Мда, и аз се отказах от филма още в частта за християнството (въпреки че попрехвърлих малко към частта за 11-ти септември и щях да умра от смях - преди някой да се хване за текста в скобите, да уточня, че има доста добре разработени - според мен, разбира се - филми точно по повода, които противоречат на официалната позиция на американското правителство - например 911 From Plane Sight). Теориите на конспирацията
биха могли да са полезни, но айде да им обръщаме внимание не защото са теории на конспирацията, а само когато са подплатени с доказателства и логика
по-силни от тези в официално лансираните теории!
Иначе тази тема затвърди отдавна таените от мен съмнения, че Цайтгайст ще въздейства силно именно на хора, които са лишени от познания или от големи интелектуални възможности (бррр - този младеж от трета страница

). Направи ми готино впечатление как точно тези хора хвърлят умни термини като "монетарна система", без да положат усилия да ги осмислят.
Бтв, някой да се сеща за цивилизовано общество, в което няма пари? Как тогава ще извършваме размяна помежду си? Наистина ли има някой, който е толкова ненаясно със света, че сериозно да си мисли, че благата са широкодостъпни, и още по-сериозно да смята, че всички хора имат еднакво право на тях?
Показателно е, че Ленин и другарите му обмислят възможността за преход към немонетаризирана икономика още през 1917 г. Само за броени седмици това води до катастрофални последици и те се отказват - преди да свършат с останалите илюзии на т.нар. "военен комунизъм" мисля.
Що се отнася до втората част на Цайтгайст, не съм я гледал и мисля да пропусна.
Още едно наблюдение - в България е широко разпространено споделеното и в тази тема мнение, че американците са тъпи - предимно от хора, които, логично, не са запознати с американската култура. Всъщност в САЩ се създават малко повече от половината иновации в света (при положение, че упадъкът в това отношение е явен - през 80-те години там са се създавали над 3/4 от всички иновации) и се намират 1/3 от университетите на планетата (да вметна, че единственото българско учебно заведение, което отговаря на критериите за университет - или поне отговаряше преди 2-3 години, когато за последно се заинтересувах - е СУ).
Така де - в САЩ има тъпи и необразовани хора в процентно съотношение приблизително отговарящо на това в България.