burnOut написа:
Здравей, kostadin!
Аз също като тебе се чудя за спец. Биология. В моя случай дилемата не е точно "Биология" или "Биотехнологии", или "Биомениджмънт и не знам си кво". За момента, това което знам със сигурност е, че харесвам много биологията и бих я учила.
Мисля, че по- важно е да избереш нещо, което наистина ти харесва, нещо, което ще правиш с удоволствие и от сърце. Един много общ пример- майка ти и баща ти те карат да учиш право, щото после ще изкарваш луди пари. Ок, ходиш на уроци, кандидатстваш, приемат те, учиш, завършваш, но всичко става насила, не по твое желание. Еми какъв е смисълът?? Пропиляваш си ей така времето, като можеш да го оползотвориш в нещо, което наистина ти харесва. Добре, ами после като тръгнеш да работиш? Как цял живот ще работиш, някаква скапана професия, пък макар и да взимаш много пари... Аз не се виждам в такава ситуация, няма да издържа.
И все пак, всичко е много относително, не знам какви са ти мотивите. Ако учиш "Биология", то после ще работиш нещо свързано с биологията, нали така? Предполагам знаеш, че след такава бакалаварска степен излизаш учител. Аз не виждам лошо, но не е за мен. Ти би ли се занимавал с нещо такова? А и все пак тая бакалавърска степен не определя живота ти- можеш да запишеш втора или направо магистратура. И пак нещата са комплексни. Всичко зависи от тебе и от това в каква сфера искаш да се развиваш.
Биология:
Професионалната квалификация на биолозите бакалаври е/следва да се очаква в различни държавни, кооперативни и частни институции и фирми, имащи отношение към изучаване и приложение на закономерностите в живия свят и към рационалното и устойчиво природоползване, в областта на селското стопанство, медицината, екотуризма, рибарството, водопречиствателните технологии, биологичния контрол на природни ресурси. В качеството си на изпълнителски кадри те могат да работят в системата на министерствата на земеделието, здравеопазването, околната среда и водите, в академични и ведомствени институти.
Мисля,че не само учител може да стана.Като гледам има и други възможности с "Биология".А пък и защо да не стана учител,след 6-7 години когато учителите се уважават и се заплащат добре(Не виждам нищо лошо).Чакам още мнения по въпроса за спец "Биология" и дали има смисъл да се запиша за нея и ако живи и здрави след време да си намеря прилична работа.А няма какво да се лъжем в България е рядкост човек да работи това което е завършил и то с кеф-това е истината в нашата страна.