|
Днес реших за гледам Zeitgeist. Имах добри оочаквания. Беше ми горещо препоръчан от университетски преподавател, колеги се бяха изказали положително, познати се бяха изказали ултрапрехласнато. Първата част описва как Христос е copy и paste от Хор, Митра, Буда и още няколко. Обяснява, че той не съществува, а е измислен, за да се властва над масите с него. Ок, хубаво. По-забавното е, че са изброени един куп месии и се твърди, че всичките са родени на 25-ти декември, всичките за родени от девици, всичките за умрели чрез разпъване на кръст, всичките след три дни са възкръснали. Не знам за другите, но поне за Буда ми се струва, че няма тая биография. Освен това Имаше инякакви безумни астролого-зодиакални неща, повечето от които не разбрах добре. Втората част е посветена на описание как правителството на САЩ е взривило с експлозиви кулите близнаци, как всичко е манипулация, за да се поробят гражданите, как "човек, живеещ в пещера (Бен Ладен, сиреч) не е способен на такова разрушение". Ок, хубаво, но голяма част от приложените доказателства за начина на сриване на сградите противоречат на физичните закони; освен това докато се твърди как правителството предварително е поставило експлозиви в сградите, изобщо не се споменава вероятността терористите да са си ги носели тия експлозиви в самолетите. ЛОГИЧНО е - като отиваш да сееш разрушение и си открадваш самолет да вземеш в себе си и експлозив за по-хубав ефект, райт? Както и да е, всичко беше изпълнено с дебели чичовци с агресивен вид, които квакаха почти като нашите господа депутати в НС. Третата част беше нещо много банкерско, което подозирам, че съдържаше повече смисъл от първите две, но вече бях изтощена и се губех в имената, събитията и твърде бързо вървящия текст. И отново в крещящите чичовци. Лошо направено ми се стори като кино - прекалено много пращене, стоящи по половин час образи с изнервящи звуци - всичко това пречи на възприятието на информацията, да не говорим колко разтяга времетраенето. Много объркани теории и аргументи, наблъскани в кратки секунди по много. Много правилна забележка за манипулацията на телевизиите - само че същият въпросен филм прави абсолютно същото - манипулира. Хвърля те в хиляда неща едновременно, с бързо течащ текст, множество аргументи, кои верни, кои не, наблъскани един върху друг и омесени с гневни викове и пращене. Поставя нещата абсолютно категорично - това е така, това не е така. Не го догледах до край просто защото ме изцеди. Вероятно някой път ще го направя, но ми трябва почивка. Но не мога да разбера защо толкова хора са така възхитени от него и се чудят и маят (че направо и възмущават някои), че аз не съм.
_________________ ~ Кътчето ~
|