happyswift написа:
Гласуподаването не е единствената мярка за проява на гражданско самосъзнание, но това е основната и най-проста.
По второто, тук като гледам всички сме чада на милата ни родна история, и защо не сме научени на политическа активност е от явно по-явно.Нека само погеднем назад....Кога в България е имало демокрация?Говоря от 1878г. до наши дни.По този въпрос съм говорил с доцент по история, който ми каза, че дори някои историци приемат, че единственият момент на демократично управление в България е периода управлението на Демократичния блок на Александър Малинов.Всички друго е фалшифициране на избори, побоища, затвор , репресии, диктатура.Да не говорим идеологическата офанзива на всички управляващи в последните 20 години, насочена към това да се обеснява на хората колкото гадна и подла е политиката и всичко свързано с нея и е най-добре да си слушаме чалга и да си пием водката.
Да не се впускам в писането на фермани, но аз имах съученици, които дори не знаеха кои са управляващи в страната, а аз завърших една от т.нар. "елитни гимназии".Какво ли е положението, във всичките техникуми и други училища...
Просто, ние нямаме традиция в демократичното управление.Има едни много хубави думи на един новопристигнал американски имигрант "Преди да пристигна в Америка, си мислех, че пътищата са павирани със злато, но като пристинах стигнах до следните изводи - Първо - пътищата не са павирани със злато, Второ - те не са павирани изобщо, Трето - аз съм този , който тепърва ще трябва да ги павира".Метафорично представено, това е нашето положение
Какво ли една съученичка незнаеше че министър-председартелят е един