Дата и час: 17 Яну 2026, 17:15

Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 31 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Икономика, МИО
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2006, 15:25 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
11 клас съм ,обаче още не съм много на ясно какво искам да уча.Ако може някои да ми даде някаква информация (ако не ви се занимава много можие и линк :) )какво по-точно се учи в икономиката и МИО и евентуално какви са възможностите за професионална реализация

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2006, 15:56 
Паисий
Аватар

Здравей,

можеш да намериш информация за специалностите Икономика и Стопанско управление на сайта на Стопанския факултет на СУ
http://www.feb.uni-sofia.bg/FEBA/
(Академична програма - кратко описание на специалностите и предметите, които се изучават, а в раздел Нашите студенти - сайтове, на които можеш да намериш още инфо)... :D

Ако имаш вече по-конкретни питания(или не ти се е изяснила картинката :P ) ми пиши на ЛС - ще ти отговоря...
:wink:

Последна промяна tralala на 12 Мар 2006, 19:48, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2006, 14:29 
В началото бе словото

ами аз бих ти казала,4е това са едни от наи-престийните специалности.право и икономика трябва абсолиутно навсякуде,а финанси и с4етоводство д ане говорим,но а зти препоръ4вам унсс ако иска6 икономика за су не съм 4увла ни6то относно стопанския факултет.а и каква икономика във универстет дето 90% от специалностите са хуманитарни.су е за хуманитаристи

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2006, 19:48 
Паисий
Аватар

hallkias, бих искала да ти кажа, че Стопанският факултет на СУ е едно от местата в България, на които можеш да получиш добро образование по споменатите от мен по-горе специалности. Неслучайно студентите на СтФ на СУ са едни от най-търсените. Факта, че за да влезнеш в този факултет държиш 2 изпита(математика и чужд език) е предпоставка за по-добрата подготовка и база за развитие на тези студенти (а отделно, че учим задължително 2 чужди езика, за разлика от УНСС където, ако не си в МИО и тн не учиш...в НБУ беше споменала, че се учи...).
Друго предимство пред останалите ВУЗ-ове, предлагащи обучение по икономика е факта, че ни преподават гост-лектори от чуждестранни университети (предимство, което се съмнявам, че ще отречеш), а също така и хора, добре запознати със същността на икономиката и средата в България. :)
Има възможности и за обучение в чужбина за определен период от време по различни програми... :wink:

П.П. Това, че не са те приели точно това, което си искала в СУ, и че си останала с лошо впечатление от администрацията в др. факултети не значи да слагаш определения на университета и да заклеймяваш с подобни на това изказвания - "СУ е за хуманитаристи"(не че не преобладават тези специалности)... И не мисля, че не си чувала за Стопанския факултет след като си искала да учиш Англ. филология и Икономика, нали :P ...а и си противоречиш за УНСС - в една друга тема коментираш как за нищо не стават, а тук колко са велики(препоръчваш ги)! Аз ли нещо не разбирам, бързо ли си сменяш мнението, или си противоречиш??? :?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Мар 2006, 07:20 
В началото бе словото

първо,приеха ме това,което исках,бях посо4ила САМО специалности свързани с английски език,с коеот исках да се занимавам.унсс никак не са велики,а простонавсякъде ги класират като икономически университет номер ч,следват икономическия във свищов и във варна,стопанския дори не съм го виждала в класациите.спомена нбу и искам да ти кажа,4е половината ни лектори също са гостуващи,а и д ане са искам д апсомена само две имена мисля,че няма нужда от повече:райна кабаиванска и доц маргарита шивергева,която преподава в нбу,в университета в рим и в университета в ница.относно езиците,в нбу учим чужд език,някой специалности учат по два,а някой дори по три.аз лично уча един в момента,но когато мина последното ниво на този език,съм записала още един.относно езиците съм твърдо на мнението,че вишист без поне два чужди езика за мен не е нищо,защото в повечето обяви за работа първо пише език и компщтърна грамостност и после висше образование.когатос е записвах в су,обаче разбрах,че в специалностите специална педагогика,социалана,логопедия,психология,философия не учат чужд език,вярно ли е?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Мар 2006, 09:36 
В началото бе словото

Ако искате да учите икономика ви трябва УНСС,а не СУ :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Мар 2006, 13:19 
Летящите Пръсти

hallkias, Стопанския факултет не си го виждала в класациите, защото то е факултет, а учебното заведение е Софийски университет "Свети Климент Охридски"!
(класацията е за университети, а не факултети)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Мар 2006, 14:10 
В началото бе словото

в класациите ще пише факултета,а не университета,защото това ее дин единствен факултет в софийския,целият университет едва ли би се нарекъл икономически и би могъл да се нареди сред специализирани икономически университети.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Мар 2006, 15:38 
Писаружяк
Аватар

hallkias,това,че ти не си виждал/а Стопанския факултет в класациите означава,че или не си чел/а внимателно,или просто приказваш празни приказки като се надяваш другите също да не са гледали класациите.Прочети това!

