Kryptonite написа:
Абе убедена съм че някъде е разсикван тоя въпрос, но да не отварям нови теми и да ровя да ви питам - тъй като в сряда започват записвания не мога никак да реша Информатика или Компютърни науки да пиша... проблема (доколкото може да се нарече проблем

) е че каквото пиша - това ще ме приемат (имам 5.70)... Та хич не мога да реша! Доколкото разбрах разликата е минимална, в компютърните има по-малко математика, но кое е по-приложимо и по-добро като специалност?
Разликите между специалностите в не малка степен могат да се заличат в последствие в зависимост какви изборни дисциплини ще решиш да учиш.
В действителност и информатиката изостава значително в математиката спрямо математическите специалности и информатиците имат много дупки в математиката. Компютърните науки е малко по-модерна (най-модерно е името - по-западняшко е), а информатиката се очаква да ти даде по-широка база и подготовка, така че в последствие да имаш повече варианти, в които да се насочиш. Математическата подготовка е много по-фундаментална и се усвоява значително по-трудно сам - без учител, докато програмирането и сродните могат да бъдат изучавани и без особена помощ от преподавател. Другият аспект е, че технологичните умения, които са по-застъпени в специалност като компютърните науки и много по-застъпени в софтуерното инженерство са твърде преходни за разлика от математиката - например геометрията се е изучавала още при древните гърци, днес още се изучава в училище и винаги ще се изучава, докато техниката се мени много и един вид дипломата на твърде технологична специалност олеква с времето, ако човек не се актуализира постоянно сам за себе си. Струва ми се удачно да се възползваш и да придобиеш фундаментални знания и умения докато си млада и умът ти се поддава на учене, защото тях никога няма да можеш да добиеш в по-късен етап. От друга страна желаеш и практични умения - в този смисъл информатиката се очаква да е по-балансирана и да има и от двете. Все пак най-силният фактор са твоите лични предпочитания, таланти и очаквания. А и навярно в очите на работодателите компютърните науки са по-блазнещи, но може в последствие да искаш да се захванеш с академична работа и прочие

.
А за математиката, според мен по-добрата специалност е приложната математика. Въпреки че всички само критикуват, истината е, че има възможности, но само ако си добър, а за да си добър се иска доста труд там, понеже когато си бос, много си личи и дефакто нищо не можеш да правиш. Докато при компютърните специалности можеш да се скриеш зад правенето на полутривиални неща на .NET (просто пример) и да не е такъв проблем, че си проспал почти всички лекции във университета

.
Успех в избора.