streetdog написа:
Нека всеки изследва каквото му е интересно. Някои се интересуват от социалния аспект на езика, други се интересуват от историческото му развитие.
Но е важното да се изследва. С твоите теории за живия език не може да се напише нито една страница научен труд. Какви инструменти за изследване ще приложи човек, който си няма представа от това, какво са написали преди него ? Искаш модерни изследвания - ми ок, да вземем социолингвистиката. Как ще направиш каквото и да е в областта без да си чел Чомски или Лабов ? И изобщо как може да изследваш език по какъвто и да е начин, без да си чел "идиоти" като Сосюр ?
Живия език се учи на курс по език. В университет последния се изследва, а не се учи
В науката няма "струва ми се". Щом смяташ, че теориите са грешни, обори ги. Иначе все едно не си казал нищо. Науката е точна. Определено нещо се взима, мери се по определени критерии и се описват резултатите. Хората ясно са описали обект, предмет, цел, изследователски въпрос, задачи, методи, хипотези, изводи и т.н и са написали кохерентен текст, за разлика от 90% от преподавателите в СУ и 99% от студентите във филология.
Атанас Далчев
КНИГИТЕ
На К. Гълъбов
Пред мен е книгата разтворена
и денем, и нощя;
все сам, аз не познавам хората,
не зная и света.
Прилитат и отлитат птиците,
изгрява ден, залязва ден:
аз дните си като страниците
прелиствам уморен.
Години да четеш за чуждия