Цитат:
Шест университета водят рейтинга на икономическото образование у нас
Първата класация на икономически специалности е с партньорството на в. ПАРИ

ШЕСТ университета заемат водещите места в първия у нас рейтинг на българското икономическо образование. Това са Университетът за национално и световно стопанство /УНСС/, Стопанската академия "Димитър Ценов", Свищов, Икономическият университет, Варна, Софийският университет "Св. Климент Охридски", Американският университет в България и Нов български университет. Класацията е изготвена от експертен екип с ръководител доц. Симеон Желев, управител на маркетингова агенция Прагматика и беше представена пред работодателите и специалисти по HR в хотел Radisson SAS. В рейтинга са включени всички 24 университета у нас, които предлагат икономическо образование. Висшите училища са групирани в четири ранга за всеки от критериите, по които са оценявани. Класацията е изготвена чрез анкета, проведена сред 1000 кандидат-студенти, родители, работодатели от всички области на страната и настоящи студенти от всички университети. Всяка от четирите групи представлява 25% от всички анкетирани. В проучването са участвали ръководители на 250 компании от малкия, средния и големия бизнес. Самите интервюта са взети в домовете на анкетираните, посочи доц. Желев. Той уточни, че университетите са оценявани по подобие на оценката на компаниите в типичните маркетингови изследвания, когато се проучват фирмените брандове. Същите шест университета подготвят най-добре кадрите си, предлагат най-модерно обучение по икономика и се ползват с най-голям авторитет в бизнессредите, смятат анкетираните. На въпроса кой университет, предлагащ икономическо образование, бихте препоръчали на първо място, запитаните са посочили УНСС, Стопанската академия в Свищов, Икономическият университет - Варна, и СУ. Тези четири университета заедно с Техническия университет София заемат първите места в класацията на работодателите по брой кадри, работещи в тяхната фирма.
Първите места в класацията заемат университети, които са специализирани в областта на икономическото образование, коментира доц. Желев. Той уточни, че в проучването свободните университети са заели по-добри места в сравнение с техническите. Трудно е проследяването на кадрите на различните университети, защото у нас няма такава практика от страна на висшите училища, допълни ръководителят на проекта. При подготвянето на следващия рейтинг на икономическото образование ще бъде изготвена база данни с професионалните биографии на завършилите студенти, ще бъдат взети под внимание оценките на агенциите по подбор на персонал и ще бъдат уточнени теглата на отделните показатели, каза още доц. Желев.

ПП:Твоята дума срещу тази на вестник Пари.На кого ли ще повярваме :roll: ?
ППП:И се научи да пишеш по-грамотно :!:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Мар 2006, 15:47 
Писаружяк
Аватар

Можеш да прочетеш и това:

Цитат:
БИЗНЕСЪТ определя като най-престижни за България дипломите на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Това показва изследване на ЕСТАТ, направено сред управляващите директори на 4000 малки и средни предприятия и 400 водещи фирми от IT сектора. Според допитването най-добра профилирана подготовка предлага Техническият университет в София, а най-добрите мениджърски умения формира Университетът за национално и световно стопанство. 85 % от запитаните смятат обучението на служителите си за инвестиция в бизнеса, но половината от тях твърдят, че разходите за това трябва да бъдат споделени от служителя и от работодателя.

Най-престижна диплома издава
Софийският университет 61%
Техническият университет, София 36%
Американският университет 23%

Никъде не видях да пише за НБУ.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Мар 2006, 16:47 
От дъжд на вятър
Аватар

Хахааааааааа :D :D :D :D hallkias да имаш нещо да допълниш :D :D :D

П.П. Забележката за правописа е много на място :!: :!:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Мар 2006, 17:52 
В началото бе словото

да имам,смях в залата тези класации са адски измислени.преди месец същият този вестник,плюеше американския като за световно,сега обаче е най-престижен

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Мар 2006, 18:54 
Писаружяк
Аватар

Ако не си забелязал/а:
Цитат:
Това показва изследване на ЕСТАТ, направено сред управляващите директори на 4000 малки и средни предприятия и 400 водещи фирми от IT сектора.

Тоест не се изразява мнението на журналистите от вестника,а просто са публикувани резултатите от изследването.
Защо не коментираш останалите неща?

ПП:Соня,има напредък с правописа :) .С изключение на една пропусната запетая/точка(не знам край на изречението ли е),друга,сложена не на място,и липсата на някои препинателни знаци и каквито и да били главни букви написаното е идеално в правописно и пунктуационно отношение:wink: .

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Мар 2006, 19:40 
От дъжд на вятър
Аватар

Хихи hallkias :D има напредък :D :D Поздравявам те :D :D :D :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Мар 2006, 21:07 
В началото бе словото

да мерси,просто си намерих кредор,ако въобще това ви говори нещо.и може най-накрая да се пише на нормална азбука.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 31 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща