше ли,че идеите развити в книгата "звезда на съгласието" служат на американския президент Уилсън за формиране на неговите 14 точки за омиротворяване на света и полагане основите на Обществото на народите.Тя е написана от Никола Димков.Той променя света
28. Знаеше ли,че най-старото злато в Европа е намерено във Варна ?
29.Знаеше ли,че космическата храна е измислена от българин
30.Знаеше ли,че със създаването на евромонетата се заемат 2 души.Единият е жена...българка?
Компилирал го е Владимир Йорданов, аз само го пренесох до тук.

http://e-bane.net/modules.php?name=Foru ... pic&t=8504

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Май 2009, 14:07 
disorder and disarray
Аватар

Scorpion написа:
JudyRamone написа:
Prudence написа:

Scorpion написа:

Айде аргументирай се, като е глупост. Да говориш наизуст е най-лесно - "Аз съм българче" го учихме още в първи клас.

Аргументите ми са простички.
Има дадености - прекрасно, ще се гордея с тях още повече. Какво като са исторически и географски. Всичко това е БЪЛГАРИЯ, аз съм родена тук и чувството ми за принадлежност е много силно.
По въпроса за българския манталитет отново съм съгласна с Прудънс. Пример: факт е, че ние сме груби балканци, а не префинени французи. Но това са белези, формирани на базата на историческите и географските и всички други споменати дадености. Няма как да сме чували за Шекспир, докато през това време нашите родители са били колени и бесени, нал' тъй? Нито пък да пиеме ейл по кръчмите, след като тук сме свикнали да люскаме греяни ракии. Въпрос на хиляди стечения на обстоятелствата.

А литературният герой бай Ганьо е шибан плод на грозен ум.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Май 2009, 14:08 
Неодекадент
Аватар

JudyRamone написа:

А литературният герой бай Ганьо е шибан плод на грозен ум.

За Алеко разбрахме. А Вазов да не би също да е "грозен ум" според теб?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Май 2009, 14:09 
disorder and disarray
Аватар

Не мисля, че има основания и база за сравнение между двамата?? :shock:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Май 2009, 14:10 
Неодекадент
Аватар

JudyRamone написа:
Не мисля, че има основания и база за сравнение между двамата?? :shock:

Това е защото си чела само "Под игото", "Аз съм българче" и т.н. Прочети "Кардашев на лов" и тогава пак ще си говорим. :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Май 2009, 14:13 
disorder and disarray
Аватар

Чела съм го. :wink:
Казах - стечение на обстоятелствата! :!:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Май 2009, 14:14 
Неодекадент
Аватар

JudyRamone написа:
Чела съм го. :wink:
Казах - стечение на обстоятелствата! :!:

А обстоятелствата кой мислиш, че ги "стича"?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Май 2009, 14:14 
hard-working
Аватар

Мисля си, че разказите, за които говориш, имат малко по-различно послание, но може и в мен да е грешката. Като цяло огрубеният вариант на Щастливеца не може да се съпостави с драмата описана от Вазов. Както и да е, пак казвам, че това си е мое мнение. Всеки приема и разбира литературата по свой собствен начин.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Май 2009, 14:17 
Неодекадент
Аватар

Разликата в подхода на Алеко и Вазов идва оттам, че Вазов е непоправим патриот, а Алеко - "гражданин на света". Но явлението, което описват, е едно и също. Което показва, че бай Ганьо не е измислица на Алеко, а реално съществува.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 106 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща